Додик: Припремљен закон о Уставном суду

Жељка Домазет
Додик: Припремљен закон о Уставном суду

Сарајево - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је јуче "Гласу Српске" да је приједлог закона о Уставном суду БиХ већ припремљен и преостаје да буду усаглашени детаљи са ХДЗ-ом БиХ и странкама Савеза за промјене, ако то желе, прије него што буде упућен у процедуру.

Додик и лидер ХДЗ-а Драган Човић у октобру су најавили да ће ове двије странке у Парламент БиХ упутити заједнички приједлог закона о Уставном суду, којим би било омогућена замјена страних судија домаћим и онемогућено прегласавање на штету једног народа.

Представници РС сложни су у ставу да је овај закон неопходно донијети што прије, нарочито након што је 1. децембра Уставни суд прихватио захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ и лидера СДА Бакира Изетбеговића за рјешавање уставноправног спора БиХ са РС и поништио резултате референдума који је одржан 25. септембра.

Референдум је био одговор на одлуку тог суда с краја 2015. године да је обиљежавање Дана РС 9. јануара неуставно, јер се тог дана прославља и крсна слава Свети Стефан. Радило се такође о Изетбеговићевој апелацији.

Додик сматра да је рјешавање статуса Уставног суда БиХ важније од европског пута и да то питање треба да буде ријешено ове зиме. Нагласио је да постоји и консензус Хрвата о овом питању те позвао предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића и опозицију из РС да се уједине о овом питању.

Казао је да на нивоу БиХ не може бити донесена више ниједна одлука, нити закон док на дневни ред не буде стављен и усвојен закон о Уставном суду који ће елиминисати странце из тог суда.

- Не тражимо да буде заустављен живот, него одлучивање. Уставни суд упорно користи ове ствари за обрачун са Српском и потребно је довођење ове институције у ред да би радила по закону и да у њој одлучују једино домаће судије - рекао је Додик.

Додао је да нигдје у свијету не постоји уставни суд чији рад није регулисан законом.

- Мијешање суда у питања која нису у његовој надлежности и чији рад није регулисан законом постоји само у БиХ и показује неодрживост таквог правосуђа - истакао је Додик.

Поручио је да ће РС наставити да слави Дан Републике 9. јануара и да је у томе неће омести никакве одлуке Уставног суда.

Функционер ХДЗ-а БиХ Бариша Чолак потврдио је да су успостављени контакти ХДЗ-а и СНСД-а да би био предложен закон о Уставном суду.

- Сматрам да је веома важно донијети тај закон, ако БиХ жели убрзан европски пут. Неопходно је да важне институције, а Уставни суд то јесте, буду попуњене кадровима из БиХ. Не вјерујем да ико озбиљан мисли да ћемо моћи направити искорак према ЕУ ако и даље будемо неспособни сами да доносимо одлуке - рекао је Чолак и додао да на овом питању треба да раде не само СНСД и ХДЗ, него и сви они који одлучују у БиХ.

Напомиње да у тој намјери нису стизали оптимистични сигнали из бошњачких странака.

Младен Иванић је истакао да очекује иницијативу Додика и Човића, али не вјерује, каже, да ће БиХ у догледно вријеме добити закон о Уставном суду, јер на то неће пристати бошњачки политичари.

Професор уставног права Миле Дмичић рекао је да је очигледно да је уставно судство, као и правосуђе на нивоу БиХ, усмјерено на РС и њен статус заснован на Дејтонском споразуму.

Доношење закона о Уставном суду БиХ један је од најважнијих дијелова заједничке изјаве свих политичких фактора у Српској која је крајем 2015. усвојена као одговор на одлуку Уставног суда БиХ да је неуставан дио Закона о празницима РС. СНСД и СДС почетком ове године Парламенту БиХ су били упутили приједлог закона, али је он након дужег одуговлачења пао.

Замјена судија

Младен Иванић каже да је у Предсједништво БиХ стигао захтјев за замјену једног од страних судија у Уставном суду.

- Сматрам да ту тачку дневног реда не треба стављати на дневни ред сједнице Предсједништва. Тиме би било легитимисано ново именовање страног судије, а ја то не желим - рекао је Иванић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана