Додик: Позваћу Путина да посјети Српску

Срна
Додик: Позваћу Путина да посјети Српску

Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, рекао је да ће сутра на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу позвати предсједника Русије Владимира Путина да посјети Српску.ти Српску

Додик је рекао да то чини редовно и да се стварају одређени предуслови да се та посјета догоди с разлогом.

"Никада нисам одустао од тога, али сам разумио зашто и како је то могуће. Увијек се надам да ће се створити прилика за тако нешто. Мислим да сада радимо један добар пројекат који би могао привући и његову пажњу, и било би нам веома драго да то уради. Прошле године смо на овом форуму разговарали да он буде гост на догађају поводом завршетка Српско-руског православног центра у Бањалуци", рекао је Додик.

Он је навео да је остало обећање да ће то тако бити, али да, наравно, треба изградити поменути центар, па договорити термине посјете.

"Вјерујем да ће неко са нивоа Руске Федерације овог љета или у рану јесен доћи у Бањалуку на постављање камена темељца за изградњу српско-руског православног центра", навео је Додик, који присуствује Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.

Додик је оцијенио да Српска има пријатеља у великој Руској Федерацији и у имену њеног предсједника Владимира Путина, с којим се у континуитету годишње састаје барем два пута.

Присуство Форуму велики корак за Српску

Он је истакао да његово присуство на Форуму у Санкт Петербургу, чији је покровитељ Путин, има велики значај за Српску, јер се тамо масовно окупљају бизнисмени, државници, политичари, банкари и званице из цијелог свијета.

"Сама чињеница да сутра буде вијест да смо се састали са Путином сасвим је довољна да се Српска примијети и опази као партнер Русије, да нема хладно-врућих односа и да су ти контакти увијек пријатељски и веома срдачни", оцијенио је Додик.

Он је за РТРС нагласио да је за њега посебна привилегија што већ десетак година у континуитету, бар два пута годишње има састанке са Путином и што се договара званични састанак с њим у септембру у Москви. "Остало је да се договори још датум, ми имамо о чему да разговарамо", рекао је Додик.

Трајно захвални Русији

Он је истакао да ће Српска остати трајно захвална Русији и руском предсједнику на вету у Савјету безбједности УН којим је спријечен срамни покушај Велике Британије да окарактерише Србе као геноцидне у прошлом вијеку.

Додик је додао да је захвалан Русији и што се у Савјету безбједности на објективан начин разматра и презентује извјештај Српске о стању у БиХ, поред извјештаја који сваких шест мјесеци подноси високи представник Валентин Инцко, који у том документу континуирано негативно оцјењује Српску и покушава је окривити за све.

"Русија се не односи навијачки како желе да је прикажу. Она има уједначен став и она је за поштивање међународног права, за разлику Инцка који то право крши и који би због тога требао одговарати", рекао је Додик.

Што се тче економске сарадње са Русијом, предсједник Српске је нагласио да се руска економска пажња позитивно показала у вези са Рафинеријом нафте у Броду, и то у времену када су сви економски и технолошки разлози указивали на то да се та фабрика исјече и прода у старо гвожђе.

"А онда су се Руси појавили, прихватили модернизацију, уложили огромна средства и та фирма сада стабилно послује. Компанија жЗарубежњефтж ради одличан посао у Српској, одржава запосленост и модернизује производњу. Био сам прије неколико дана у Рафинерији у Модричи и видио нове погоне, што говори да су заинтересовани да ту остану и раде. То су ствари због којих треба да будемо захвални Путину и Русији", истакао је Додик.

Одлични односи са Русијом, Кином, добри са ЕУ

Он је рекао да Српска има одличне односе с Русијом, веома добре са Кином и добре са ЕУ.

"Имамо одличне односе и поштивање према САД, али неки њихови службеници у Сарајеву у том погледу праве пометњу, нарушавајући те односе. Али и то ћемо изнивелисати", поручио је Додик.

Он је рекао да је Српска, као дио међународно признате БиХ, на глобалном плану у прилици да се годишње сретне са два од три, четири најважнија лидера у свијету.

"Према томе, као предсједник Српске осјећам се веома поносним и задовољним што сам био у прилици да све ове године скрећем пажњу тим људима да Српска буде на дневном реду њихових протокола", рекао је Додик.

Он је, у контексту учешћа на Економском форуму у Санкт Петербургу, подсјетио да треба разумјети да је Српска мало тржиште, те да је наслиједила проблеме из некадашњег социјализма и економије која није била тржишна.

Додик је навео да ће му неки квазианалитичари и колумнисти замјерити што присуствује Форуму заједно са највећим европским и свјетским државницима.

"Поносан сам на то. И сваки будући предсједник треба да гради односе са Русијом и обезбиједи такве састанке. Тај континуитет се мора одржати. Уколико они, који су у Сарајеву, дођу на власт у Српској, ми губимо партнере. Немамо времена за то. Наши партнери и добри односи са Русијом морају остати неупитни, колико год мене нападали или стављали на неку листу", рекао је Додик.

Он је упозорио да америчка Амбасада у БиХ издваја шест милиона долара за спречавање наводног руског утицаја на овим просторима, а Русија ниједан долар "за спречавање америчког утицаја, који је овдје доминантан и сви то знају".

"Из тога се конструише прича откуд мени право да будем у прилици да се сретнем са Путином. Наравно да један велики ,француски предсједник Емануел, Макрон или било ко други има то право, али откуд једном жмаломж Милораду Додику то право и могућност... Он је сумњив чим то ради и недопустиво је да неко из те средине и тог капацитета може да сједи са једним великим Путином...", навео је Додик.

Русија претрпила санкције Запада

Он је оцијенио да је Русија претрпјела најдугорочније и континуиране санкције Запада, чији је циљ да та земља не ојача колико јој објективно припада у глобалном процесу.

Додик је рекао да се Русија с Путином на челу полако враћа на глобалну сцену, те да је данас без сумње најважнији играч у свијету, осим САД, Кине и неких других земаља.

Предсједник Српске од данас борави у вишедневној посјети Санкт Петербургу, гдје ће присуствовати Међународном економском форуму, а сутра ће се састати са предсједником Русије Владимиром Путином, руским званичницима, привредницима и представницима пословне заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана