Dodik: Provjeriti da li je povećana proizvodnja oružja pod kontrolom SDA

Srna
Dodik: Provjeriti da li je povećana proizvodnja oružja pod kontrolom SDA

Mostar - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da treba provjeriti informacije da postoji ilegalan plan proizvodnje oružja i municije u fabrikama koje su pod kontrolom SDA, kao i da obavještajna služba i komisije te stranke popisuju vojno sposobne Bošnjake.

Dodik kaže da raspolaže informacijama da su u posljednja tri mjeseca u Mostaru održana dva sastanka SDA, kojima su prisustvovali predsjednici mjesnih organizacija te partije iz ove regije.

"Dolaze predstavnici obavještajne zajednice i SDA bezbjednosne komisije koja ovdje organizuje da se popišu svi vojno sposobni Bošnjaci, kao i gdje su bili i šta su radili tokom prošlog rata, a za one koji nisu vojno obučeni da se vidi kako bi mogli da se pripreme za neke, po njima, eventualnosti", izjavio je Dodik novinarima u Mostaru.

On je naveo da postoje informacije da su fabrike oružja i municije u Federaciji BiH /FBiH/ pod direktnom kontrolom Bošnjaka, odnosno SDA, povećale nekontrolisanu proizvodnju. "To je ona priča o Bakiru Izetbegoviću i njegovoj tvrdnji kako za ne daj Bože nešto proizvodi", kaže Dodik.

Dodik je napomenuo da je nemoguće da se u fabrikama namjenske industrije proizvodi mimo naloga koji daju Oružane snage BiH ili komercijalnog ugovora sa inostranstvom, koji se mora predočiti vlastima da bi se dala saglasnost.

"Oni idu dalje i govore o tome kako je navodno Srbija ta koja se vojno angažuje u dijelu Kosova, što je samo njihovo potpirivanje tenzija među ljudima. Sad je jasno kakav je njihov plan. Žele da zadrže Srbe njima podobne u Savjetu ministara, da bi mogli da puste njihove fabrike namjenske industrije da rade i da njihova obavještajna služba nesmetano i dalje prati i kontroliše zvaničnike iz Republike Srpske i Srbije. To ćemo morati da raščistimo", poručio je Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je naglasio da postoji zabrinutost zbog toga i da je geneza tog problema daleka, a polazi još od kada je međunarodna zajednica uništila sve fabrike namjenske industrije u Republici Srpskoj, a u FBiH ostavila šest.

"Sada vidimo da postoji ilegalni plan prozivodnje oružja i municije u fabrikama. Tražimo da se te informacije provjere, da li je istina ili nije. Volio bih da nije istina, ali dolaze informacije da se upravo o tome radi", naglasio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana