Dodik: Političke partije sa sjedištem u Srpskoj formiraju vlast

Srna
Dodik: Političke partije sa sjedištem u Srpskoj formiraju vlast

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da političke partije sa sjedištem u Republici Srpskoj imaju većinu za formiranje vlasti u Srpskoj.

"Ovo je prvi put da će vlast činiti partije sa sjedištem u Republici Srpskoj, što nam je bio i primarni cilj", rekao je Dodik novinarima, nakon sastanka sa predstavnicima DNS-a, NS i Srpske radikalne stranke.

On je ponovio da je cilj da institucije vlasti budu formirane do kraja ove godine, te da Koalicija DNS-SP-SNSD ima skupštinsku većinu za formiranje vlasti.

Dodik je istakao da je na sastanku razgovarano i o određenim politikama važnim za uspješan rad.

"Koalicija političkih partija SNSD-DNS-SP apsolutno je jedinstvena i čvrsta, što je pokazalo i uspješno konstituisanje Narodne skupštine Republike Srpske", dodao je Dodik, napomenuvši da bi mandatara mogao da imenuje tokom predstojećeg vikenda ili u prvim danima naredne sedmice.

On je rekao da postoje naznake i nekih drugih političkih partija da žele da se priključe većini za izbor nove vlade Republike Srpske.

Dodik je naveo da će koalicija SNSD-DNS-SP imati tri delegata u Domu naroda parlamenta BiH koji će biti izabrani do utorka, 2. decembra, kao i delegati u Vijeće naroda Republike Srpske.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da ova koalicija želi stabilnu i jaku Republiku Srpsku.

On je istakao da ima puno povjerenje u predsjednika Srpske kada je riječ o izboru mandatara za sastav Vlade Srpske.

Pavić je naglasio da je Republika Srpska prva u BiH konstituisala parlament.

"Želimo da u Republici Srpskoj brzo završimo formiranje vlasti. Siguran sam da ćemo, nakon konstituisanja parlamenta, efikasno formirati i vladu Republike Srpske, čime bismo doprinijeli stabilnosti Srpske", kaže Pavić.

Predsjednik NS Adam Šukalo rekao je da Republika Srpska u narednom periodu treba da krene putem reformi.

"Na današnjim konsultacijama smo se usaglasili da se skupštinskoj većini mogu pridružiti i neke druge političke partije, ukoliko nas ne budu uslovljavale", istakao je Šukalo.

Predsjednik SRS Dragan Đurđević naglasio je da je vladajuća koalicija u Republici Srpskoj apsolutno jedinstvena i da će ova partija dati punu podršku formiranju institucija vlasti.

Konsultacijama sa predsjednikom Republike Srpske prisustvovao je i predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović.

Dodik je juče obavio konsultacije o imenovanju mandatara sa delegacijom SNSD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana