Додик: Потопљене зле намјере Хојт Јиа према Србији

Срна
Додик: Потопљене зле намјере Хојт Јиа према Србији

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да амерички дипломата Брајан Хојт Ји није никаква величина, да нема подршку ни званичне администрације САД, те да су његове зле намјере према Србији "потопљене".

Додик сматра да је првобитна амбиција Хојт Јиа била у функцији дестабилизације Србије, али да је добио значајан "политички шамар" чињеницом да га ни властита администрација није подржала, а ЕУ се оградила од његових ставова.

"ЕУ је одбацила његов приступ који је он наводно тражио од Србије. Сада се види да је то била у ствари његова лична промоција, да се он прекомбиновао у томе свему и да су такви ликови научили само да мешетаре и производе проблеме", рекао је Додик за "Курир".

Према његовим ријечима, Република Српска може да сједи на двије столице, за разлику од Јиа, који очигледно не може.

"Сада се показало да као представник старе администрације нема столицу у новој администрацији. Ово је први пут да Америка, као моћна земља, није стала иза става свог дипломате и у условима кад он погријеши. Хојт Ји је доживио да га је његова администрација приморала да каже да није мислио то што је мислио", нагласио је Додик.

Коментаришући тезе о могућем "Мајдану" у Београду и могућности тог сценарија у Бањалуци, Додик је рекао да су то стари сценарији који се могу видјети у форми обојених револуција, на које су власти у Српској већ указивале.

"Мислим да су озбиљан покушај за тако нешто биле прошлогодишње демонстрације које је организовала опозиција, а ми смо им парирали тиме што смо исти дан организовали протест подршке Републици Српској и анулирали њихову снагу", рекао је предсједник Српске.

Он сматра да у Републици Српској, гдје има одређених проблема, не постоји изазов те врсте, као ни у Београду, гдје Вучић држи снажне позиције Србије и управља уз снажну подршку народа.

Додик је рекао да се не може поново кандидовати на функцију предсједника Републике, али да ће се борити на некој другој функцији која ће омогућити да се Српска води као и до сада, да буде успјешна и просперитетна.

Коментаришући наступ њемачке књижевнице Херте Милер, која је у Београду изјавила да су Срби криви за све што им се догодило, Додик је рекао да је тиме угрожена елементарна логика.

"Она, која је потомак фашисте који је овдје био окупатор, који је убијао, бацао бомбе по Србима, стварао концентрационе логоре, сада је нашла разлог да нама држи предавање и лекције", поручио је Додик.

Он је упитао како је могуће да су Срби криви зато што је неко на њих бацао бомбе са осиромашеним уранијумом.

"То су ствари које се у пропагандном смислу користе деценијама да би се Срби оцрнили на међународној сцени. Она је овдје требало да се поклони жртвама", нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана