Додик: Провјерити да ли је повећана производња оружја под контролом СДА

Срна
Додик: Провјерити да ли је повећана производња оружја под контролом СДА

Мостар - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да треба провјерити информације да постоји илегалан план производње оружја и муниције у фабрикама које су под контролом СДА, као и да обавјештајна служба и комисије те странке пописују војно способне Бошњаке.

Додик каже да располаже информацијама да су у посљедња три мјесеца у Мостару одржана два састанка СДА, којима су присуствовали предсједници мјесних организација те партије из ове регије.

"Долазе представници обавјештајне заједнице и СДА безбједносне комисије која овдје организује да се попишу сви војно способни Бошњаци, као и гдје су били и шта су радили током прошлог рата, а за оне који нису војно обучени да се види како би могли да се припреме за неке, по њима, евентуалности", изјавио је Додик новинарима у Мостару.

Он је навео да постоје информације да су фабрике оружја и муниције у Федерацији БиХ /ФБиХ/ под директном контролом Бошњака, односно СДА, повећале неконтролисану производњу. "То је она прича о Бакиру Изетбеговићу и његовој тврдњи како за не дај Боже нешто производи", каже Додик.

Додик је напоменуо да је немогуће да се у фабрикама намјенске индустрије производи мимо налога који дају Оружане снаге БиХ или комерцијалног уговора са иностранством, који се мора предочити властима да би се дала сагласност.

"Они иду даље и говоре о томе како је наводно Србија та која се војно ангажује у дијелу Косова, што је само њихово потпиривање тензија међу људима. Сад је јасно какав је њихов план. Желе да задрже Србе њима подобне у Савјету министара, да би могли да пусте њихове фабрике намјенске индустрије да раде и да њихова обавјештајна служба несметано и даље прати и контролише званичнике из Републике Српске и Србије. То ћемо морати да рашчистимо", поручио је Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је нагласио да постоји забринутост због тога и да је генеза тог проблема далека, а полази још од када је међународна заједница уништила све фабрике намјенске индустрије у Републици Српској, а у ФБиХ оставила шест.

"Сада видимо да постоји илегални план прозиводње оружја и муниције у фабрикама. Тражимо да се те информације провјере, да ли је истина или није. Волио бих да није истина, али долазе информације да се управо о томе ради", нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана