Додик: Посланици СНСД-а неће присуствовати сједницама Представничког дома

Срна
Додик: Посланици СНСД-а неће присуствовати сједницама Представничког дома

Бањалука – Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да посланици СНСД-а неће присуствовати сједницама Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, па ни када на дневном реду буде закон о акцизама, истичући да је оно што је била обавеза Републике Српске већ урађено.

Одговарајући на новинарско питање да ли ће посланици СНСД-а присуствовати сједници, Додик је подсјетио да СНСД није дио власти на нивоу БиХ, као и да је то обавеза оних који су на власти, а не њихова.

"Оно што смо имали обавезу, ми смо на нивоу Републике Српске урадили, а обавезе које су преузели заједнички ниво и Федерација БиХ треба да ураде, ми са тим немамо ништа. Не идемо тамо јер парламентом предсједава човјек који је командовао и омогућио постојање озлоглашеног одреда жЕл муџахединж на простору зеничке регије", нагласио је Додик.

Он сматра да је понижење за српски народ да такав човјек предсједава парламентом којем даје легитимитет.

"Ми нисмо били ни на његовом првом предсједавању и тамо нећемо ући док год он тамо сједи", додао је Додик.

Он је потврдио да посланици СНСД-а неће присуствовати сједницама Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и због закључака Народне скупштине Републике Српске у којима се наводи да је "потребно да се поставе неке тачке дневног реда, па да се тек онда расправља".

"Сво ово вријеме је погрешно рађено тако што је покушано да се од БиХ и њених институција направе државне институције, односно да се од Савјета министара направи влада, који је помоћни орган Предсједништва. Али када сваке седмице имате сједницу, људи олако помисле да се они баве неким озбиљним послом и да су нека влада", нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, БиХ нема владу и зато однос СНСД-а мора да буде трајан јер ако дају легитимитет таквим настојањима губе Републику Српску.

"За нас је овдје примарна Република Српска, а секундарна БиХ. Ми смо у БиХ зато што морамо, а не зато што хоћемо. Ако нас БиХ вријеђа тиме што упути тужбу против Србије или на било који други начин, само доказује да то није мјесто за нас и зато тој БиХ не треба дати легитимитет", поручио је Додик.

Истина о страдању Срба у Старом Броду да допре до младих

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је у Старом Броду код Вишеграда, гдје је данас обиљежено 75 година од усташког покоља више од 6.000 Срба из источног дијела БиХ, да је важно обилазити оваква мјеста како би истина о томе допрла и до младих генерација.
Додик је рекао да то подразумијева савремене методе комуницирања са млађом генерацијом која мора да схвати и разумије обим страдања у Старом Броду.

Он је изјавио новинарима да га је било срамота што раније није знао за ово мјесто, иако се сматра упућеним у историју српског народа у БиХ и уопште.

"На ову причу о Броду нисам наишао ни у једној књизи, ни причи. Тек кад сам био овдје први пут и договарао да нешто урадимо како бисмо обиљежили ово мјесто, схватио сам да је ту било огромно страдање и да је систематски учињено да то све буде заборављено", рекао је Додик.

Он је оцијенио да је Србима деценијама уназад понуђено да не говоре истину о злочинима над својим народом да не би, наводно, повриједили друге, иако су их ти други овдје побили.

"Како ми њих можемо да вријеђамо? Они су нас побили, а ми не треба да кажемо да су овдје муслимани из Сарајева у жХанџар дивизијиж и усташе из жЦрне легијеж побиле овај народ. Побили сте нас и то је оно што свакоме мора да буде јасно", поручио је Додик.

Он је навео да је друга страна у БиХ управо у прошлости извршила оно што је Србима хтјела да припише, а то је етничко чишћење овог простора.

"Срби су се вратили након Другог свјетског рата наивно вјерујући да овдје могу да осигурају своје животе. А онда су дошле године распада бивше Југославије и видјели смо готово идентичну ситуацију. Само, тада су свијест и организовање српског народа, уз помоћ свих који поштују Србе, омогућили да се одбранимо и сачувамо ове просторе", рекао је Додик.

Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у прољеће 1942. године офанзиву у намјери да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ.

Током ове офанзиве усташе су мучки убиле 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.

Спомен-капела у Старом Броду, посвећена српским жртвама страдалим у прољеће 1942. године, изграђена је уз благослов блаженопочившег митрополита дабробосанског Николаја.

Вијек рехабилитације и уједињења српског народа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је српски народ кроз све ратове у историји искључиво бранио своје просторе, да је то страдалнички народ, али да је наступио вијек његове рехабилитације и уједињења.
Додик је данас у Старом Броду код Вишеграда, на обиљежавању 75 година од усташког покоља више од 6.000 Срба из источног дијела БиХ, рекао обраћајући се окупљенима да је истина о овом догађају била систематски скривана и да је чак и народ овог краја био спријечен да обиљежава страдање својих најмилијих у Другом свјетском рату.

Он је подсјетио и на Јадовно, Паг, Пребиловце, у којима су масовно убијани Срби у једном пројекту који је осмислила Независна Држава Хрватска, а који је говорио да Србе треба једну трећину побити, једну трећину покрстити и учинити тако да српски народ не постоји биолошки и генетски на овом простору.

"Свједоци смо да то није успјело, али и колико је било то страдање. Ми смо припадници народа који више не смије да не обиљежава та страдања, не смије да прећуткује истину да не би увриједили неког другог", рекао је Додик.

Он је подсјетио да су Србе у Старом Броду побиле усташе заједно са Нијемцима, а дио усташа биле су елитне муслиманске јединице тог времена, које су биле "хрватско цвијеће", и настојале да простор од Сарајева, преко Романије, до Дрине очисте од Срба, јер су све хтјели за себе.

Додик је истакао да су Срби након Другог свјетског рата олако прихватили причу о братству и јединству, које је смишљено да се сатре истина о страдању српског народа, какво је било у Јасеновцу, у Старом Броду.

"Није било обиљежја, ничега, Срби нису могли да обиљеже таква страдања каква су била у Другом свјетском рату", додао је Додик.

Он је подсјетио да су Срби опет насељавали Сарајево, градили га деценијама, да се тамо концентрисао највиталнији, најинтелектуалнији и најважнији дио српског народа.

"И шта се дешава - морају поново пред истим нападом да исељавају из Сарајева, само тада нисмо дали да иду даље, већ да дођу овдје. Бранили смо ову српску земљу", рекао је Додик.

Додик је изразио захвалност свим припадницима Војске Републике Српске која је успјела да одбрани српски народ да не доживи опет исту причу о страдању.

"На овој Дрини, која вијековима тече, нема мјеста да није обиљежено неко страдање Срба. И онда када су уз лелек са ћуприје на Дрини одлазила најбоља српска дјеца, отимана од српских породица да би била васпитана у другој култури и онда када овдје италијанске окупационе јединице нису дале да српски народ пређе преко моста на Дрини, него је морао да бјежи овдје низводно, надајући се Србији, тој вјечној нади српског народа, тој земљи коју сви волимо", рекао је Додик.

Предсједник Српске је поручио да се не смије престати говорити о тим страдањима да се други не би наљутили.

"Побили су нас Хрвати и муслимани, њихове јединице у Другом свјетском рату, побили су нас овдје и тукли гдје год су могли да би затрли све што је српско. И нећу да ћутим, не смијем да ћутим, хоћу да говорим јер је то истина", рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске је подсјетио да је у Старом Броду у Другом свјетском рату страдало 6.000 Срба.

"Шта је са потомцима које је могла да подари та младост која је ту убијена. А онда се питамо што смо изгубили простор, што нас нема. Нема нас кад смо стално били страдалници, али морамо вратити енергију нашем народу, вратити вјеру и схватити да смо у времену отаџбинског рата овдје, у задњем историјском моменту успјели да формирамо Републику Српску и она није моменат тог времена него генеза свих страдања српског народа кроз историју", истакао је Додик.

Он је нагласио да су Срби кроз све ратове страдали бранећи искључиво само своје просторе, своје домове, да нигдје нису ишли у освајачке ратове.

"Зато морамо да се окренемо Републици Српској и не смије нико да је доведе у питање, и онда када није баш најбоље сваком, Српска је далеко више од наших живота и онога што ми мислимо да јесте. Српска је одбрана наше слободе", поручио је Додик.

Додик је нагласио да је слободу за српски народ искључиво могуће обезбиједити онда када има државу.

"Ако Срби немају државу, немају ни слободу, зато постоји Република Српска као држава", истакао је предсједник Додик.

Он је поручио да та истина мора бити увијек говорена, додајући да се због тога од прошле године у Старом Броду обиљежава страдање српског народа, а да у наредном периоду треба изградити једно монументално обиљежје да свима који ту долазе скрене пажњу на оно што десило.

Додик је позвао начелника општине да ово обиљежавање не буде организовано само један дан, него да се организује дводневна конференција да се говори о ономе што је било забрањено да се прича, да се поново врати сјећање на страдање српског народа.

"Срби морају да буду окупљени данас око двије државе у овом историјском тренутку - Србије и Републике Српске. Не смијемо бјежати од тога, ако ми не прихватимо Републику као државу, нико нам је неће дати. Нама отимају државу", поручио је Додик.

Он је истакао да се за то српски народ мора упорно борити због страдалника и у Броду, Јасеновцу и због страдалника у прошлом рату и свих оних који су морали да напусте своје куће из Сарајева и свих других мјеста, гдје Срби губе идентитет - православну вјеру, писмо, говор, крсну славу, све оно што кроз вијекове нису дозвољавали да се изгуби.

"Нисмо никакви босански Срби, ми смо Срби дио једног великог историјског народа, слободарског народа. Не смијемо да се бојимо да говоримо, колико год то кошта, на нашој страни је истина", истакао је Додик.

Он је рекао да Србима данас покушавају да припишу геноцид они чији су преци над српским народом починили тај злочин.

"Геноцид је направљен над српским народом. Српски народ је страдао у прошлом вијеку и то је вијек страдања српског народа, а овај вијек биће вијек рехабилитације и уједињења српског народа", поручио је Додик.

Додик обишао Градску кућу у Андрићграду

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић обишли су данас Градску кућу у Андрићграду у коју ће општинска администрација бити пресељена до краја мјесеца.
"Ово је изузетан објекат који општина Вишеград заслужује. Драго ми је да ће општинска администрација преселити у нове просторије у којима ће имати одличне услове за рад", истакао је Додик.

Он је рекао да има одличну сарадњу са начелником општине Вишеград којем су, како је рекао, сва врата у Бањалуци отворена и нагласио да у Вишеград увијек радо долази.

Ђуревић је нагласио да су предности Градске куће велике, а једна од њих је свакако увођење инфо пулта у којима ће радити по један представник из сваког одјељења тако да ће грађани на једном мјесту моћи да добију све потребне информације и стручну помоћ.

У оквиру Градске куће биће и шалтер поште, а радници на писарници биће униформисани.

Он је додао да су набављени и читачи картица, тако да ће сви запослени морати да се региструју када долазе и одлазе са посла, а планирано је и увођење видео надзора.

Ђуревић је подсјетио да ће у постојећу зграду општине која се налази у центру града преселити полиција и канцеларија Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података.

Цијели комплекс Андрићград је парцела општине, на којој је успостављена концесија, а земљиште испод објекта Градске куће је изузето, односно донесено је рјешење о изузимању земљишта из концесије, тако да је ова парцела власништво општине Вишеград. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана