Додик: Повећање пензија до краја године, а наредне могуће повећање плата

Срна
Додик: Повећање пензија до краја године, а наредне могуће повећање плата

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да постоји намјера повећања пензија у Српској до краја ове године, те најавио и могућност повећања плата идуће године, уколико буде остварен раст бруто домаћег произода од три одсто.

Додик је нагласио да је у прошлој години било примјетно повећање бруто домаће производње у Српској од 2,9 одсто, што је међу највишим стопама у региону.


Наводећи да Српска сервисира све обавезе и да реализује значајне пројекте, Додик је подсјетио да се гради ауто-пут од Бањалуке до Прњавора, што је озбиљна инвестиција за републику величине Српске.

Предсједник Српске нагласио је да се са кинеским партнерима разговара о изградњи дионице пута од границе са Србијом до Брчко дистрикта, у плану је и изградња ауто-пут од Бањалуке до Бијељине и даље према Београду, што је од кључне важности за развој Републике Српске.

"Такође, реконструишемо Клинички центар у Бањалуци, Болницу у Фочи, а у Источном Сарајеву ускоро ћемо положити камен темељац за изградњу нове болнице, коју смо до сада могли и саградити да није било опструкције СДС-а", рекао је Додик за РТРС.

Он је подсјетио да је прошле године изграђена Термоелектрана "Станари", да су саграђене и обновљене многе школе и значајни објекти након поплава 2014. године, граде се путеви и реконструишу многе саобраћајнице.

"Обезбиједили смо и да жБирачж спасимо од фирме из Литваније, која је нашу компанију купила за вријеме власти СДС-а", рекао је Додик, подсјетивши да други само говоре како ће Српска пропасти и ништа друго.

Он је рекао да наравно да није све сјајно, да има великих проблема и то нико не негира, али не може се стално говорити да све пропада, да ништа не ваља.

"Има проблема, има објективних ствари које нам праве проблеме, али ми радимо на томе да их рјешавамо", истакао је предсједник Републике.

Ситуација на нивоу БиХ конфузна, институције не испуњавају обавезе

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да је ситуација на нивоу БиХ веома конфузна и да њене институције не испуњавају предвиђене обавезе.
Он је навео да институције БиХ не успијевају да испуне преузете међународне обавезе, међу којима је и договор са Међународним монетарним фондом, док је Република Српска испунила све што је предвиђено.

"Сав проблем у БиХ јесте што постоји Устав и прописане надлежности, а у пракси сасвим друга ситуација која није уставна. Два концепта уставни и неуставни морају да се сукобљавају, што ће једног дана морати да буде превазиђено, уколико се жели да БиХ функционише", рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да је једини начин да се БиХ одржи као јединствена земља изворни Дејтонски споразум.

"Сада имате предсједника СДА Бакира Изетбеговића који ни у својој партији не може да контролише људе, а контролисао је читаве процесе, што довољно говори да је његова политика пропала и да је он изгубљена и ирелевантна политичка личност, што ће се видјети након општих избора. Имате Младена Иванића, чији ПДП нема ниједног посланика у парламенту БиХ и лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића који има иницијативу, али недовољан број посланика да би био важан", рекао је Додик за РТРС.

Према његовом мишљењу, ако се говори о БиХ и мјесту договора - то једино, уставно гледано, може да буде Предсједништво БиХ, јер је оно извршни орган.

"Савјет министара БиХ, који се покушава ставити у извршно-оперативну улогу и као влада, је помоћни орган Предсједништва БиХ", подсјетио је Додик.

Он је нагласио да је у БиХ све потребно вратити на ниво ентитета и да премијери Републике Српске и Федерације БиХ Жељка Цвијановић и Фадил Новалић разумију своје уставне позиције, односно да је оно што чини живот концентрисано на нивоу ентитета.

"Република Српска је спремна да остане у БиХ и ради на рјешавању питања којима су деградирани Устав и Дејтонски споразум. Консензусом је потребно ријешити одређене ствари као што су Суд и Тужилаштво БиХ који нису уставни. Можемо чак и прихватити да ове институције постоје у одређеном облику, али који мора бити ограничен и одговоран и радити према законима са нивоа БиХ", рекао је Додик, наводећи да је будућност БиХ у државној заједници.

Он каже да је Република Српска спремна да води дијалог и са институцијама БиХ, али само уз потпуно уважавање, те да званично Сарајево мора да буде деинституционализовано уколико жели да се одржи БиХ.

Према његовим ријечима, неприхватљива је било каква регионализација БиХ и то не може нико наметнути. Он је рекао да регионализација може, али само до граница Републике Српске, те да у том смислу треба бити реалан и прихватити да је Српска јединствена, да нема никакве регионализације на њеном простору.

Он је поновио да је против интереса Републике Српске и план којим је предвиђено да у Оружане снаге БиХ буде уложено 300 милиона КМ.

Говорећи о чланству БиХ у Нато савезу, Додик је поновио да то није реално, јер Српска не жели границу са Србијом.

"Није ми јасно шта је неки дан било у сједишту Нато савеза гдје је боравио Иванић и шта је говорио. Република Српска не смије да говори о овом савезу мимо онога што је консензус, а то је да нема границе на Дрини, иако имамо информације да се другачије говори. Иванић користи неке прилике за одређене политичке промоције, али ми у Српској желимо да видимо далеко више сарадње и одлучности да се одбије све што није у интересу Српске", поручио је Додик.

Говорећи о односу Србије и БиХ, предсједник Српске је нагласио да Србија нема аспирације да било шта уради на урушавању интегритета или територијалне цјеловитости БиХ, али не одустаје ни да подржи дејтонско право Републике Српске.

Додик је истакао да су Србија и Хрватска неопрвдано потиснути из Савјета за имплементацију мира.

"То говори о томе да је неко хтио глобалну игру. Србија се мора вратити на сцену гаранта Дејтонског споразума, као и Хрватска. БиХ може опстати уколико Србија и Хрватска очувају суштину Дејтонског споразума", поручио је предсједник Српске.

Он је навео да има одличне односе са предсједником Србије Александром Вучићем, пуне уважавања.

"Очекујем да ће односе Српске и Србије Вучић подићи на још виши ниво. Вјерујем да ће му функција предсједника Србије омогућити да се више бави регионалним и глобалним политичким питањима", додао је Додик.

Он је нагласио да је Србија најмоћнија регионална земља и да у том погледу зависи стаблност региона у сваком смислу.

Додик увјерен у побједу кандидата СНСД-а за предсједника Српске 

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да је увјерен да ће грађани на наредним општим изборима изабрати кандидата СНСД-а за предсједника Републике Српске, која је кључна политичка партија.
Додик је навео да тренутне анкете показују подршку СНСД-у од 45 до 47 одсто, али да је циљ ове странке подршка до 55 одсто, посебно због нивоа БиХ.

"На нивоу БиХ не смијемо бити подјељени, већ потпуно јединствени. Не може се јединство градити на причи о више партија и народ мора да гласа за партију која ће бити најбоља, а гарантујем да је то СНСД", истакао је Додик, који је предсједник Републике.

Лидер СНСД-а је нагласио да је важно да Република Српска врати отете надлежности, те да се вара свако ко мисли да је градња БиХ отимање од Српске.

Он је за РТРС рекао да ако се нешто мјери да је успјех, онда је то чињеница да је власт у Српској на челу са СНСД-ом успјела да очува њен статус у немогућим условима, спољнополитичким околностима, у политичком контексту, упркос разним жељама странаца...

Додик је навео да је задовољан коалиционим партнерима /СП и ДНС/, које ће СНСД имати и на наредним изборима, те оцијенио да је врло могуће да ће ПДП преузети позицију СДС-а, наводећи да и анкете показују тако нешто.

Он је рекао да СНСД има добру екипу, што потврђује и чињеница да је посљедњих година ова странка побјеђивала на више избора.

Додик сматра да је кључ будућности СНСД-а подмлађивање кадра и смјена генерација, али да ова странка неће одбацити стари и вјерни кадар.

"Морамо дефинисати нашу енерију, довести је у позицију да буде примијећена и видљива", оцијенио је Додик.

Он је најавио да ће наставити да се бави политиком, али није открио да ли ће бити кандидат за неку од функција на општим изборима 2018. године, нагласивши да и даље има енергију за бављење политиком, посебно зато што има појединаца који су спремни да деградирају Републику Српску.  

Додик: Уважавам сваког политичара који не угрожава интересе Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да уважава сваког политичара у БиХ све док он својим радом не угрожава интересе Репубике Српске, додавши да је у више наврата покушао да разговара са представницима Српске у заједничким институцијама БиХ о разним темама, али да они сматрају да то није достојно њих.
"То је њихов проблем, али ако подржите закон који удара у суштину ствари, као што је случај са Кривичним законом БиХ, онда сам спреман да се огорчено и до краја борим за интересе Републике Српске. Увјерен сам да народ разумије ово што они раде у Сарајеву", истакао је Додик.

Он је појаснио да не сматра да су сви представници Српске на нивоу БиХ издајници, али да има оних који су пристали да плате своје функције на начин да игноришу и не уважавају институције и интересе Српске.

"Спремни су да праве колаборацију о питањима која су штетна за Српску, да тајно доносе одлуке за које не знамо, као што је био случај са механизмом координације", констатовао је Додик.

Он је додао да се појединци, који представљају одређене институције на нивоу БиХ, апсолутно не залажу да представе реалне односе у БиХ, већ имагинарне, онако како се то свиђа некоме у Бриселу, умјесто да укажу на проблеме.

"Један је проблем да не функционишемо по Уставу, други је незадовољство Републике Српске преносом надлежности, трећи су Хрвати који се осјећају асимилирани у БиХ, четврти Бошњаци који су фрустрирани чињеницом да не могу да успоставе БиХ", истакао је Додик за РТРС.

Он је оцијенио да ти проблеми коче и инвестиције, јер се не може преварити инвеститор и неко ко жели да уложи огроман новац.

Говорећи о америчким санкцијама, Додик је рекао да вјерује да је прошло вријеме када је од воље америчког амбасадора у БиХ зависило да ли је неко губио власт или остајао на власти и нагласио да је нова америчка администрација промијенила политику.

Додик је оцијенио да САД, због многих отворених питања широм свијета, одустаје од концепта микроприсутности на сваком питању у другим земљама.

Колико је такав концепт био свеобухватан, додао је Додик, показује чињеница да је нови предсједник САД Доналд Трамп дошао у позицију да каже да се САД неће мијешати у политике других земаља.

"То треба да се поздрави. Мислим да је то актуелна политика САД. Чујем и да се Америка неће упињати да одржи немогуће и пропале земље", рекао је Додик.

Он сматра да је САД снажнија без службеника који у БиХ улазе у општине и покушавају да управљају.

"На нивоу БиХ готово да нема ниједног питања у који нису били укључени. На крају, када ништа не успије, јер тешко је успјети у БиХ, онда зато криве локалне политичаре. То је ствар која пролази", оцијенио је Додик.

Он је рекао да се не осјећа неугодно због америчких санкција, које су, како је истакао, производ фрустрација и неправде старе администрације.

Констатујући да Српска није имала никакву штету од тих санкција, Додик је навео да Америка као држава није прекинуле односе са Републиком Српском, те да комуницира са Владом о важним државним питањима.

"Мени је лакше ако се не морам састати са амбасадором, јер увијек је према нама било испољавања неке ароганције и тражења која нису коректна, тако да не осјећам неки притисак, нити недостатак", нагласио је Додик.

Он је оцијенио да се свијет све више мијења, чему се мора прилагодити и Српска.

"Морате да схватите неке нове прилике, да јачате субјективитет, институције и право да управљате, јер имате легитимно изборно право народа који вас бира, а не амбасадори", закључио је Додик.

Комнетаришући информације о уносу 200.000 евра из Србије у БиХ, Додик је рекао да нема потребу да објашњава своје финансије, па ни тих 200.000 евра добијених од продаје станова у Београду, наводећи да га не интересује ни какву перцепцију у вези са тим има министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић.

Он је поручио да онај ко сматра да ту има проблема, може да активира надлежне органе.

Додик истиче да изношење таквих информација у јавност може да подлегне питањима заштите личних података. "Неко је злоупотријебио чињеницу да сам званично пријавио тај новац и прави спекулацију у вези са тим", нагласио је Додик.

Он је рекао да је 200.000 евра добио продајом два стана у центру Београда, те навео да је крајем осамдесетих и почетком деведесетих имао седам станова.

"Новац је плаћен са банака које су дале кредит купцима и то је дошло на мој рачун. Новац сам подигао уредно са рачуна Комерцијалне банке и на граници Србије пријавио да ту суму износим, а на граничном прелазу у БиХ да уносим. Све сам урадио у складу са законом", нагласио је Додик.

Он је појаснио да је станове продао из породичних разлога, те да му је жао што је морао то да уради.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана