Dodik: Preispitati loša imenovanja ambasadora

ATV
Dodik: Preispitati loša imenovanja ambasadora

Banjaluka - Odmah nakon konstituisanja novog saziva Predsjedništva Bosne i Hercegovine, vidjeću ko će predstavljati Srbe u ambasadama širom svijeta, poručio je novoizabrani srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

U toku mandata Mladena Ivanića imenovano ih je 16, između ostalog u Bugarskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Japanu, Njemačkoj, Švajcarsakoj i Velikoj Britaniji. Imenovan je i generalni konzul BiH u Frankfurtu i ambasdor u Savjetu Evrope. Ipak, u posljednjih nekoliko mjeseci najviše se govorilo o imenovanju amabsadora BiH u Sloveniji, gdje je i sama najava izazvala burne rekcije.

Prijedlogom da to bude PDP-ov Slavko Vučurević pozabavili su se i slovenački mediji.

U ambasadorske fotelje u posljednjem mandatu, sjeli su Lazar Mirkić, koji je u Srbiji imenovan umjesto Ranka Škrbića, zatim Vinko Radovanović u Crnoj Gori, Branko Dokić u Grčkoj, Anđelko Grahovac u Švajcarskoj, Borislav Marić u Japanu, Jelena Rajaković u Izraelu, i brojni drugi.

“Preispitaćemo mnoge stvari, loša imenovanja ambasadora, sve i jedan će morati da podnese ostavku, istog trenutka kada uđem unutra, a ja ću onda odlučiti na koji način i ko će predstavljati Srbe. Ako neće, OK, naći ćemo neke druge načine. Ja od toga sigurno odustati neću, a imam četiri godine, a neki nemaju četiri godine,” rekao je Dodik.

Amabasadori BiH su bili u centru pažnje i u avgustu ove godine nakon što je utvrđeno da neki od njih ispunjavaju uslove za penziju, tačnije njih osam, ali imena nisu bila dostupna javnosti. Već sada se najviše govori o ambasadoru u Zagrebu, koji će, kako navodi “Alternativna televizija”, vjerovatano biti opozvan, odmah po dolasku Željka Komšića u Predsjedništvo.

Nakon što je najavio da će tužiti Hrvatsku zbog izgradnje Pelješkog mosta, mediji su se raspisali kako amabasadorka u Hrvatskoj, Renata Paškalj, nije učinila ništa nakon što je počela gradnja mosta na Pelješcu, što bi Komšiću bio dovoljan razlog za opoziv.

Imenovana je na prijedlog Dragan Čovića, a ni potez Komšića koji bi vodio ka njenom opozivu vjerovatano neće ostati bez reakcija. Osim nje, na prijedlog Čovića, imenovano je još 13 amabasadora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana