Dodik: Podrška inicijativi organizovanja patriotskog bloka u Srpskoj

Srna
Dodik: Podrška inicijativi organizovanja patriotskog bloka u Srpskoj

Banjaluka - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je Izvršni komitet ove stranke stao iza inicijative da se organizuje patriotski blok u Republici Srpskoj, koju će doznačiti političkim partijama kako bi taj blok formirali zajedno.

Dodik je poručio da je veoma jasno da je na sceni borba za pozicije Republike Srpske, te da kroz to treba izraziti patriotizam.


"Savez za promjene je na mnogo mjesta dokazao svoju izdajničku i 'bosansku' orijentaciju", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sjednice Izvršnog komiteta stranka.

Lider SNSD-a je naglasio da je Izvršni komitet potvrdio da će kandidati za člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Strpske biti iz SNSD-a, te da su svi opštinski odbori podržali njegovu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Govoreći o predstojećim opštim izborima, Dodik je rekao da je ova stranka usvojila osnovne ciljeve kampanje, a to je pobjeda 50 odsto plus jedan glas.

"Moramo da dobijemo glasove u izboru za člana Predsjedništva BiH, predsjednika Republike Srpske, za Narodnu skupštinu, Predstavnički dom parlamenta BiH i za kantone i skupštinu Federaciju BiH", naglasio je Dodik.

Kada je riječ o Federaciji BiH, Dodik je dodao da SNSD želi da dođe do direktnog mandata, kako bi se riješilo pitanje popuna Doma naroda federalnog parlamenta.

"Što se tiče našeg cilja u vezi sa Predstavničkim domom parlamenta BiH to je deset poslanika zajedno sa koalicionim partnerima. Ukoliko postignemo dogovor sa drugim političkim partijama, pravićemo zajedničku listu za Predstavnički dom. Deset poslanika je važno jer su oni odlučujući faktor za bilo koju odluku u parlamentu BiH", naglasio je Dodik.

On je naveo da SNSD u parlamentu Srpske juriša na 50 odsto plus jedan glas, što je 41 plus jedan poslanik, za što je potrebno 300.000 glasova.

"Danas smo kroz plan direktnih zaduženja opštinskim organizacijama utvrdili koliko svaki opštinski odbor mora da obezbijedi glasova i krenuli smo na osvajanje tog broja", rekao je Dodik.

Što se tiče Predsjedništva BiH, Dodik je naveo da SNSD treba da obezbijedi 380.000 glasova, a za predsjednika Republike Srpske 360.000 glasova. On je izrazio uvjerenje da je to moguće, jer je ova stranka toliko glasova osvojila na prethodnim izborima.

"SNSD je direktno ili sa koalicionim partnerima na vlasti u 47 opština od ukupno 63 opštine. Kad tome dodate i opštine u Federaciji vidite da za to postoji potencijal", naglasio je Dodik.

Izvršni komitet SNSD usvojio je dimanički plan aktivnosti do izbora ove godine, gdje je predviđeno niz rokova za dijalog u partiji.

"Usvojili smo uputstvo za registarciju i glasanje putem pošte, što u Republici Srpskoj nije rađeno. Sada SNSD pokušava da animira predstavnike dijaspore da se uključe u glasanje, a da bi se to desilo moraju se prvo prijaviti", objasnio je Dodik.

Na sjednici je ocijenjeno da je sve ispod 50 odsto osvojenih glasova neuspjeh za SNSD

"Očekujemo najbolje rezultate koje smo ikad imali na izborima imajući u vidu da opozicija djeluje na 'bosanskoj' platformi i odnosi se izdajnički prema potrebama i ciljevima u Republici Srpskoj. Očekujemo da će narod prepoznati takve politike i da će biti veoma jasno za koga će glasati", naglasio je Dodik.

Na sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a formiran je Izborni štab na čijem čelu je lider stranke Milorad Dodik.

Sjednici su prisustvovali svi članovi komiteta, među kojima su potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović, Nikola Špirić, Radovan Višković, Nebojša Radmanović, Marko Vidaković, generalni sekretar stranke Luka Petrović, predsjednik Aktiva žena Nada Tešanović, te predsjednik Mladih socijaldemokrata Denis Šulić. 

Neprihvatljive vojne vježbe sa stranim vojskama bez odobrenja lokalnih struktura

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da SNSD neće podržati održavanje bilo kakvih vježbi sa bilo kojim inostranim savezima i vojskama, dok se za to ne dobije odobrenje lokalnih struktura vlasti.
"Bilo kakvo održavanje tih vježbi za nas je neprihvatljivo, pogotovo sa spekulativnim karakterom", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

Dodik je naglasio da je Izvršni komitet danas podržao aktivnosti Vlade Srpske koja je uradila mnogo dobrih poslova, od kojih je jedan od najvažnijih usaglašavanje sa udruženjima poljoprivrednika o podršci agrarnom budžetu.

"Smatramo da je oblast poljoprivrede, koja je snažno podržana povećanjem argarnog budžeta u ovoj godini, veoma važna, ali da to nije sve što se odnosi na selo i da je potrebno graditi integralnu strategiju razvoja sela, koja nije samo poljoprivreda, nego i izgradnja domova kulture i drugih sadržaja u selima", naveo je Dodik.

On je dodao da značajan ruralni dio Srpske ostaje bez radne snage, te da će se u tom pogledu morati odgovoriti na jedan organizovan način kroz izradu strategije.

Dodik je istakao da je Izvršni komitet danas podržao i održavanje prve konferencije dijaspore u Republici Srpskoj.

"Za nas je to veoma važno, jer je u Banjaluku došlo više od 100 predstavnika iz više od 26 zemalja svijeta", naveo je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana