Dodik: Posjeta Kini biće prilika za definisanje svih segmenata dogovora

Srna
Dodik: Posjeta Kini biće prilika za definisanje svih segmenata dogovora

Smederevo - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Smederevu da će u narednih nekoliko mjeseci otputovati u Kinu, što će biti prilika da se definišu svi segmenti dogovora koji su postignuti u Beogradu sa predstavnicima kineskih kompanija koje će učestvovati u nekim od infrastrukturnih projekata u Srpskoj.

Dodik je istakao da mu je čast što se sastao sa predsjednikom Kine Si Đinpingom i da ga je impresionirala činjenica da je upoznat o projektima koje Kina ima na prostoru Srpske, kao i to da je kineski predsjednik ohrabrio dalje razgovore i saradnju.

On je rekao da je Si Đinpingu zahvalio za veoma uspješnu realizaciju projekta Termoelektrane "Stanari" koja već radi i za razgovore sa kineskim partnerima, koji bi trebalo da dovedu do izgradnje nove termoelektrane u Gacku, ali i auto-puteva koje Srpska želi da izgradi.

"Si Đinping je ohrabrio da se što više razgovara i sarađuje sa kineskim partnerima i u tom pogledu mislim da mu je poznata i situacija u BiH, u kojoj Republika Srpska uspješno sarađuje sa Kinezima", dodao je predsjednik Srpske.

Dodik je istakao da je njegov susret sa Si Đinpingom i predstavnicima kineskih kompanija bio veoma važan za Republiku Srpsku i njenu dalju afirmaciju.

On je podsjetio da je juče u Beogradu potpisan protokol sa kineskom kompanijom o izgradnji TE Gacko.

"Razgovarali smo i sa ostalim kineskim partnerima - njihovom Razvojnom bankom o izgradnji auto-puta koji Srpsku treba da spoji sa Srbijom, dakle dionica od granice prema Bijeljini i Brčkom i auto-putu od Banjaluke do Prijedora, što su stvari koje su u finalizaciji dogovora", rekao je Dodik.

On je potvrdio da je tokom susreta sa nekim od članova brojne kineske delegacije bilo riječi o finansijskom učešću njihovih banaka i drugih poslovnih sistema na tržištu Republike Srpske.

"Razgovarao sam o tome da uspostavimo slobodne ekonomske zone po uzoru na ono što možemo da vidimo u Kini, koje povlači otvaranje mnogo radnih mjesta. To su stvari o kojim smo razgovarali i na neki način finalizirali", rekao je predsjednik Srpske.

Govoreći o pokretanju smederevske "Železare", koju je danas posjetio zajedno sa najvišim zvaničnicima Kine i Srbije, Dodik je novinarima rekao da je stavljanje tog kapaciteta "na zdrave noge" od velike važnosti i za Republiku Srpsku.

"Republika Srpska ima određene željezne rude koje ovdje tradicionalno plasiramo, prije svega, Ljubija i veoma je zainteresovana da ova željezara radi. Činjenica da je smederevsku žŽelezaruž preuzela jedna od najvećih kompanija u svijetu govori da će se proizvodnja uspostaviti, a samim tim i naše mogućnosti za plasman biće daleko veće", zaključio je Dodik.

Komentarišući činjenicu da su ga prilikom obilaska "Železare" prisutni građani pozdravili ovacijama Dodik je rekao da se u Srbiji uvijek dobro osjeća i da mu je drago što je bio u Smederevu i uopšte dio protokola u vezi sa posjetom kineskog predsjednika u Srbiji.

Nastavak saradnje Srpske i Kine 

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je svečanosti u Željezari Smederevo u čiju je rekonstrukciju uložen kineski kapital, a koja je priređena u čast dolaska predsjednika Kine Si Đinpinga u Srbiju.

Predsjednik Srpske prisustvovao je i prijemu koji je premijer Srbije Aleksandar Vučić priredio u vili "Zlatni breg" u Smederevu, u čast kineskog predsjednika Si Đinpiga i delegacije Kine. Prijem je upriličen nakon obilaska Željezare.

Smederevska Željezara važna je i za Republiku Srpsku u smislu plasmana željezne rude iz Ljubije, poručio je za RTRS, predsjednik Milorad Dodik, koji se sinoć u Beogradu sastao sa kineskim predsjednikom.

Dvojica predsjednika izrazila su obostrano poštovanje, kao i želju da saradnja Kine i Srpske bude nastavljena.

Dodik je prisustvovao svečanoj večeri koju je u čast Đinpinga organizovao predsjednik Tomislav Nikolić.

Sastanci sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i predsjednikom Kine Si Đinpingom, u razmaku od samo par dana, bila su mogućnost da se dodatno afirmiše dobra saradnju sa Kinom i Rusijom, izjavio je predsjednik Dodik za "Sputnjik". Naglasio je da Kina, kao i Rusija, predstavljaju značajnog ekonomskog partnera za Srpsku posebno na nekoliko važnih projekata kao što su termoelektrana u Gacku i autoput kojim bi se povezala Bijeljina i Banjaluka.

Juče je između Vlade Srpske i kineskih kompanija potpisan Memorandum o razumijevanju i saradnji na projektu izgradnje Termoelektrane "Gacko 2".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana