Dodik: Prijetnjom djeci Davor Dragičević je otišao predaleko

Srna
Dodik: Prijetnjom djeci Davor Dragičević je otišao predaleko

Beograd - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je tragičan slučaj stradanja Davida Dragičevića iz Banjaluke “skrenuo u politizaciju” i da se manipuliše njegovom smrću, te poručio da će se boriti protiv svakoga ko hoće da ukine Republiku Srpsku, pa i Davora Dragičevića “koji to radi zloupotrebljavajući proteste”.

Dodik je u intervjuu za beogradski “Telegraf”, koji će u cijelosti biti objavljen u nedjelju, 29. jula, istakao da Davidovov otac Davor nije bio zadovoljan ni kada je ispunjen njegov zahtjev da se promijene policijske strukture koje rade na ovom slučaju, što pokazuje da “da je trg bio primarni cilj, a ne da se to nešto riješi”.


Prema njegovim riječima, Davor Dragičević se nije zaustavio ni na tome, nego mu je uputio prijetnju, kao i /predsjedniku Vlade Srpske/ Željki Cvijanović da će plakati nad kostima svoje djece.

“On je prije mesec dana, u svakodnevnim izjavama govorio o tome da, ako se nađe ubica, to neće priznati. Ja mogu samo da kažem ono što je tužilaštvo reklo - da je otvorilo istragu o mogućem ubistvu, ali nije potvrdilo da se radi o ubistvu. Da bi prije dva dana taj isti otac rekao da ću ja, Milorad Dodik, plakati nad kostima svoje djece”, istakao je Dodik.

On je ocijenio da se, uprkos tome što ima razumijevanja za bol oca koji je izgubio sina, ovakvom izjavom Davora Dragičevića “otišlo predaleko”, te poručio da je to neprihvatljivo i da to doživljava kao ozbiljnu prijetnju.

“Meni je žao, ali ne možeš da prijetiš. Ja to shvatam kao ozbiljnu prijetnju i udarac. Uvijek pokušavam da nađem razloga da je nešto njegovo opravdano, ali u istom momentu kada pomislim da se ukazuje da ću ja oplakivati kosti svoje djece, ne možete da nađete nijedan razlog za tako nešto”, rekao je Dodik.

On je istakao da cijeli život sa svojom suprugom čini sve da svoju djecu formira kao ozbiljne ljude i da je dočekao da mu sada neko kaže da će oplakivati kosti svoje djece.

“Moja kćerka danas ima četvoro dece, moj sin ima jedno i već čeka drugo. Ozbiljni su ljudi, bave se svojim poslovama. Zbog čega da on meni sada to kaže”, upitao je Dodik.

On je ponovio da je “sve otišlo predaleko”, podsjetivši da je iz grupe “Pravda za Davida” napadnut i nekadašnji komandant Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske Novica Simić, čime je napadnut i mit o slobodi Republike Srpske.

“U uslovima kada smo mi ovdje 1992. godine bili potpuno bili izolovani, kada je stradalo 12 beba jer nije bilo kiseonika, Simić je kao komandant korpusa u Bijeljini dao nalog da se ide u proboj i spajanje sa krajiškim jedinicima i nama oslobodio put ka Srbiji. Sada je napadnut i taj junak. I ne samo junak, nego mit o našoj slobodi”, upozorio je Dodik.

On je istakao da se iz svega može zaključiti da je “neko spreman da ovdje kaže da treba ukinuti Republiku Srpsku”.

“Ja nisam za to. Boriću se za Republiku Srpsku. Boriću se protiv svakoga ko hoće da ukine Republiku Srpsku, pa i ovoga Davora, koji to radi, zloupotrebljavajući ove proteste. Ja ću se boriti protiv toga”, poručio je Dodik, napomenuvši da je svoje saučešće Davidovoj porodici davno izrazio i da se sastao sa njegovim ocem i majkom i ponudio im sve što je bilo potrebno.

Dodik je istakao da ovaj slučaj treba da riješi tužilaštvo, a ne predsjednik Republike, te poručio da bi tužilaštvo moralo da radi brže i efikasnije, i preuzme odgovornost na sebe.

“Tužilaštvo je sporo, ali ono je bez ikakvog uticaja vlasti u Republici Srpskoj. To bira jedan tužilački centar u Sarajevu. Niti ih imenuje Vlada, niti ih ja predlažem, a ne smijem da kažem da nije dobro jer bih se onda miješao u pravosuđe. Potpuno su odvojeni od nas. Izvolite uradite sve što treba. Ako je potrebna neka nova logistika, mi ćemo to obezbijediti, ali je ovo otišlo previše u politizaciju”, ponovio je predsjednik Srpske.

Dodik je ocijenio da je problem u ovom slučaju to što su se u bolu koji trpi porodica, ali i cijela sredina, “nakačile razne strukture sa različitim namjerama”.

On je primijetio da je riječ o “tipičnoj priči” kakva je opisana u studijama o obojenim revolucijama, u kojima se na događaj koji izgleda potpuno nepolitičan, ali nabijen emocijama, “nakači priča” i onda se napadnu po pravilu predstavnici vlasti.

“Mogu da nađem razumijevanja za očinsku bol zbog stradalog sina, ali ne mogu da prihvatam da se smrt koristi u političkim obračunima. Čak se dovodi u pitanje sama Republika Srpska. Pošto je to pitanje, moram kao političar i onaj ko je po Ustavu zadužen da zaštiti Republiku Srpsku i da o tome imam stav”, izričit je Dodik.

Predsjednik Republike je ocijenio i da je opozicija u Srpskoj to prihvatila kao svoju ozbiljnu pretpostavku za izbore, iako bi trebalo izbrisati bilo kakvu politizaciju i manipulaciju u ovom slučaju.

Što se tiče protesta koji se organizuju u Banjaluci zbog stradanja Davida Dragičevića, Dodik je rekao da je uočeno da se tu najprije okupljao “značajan broj ljudi koji je u sukobu sa zakonom” i kojima je uvijek zanimljivo kada nego iz nekog razloga napada policiju.

“Imate elemenata koji govore da se to plaća, da se dolazak plaća. Imate svakakve vrste spekulacije, da je otvoren račun na koji se uplaćuje pare. Izvini, ali vi manipulišete smrću jednog dečka, koja je pogodila sve nas. To treba ostaviti isključivo tužilaštvu, ako to tužilaštvo nije sposobno, ja sam spreman da napravimo apel da dođe tužilac iz Austrije ili odakle oni hoće, da se pridoda timu i da se pokuša pronaći jedna objektivna istina”, poručio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana