Додик: Провјерити илегално наоружавање Бошњака

Агенције
Додик: Провјерити илегално наоружавање Бошњака

Мостар - Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик затражио је данас да се провјере информације да Бошњаци имају илегални план производње оружја.

Додик је, након обиласка радова на Саборној цркви “Свете тројице” у Мостару, упознао, пред новинарима, предсједника Србије Александра Вучића са информацијама да су у том граду у посљедња три мјесеца одржане сједнице представника разних одбора СДА и да обавјештајне заједнице организују попис свих војно способних припадника бошњачке заједнице.

“Праве профиле, ко је био у рату, ко није војно обучен, да се припреме по њима за неке евентуалности”, казао је он.

Додик је указао да су фабрике намјенске индустрије, којих је шест на територији Федерације, провећале неконтролисану производњу оружја и муниције.

“Неприхватљиво је да фабрика намјенске индустрије производи нешто мимо одлуке власти и потреба војске”, поручио је он.

Додик је казао да због тога Бошњаци желе да задрже у Савјету министра подобне Србе како би пустили намјенску индустрију да производи оружје а обавештајна служба да контролише и прати званичнике Србије и РС.

“Мораћемо то да расчистимо у будућности”, објаснио је он.

Додик је подвукао да је такве информације добио са увјерљивих мјеста, и да посједује и датуме када су одржавани састанци.

Нисам за Звиздићев приједлог за ангажовање војске 

Додик рекао је да не подржава идеју предсједавајућег Вијећа министара БиХ Дениса Звиздића о ангажовању војске на границама како би се спријечио улазак миграната из Србије у БиХ.

“Председништво БиХ одлучује о употреби војске. Ја сам против тога”, рекао је Додик новинарима у Мостару након што је са предсједником Србије обишао Саборну цркву Свете Тројице. 

На питање да ли би то питање било ријешено ангажовањем хиљаду граничних полицајаца, Додик каже да ће у РС бити ангажован резервни састав тамо где је то потребно и у складу са законима.

“Ми нисмо опредељени да у РС правимо кампове за мигранте, разумијемо да су они у транзиту и да иду на најближе дестинације, у овом случају Бихаћ, гдје могу налакше да пређу у ЕУ”, рекао је он. 

Звиздић је јуче у Сарајеву изјавио да, ако границе Европе наставе да се херметички затварају за пролаз миграната, и БиХ ће ићи ка херметичком затварању своје границе према “источним сусједима”.

“Положај Срба у ФБиХ неповољан, веће ангажовање РС и Србије”

Додик оцијенио је данас да је положај Срба у Мостару и Федерацији БиХ уопште неповољан, истакао да се доносе одлуке против српског народа, а да веће присуство Србије и РС у БиХ говори о томе да воде рачуна о свим сегментима живота својих грађана.

“Укупан положај српског народа у Федерацији БиХ је сложен, посебно имајући у виду да им се негира конститутивност у неким кантонима, иако то предвиђа Устав. Доносе се одлуке против Срба”, указао је Додик новинарима, након што је са Вучићем обишао Саборну цркву Свете Тројице.

Он је истакао да Драганом Човићем може да се разговара и уради више на укључивању српске заједнице у важне послове Мостара.

У Мостару, каже, нису спроведени локални избори већ десет година, јер нема договора о политичком представљању, иста група људи је на власти и, док тако буде, положај Срба ће остати исти, по њих неповољан, увјерен је Додик.

Навео је и да је Србија прошле године обећала и измирила све своје обавезе у вези са пројектима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана