Додик: Полиција једног ентитета без сагласности не може прећи у други

Срна
Додик: Полиција једног ентитета без сагласности не може прећи у други

Бањалука - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да, према Уставу БиХ, полицијске снаге једног ентитета не могу да пређу на подручје другог, без сагласности тог ентитета.

Коментаришући најављено формирање резервног састава Полиције Федерације БиХ, Додик је рекао новинарима у Бањалуци да је то у реду ако они цијене да им треба тај састав за повећање безбједности, истичући да је Република Српска процијенила да јој треба формирање резервног састава.

“Нека им је срећно, ми им ништа нећемо оспорити и не петљамо се у њихове ствари као што се они стално покушавају петљати у наше”, навео је Додик.

Он каже да се тражи споразум да федерална полиција или неке друге полицијске снаге распореде на простор Републике Српске, истичући да таквог споразума неће бити.

“Ако неко сматра да треба да се ангажује полиција Републике Српске да чува границу, јер су они неспособни и инертни, онда ће полиција Српске то урадити и не треба нам никаква испомоћ”, истакао је Додик.

Он је рекао да су касарне у Републици Српској имовина Српске, а не Оружаних снага БиХ.

“Наравно да они могу да имају своја обиљежја, али она која има Република Српска мораће ту бити присутна”, нагласио је Додик.

На питање да ли су га Оружане снаге БиХ обавијестиле о намјери да обиљеже све војне локације и касарне у БиХ једнаким обиљежјима, Додик је рекао да нису и поручио да ће касарне у Српској бити какве јесу.

Додик: Нико неће поставити војску између Српске и Србије

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да нико неће поставити војску на граници између Републике Српске и Србије како би био спријечен улазак миграната.

Коментаришући иницијативу хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића за одржавање сједнице Предсједништва на којој би била разматрана мигрантска криза, Додик је рекао да је већ одржана сједница посвећена том проблему на којој је закључено да треба да буде сачињен цјеловит план и дат задатак Савјету министара да то учини, али ништа није урађено.

“Савјет министара који је требао да буде рјешење за мигрантску кризу постао је додатни проблем јер није ништа учинио. Заказао сам за сутра сједницу Предсједништва БиХ, али мислим да ће то бити јалова прича која неће дати никакав резултат јер немамо Савјет министара који би могао нешто оперативно да уради. Уставом је предвиђено да је Савјет министара помоћни орган Предсједништва, а ми немамо никакав помоћни орган”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, сједница треба да покаже да Комшић брине о нечему, иако је ту бригу требао исказати много раније.

“Све што је требала учинити у погледу мигрантске кризе, БиХ је учинила погрешно. Мигранти су ушли и они су сада проблем људи у Унско-санском кантону. То више није политички проблем у вези са њиховим уласком јер су они ушли. Они су у томе требали бити спријечени. Нисам хтио да одбијем иницијативу јер он има право да тражи сједницу, али једино што можемо закључити јесте да покушавамо да дођемо до раније траженог плана”, нагласио је Додик.

Он је додао да је Српска имала политике које се тичу мигрантске кризе и предлагала договор, али да се ништа није догодило.

“Једина логична ствар је да Српска каже да не желимо центре у којима ће они боравити и то остаје наша политика”, каже Додик, који је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је истакао да постоје захтјеви да снаге Фронтекса заузму дио границе БиХ, али да се показало да је то могуће само на граници са Хрватском јер је то немогуће на граници са земљама које нису чланице ЕУ.

“То је додатно усложњавање проблема. Европа је дала привид доброг мјеста за мигранте. Није добро да Европа сада нама шаље новац да ми правимо центре. Тај новац нас не интересује, нека га повуку и праве центре у Европи, они имају капацитет да тај проблем рјешавају, ми немамо. Ти људи нису ни дошли овдје него су само у транзиту. Ми чинимо све да немају додатне проблеме приликом проласка кроз Српску и помажемо колико можемо”, рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је истакао да Република Српска не прихвата да се овдје праве центри за мигранте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана