Додик: Процес против Радончића и Даутбашића - политичка фарса

Срна
Додик: Процес против Радончића и Даутбашића - политичка фарса

Требиње - Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је као правосудну политичку фарсу судски процес против лидера Савеза за бољу будућност /СББ/ Фахрудина Радончића и члана ове странке Бакира Даутбашића.

Додик процјењује да ће се када се све заврши испоставити Радончић и Даутбашић нису криви и то ће се прослављати као коначна амнестија од било какве одговорности за оно што им се сада приписује.

Он је новинарима у Требињу рекао да је ријеч о сценарију да се Радончић проведе кроз поступак на чијем ће крају бити проглашен невиним, чиме ће бити опрана политичка номенклатура код Бошњака.

Додик је поновио да је ријеч о правосудној политичкој фарси у којој се подиже оптужница за угрожавање правосуђа, а заобилазе све оне ствари о којима је говорено у јавности, разна убиства и остало.

"Тако се могу предано препуститити концепцији која је веома позната само Републици Српској, а коју заједно са овим смутљивцима из СДС-а проблематизују", рекао је Додик.

Говорећи о Даутбашићу, Додик је истакао да ге не зна, да никада није био с њим у контакту и да га не занима.

"То само говори колико су политизоване институције и какви су политички покушаји да се различитим процесима настоји ојачати улога институција које су вануставне и вандејтонске, као што је Суд и Тужилаштво БиХ", истакао је Додик.

Он је додао да Срби никада не смију прихватити Суд и Тужилаштво у овом облику.

"Оно што сада видимо јесте да се то намеће као најважнији орган у БиХ. Њима је најважније да се види да тамо долазе неки привредници. По њима, дај Боже и неки политичари да скрушено долазе, повинују се и сагињу Сарајеву у смислу поруке - шта ће очекивати обичан човјек од Требиња до Новог Града, него да улије страх од тог неког Сарајева", истакао је Додик.

Он је поновио да Република Српска остаје најбољи и најстабилнији дио, не само БиХ, него и у регионалном смислу.

Додик је истакао да има и таквих као што је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић који причају лоше о Републици Српској, а у њој не живе, нити долазе.

"Немогуће је да неко ко живи у Сарајеву и не види Републику Српску, прича како је она лоша, како то чини Изетбеговић. То је његова мржња", рекао је Додик и нагласио да Српска зна свој пут и да од тог пута неће одустати.

Предсједник Српске истакао је да је прва стратешка оријентација поштивање Устава БиХ, како је написан, и Дејтонског мировног споразума, али да ће, уколико то у дугом периоду не буде могуће, Република Српска сигурно размишљати о важним питањима свог статуса.

"Међународна заједница тада неће моћи да има толике интервенције као до сада. Ми у Српској знамо шта радимо. Република Српска никада неће бити потлачена од БиХ и никада неће бити безначајан дио БиХ", поручио је Додик и додао да Српска тежи да буде најјачи дио у БиХ.

Задужење не угрожава економију Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да Међународни монетарни фонд /ММФ/ треба заобићи у најширем могућем кругу јер то није искључиво финансијска, него и политичка организација, али да је БиХ присиљена на ту врсту приче.
Додик је рекао да Република Српска у овом тренутку није задужена по стопи која угрожава њену економију, додајући да су несрећне земље које имају везе са ММФ-ом.

"Несрећне су оне земље које имају ММФ, или су присиљене да га имају. Нажалост, ми смо присиљени и натјерани на ту врсту приче јер су читавој БиХ искључени приступи финансијском тржишту, осим овог кога моделира ММФ", рекао је Додик новинарима у Требињу.

Да ММФ није искључиво финансијска, него и политичка организација, каже Додик, најбоље се видијело када је ММФ у БиХ, шест мјесеци прије избора претпрошле године, прекинуо већ договорене аранжмане како новац не би довео до стабилности институција.

Додик је истакао да је новац који Република Српска најчешће узима за измиривање раније стечених обавеза, те да је Српска са становишта спољног задуживања веома ликвидна и да нема ниједног заосталог фенинга обавеза.

"Наша спољна задуженост у вези са домаћи производом је 26 одсто, и то је најнижа стопа у региону. Наша укупна задуженост је негдје око 48 одсто са тенденцијом да буде око 50 одсто када се укључи домаћи, такозвани унутрашњи дуг", рекао је Додик.

Он је истакао да унутрашњи дуг у овој години према структури износи - 70 милиона КМ за исплату старе девизне штредње коју актуелна власт није направила, додатних 80 милиона КМ за ратну штету, те 90 милиона КМ за кредите који су повучени за овај простор прије 1991. године, а лоцирани су у Републици Српској.

Додик је рекао да је, када се све ово сабере, 70 одсто дуга који се сада враћа створен раније.

"Актуелна власт покушава то питање да ријеши", рекао је Додик и додао да је Република Српска веома ликвидна у погледу рјешавања тих обавеза.

Он је појаснио да аранжман са ММФ-ом, који би дошао, није у суштини прецизно ново задужење, додајући да задужење подразумијева враћање раније преузетих обавеза од ММФ-а.

Додик је истакао да је као предсједник поносан што је Република Српска једина у региону, враћајући своје старе дугове, из текућих прилива сервисирала више од 120 КМ, што значи да се мање задужила.

"Све друге власти у региону узимају више новца да би платили старе дугове и улазе у спиралу новог задужења. Република Српска је из властитих средстава прихода које има у буџету од 380 милиона сервисирала 120 милиона, што говори да имамо тенденцију смањења укупне задужености", истакао је Додик.

Он је додао да у овом тренутку Република Српска није задужена по стопи која угрожава њену економију, можда понекад само ликвидност.

"Многи не разумије шта значи ликвидност. То је када нисте у могућности да измирите обавезе у току дана, а оне су доспјеле", рекао је Додик.

Он је нагласио да структура задужења говори да Република Српска редовно измирује све своје обавезе, да није без шансе, да може и има унутрашње резерве и да може да обезбиједи своју дугорочну финансијску стабилност.

"Ако се угрози наша ликвидност, имамо могућност да кажемо да ћемо
ратну штету пролонгирати, замрзнути двије године и да је нећемо плаћати", рекао је Додик и истакао да би у том случају Српска одмах имала 100 милиона КМ у буџету.

Он је навео да Српска није за то опредијељена, па иде у аранжман са ММФ-ом да измири све своје обавезе како је то предвиђено, те да би њен кредибилитет у погледу исплата у континуитету био сигуран.

Додик је подсјетио да је у области пољопривреде на име подстицаја уведених прије неколико година неисплаћено 35 милиона КМ обавеза, напомињући да се ради на томе да се ових дана та сума преполови, као и да се до прољећне сјетве исплати комплетан дуг.

Српска ће повећати способност полиције

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да ће један од приоритета када је ријеч о безбједности у Републици Српској бити подизање акционе способности полиције, наводећи да полиција и Српска неће оклијевати да се супротставе било каквим облицима безбједносног угрожавања.
Додик је на конференцији за новинаре у Требињу рекао да је један од приоритета и недавно донесени закон, према којем би требало да се оснажи полиција, не у смислу репресије, већ превентиве.

"Међународни фактор је свих претходних година, од Дејтона до данас имао задатак да уруши способност наше безбједносне структуре. Стални атаци на полицију, на Војску, на државну службу били су усмјерени ка томе. Они нису дошли да спроведу Дејтонски мировни споразум, него да га промијене и ојачају централизацију БиХ", рекао је Додик и нагласио да се сада види колико је било важно да полиција остане у ингеренцији Српске.

Додик је нагласио да су странци наметнули одредбу да полиција Српске може да има само једну дугу цијев на десет полицајаца.

"У овој години сваки полицајац ће имати дугу цијев. Ове године ћемо запослити нових 430 до 500 припадника полиције. Старосна структура у полицији је драматично повећана и веома је важно да имамо младе људе у полицији", рекао је Додик.

Пословање "Електропривреде" успјешно и у тешким условима

Предсједник Српске Милорад Додик истакао је данас да је "Електропривреда Републике Српске" /ЕРС/ одржала структуру пословања и у тешким условима - самосталним средствима санирала је угрожене објекте, није одустајала ни од једног развојног пројекта који је проводила, те је исплаћивала неколико десетина милиона марака обавеза за солидарни фонд.
"Зато се ЕРС мора посматрати као пословни и економски драгуљ у Републици Српској о коме морамо водити рачуна", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Требињу.

Он је као један од успјеха у претходном периоду истакао и пуштање у систем новоизграђена Термоелектране Станари крајем прошле године која треба да повећа производњу 28 одсто.

"То ће и за четири одсто повећати домаћи производ, опитмистично, а најмање два и по до три одсто бруто домаћег производа. Те ствари се не чују од неких тривијалних питања. Ми ћемо наставити да се бавимо важним економским питањима", поручио је Додик.

Додик је нагласио да ће морати да се приступи смањењу трошкова у термоелектранама.

"Ми ћемо и једној и другој термоелектрани рећи који је то апсполутни износ уштеде који морају направити, уз корекцију цијена која је везана за технолошке и друге аспекте. То ће бити неколико десетина милиона марака које морају да уштеде", навео је Додик.
Он је напоменуо да нико не примјећује да је цијена горива на бензинским пумпама са три КМ пала на двије КМ и истакао да то значи да су неке врсте прилагођавања искључиво везане за термоелектране.

Предсједник Српске рекао је да у Републици Српској не тече мед и млијеко, али да она има своју стабилност и тренд раста и доста је урадила на економском плану у готово немогућим условима, с обзиром на то да је прошла година била изазовна и тешка у континуитету лоших дешавања на глобалном нивоу.

Додик је подсјетио да је готово читав један буџет отишао на санацију штете од катастрофалних поплава из 2014. године и истакао да је санирана сва штета, да је Република Српска у сарадњи са инвеститорима опремила или обновила порушене и девастиране комунале, саобраћајне, образовне установе на поплављеним подручјима.

"Република Српска биљежи раст бруто домаћег производа. Стопа је прелиминарна у овом тренутку и она прелази један и по одсто раста, што говори да се крећемо узлазном линијом. То показују и други макроекономски показатељи - повећање индустријске производње, повећање броја запослених и смањење броја незапослених", нагласио је Додик.

Он је истакао да се у Републици Српској од њеног постојања биљежи највећа просјечна плата, и нето и бруто.

"Не говорим да је то драматично велико, али је највеће које се дешавало у Републици Српској", навео је Додик.

Он је додао да је у односу на 2005. годину просјечна пензија порасла скоро дупло, а да је бруто домаћи производ већи за четири пута него из периода 2000. године.

Додик је навео да је око четири одсто смањен и број незапослених у односу на 2014. годину, а и буџет Републике Српске у прошлој години остварио је повећане приходе из индиректних и директних прихода.

"Ми смо у јануару, у односу на тај мјесец прошле године, имали повећање прихода у буџету од један одсто, што значи два и по милиона више прихода", рекао је Додик. /крај/мсв/вј/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана