Dodik: Dejton dva - iluzorna priča

SRNA
Dodik: Dejton dva - iluzorna priča

Višegrad - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas Srni da međunarodna zajednica uporno vrši političko nasilje nad BiH, nastojeći da je održi, iako je njena dejtonska struktura neodrživa, tako da su iluzorne i sve priče o "Dejtonu dva" ili bilo kakvom prekrajanju BiH.

"Ruska Federacija na BiH i Republiku Srpsku ne vrši nikakav pritisak, osim zahtjeva da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum", rekao je Dodik.

On je naglasio da su upravo bivši visoki međunarodni predstavnik u BiH Pedi Ešdaun i drugi, koji su bili debelo plaćeni od međunarodne zajednice da čuvaju Dejton, rušili BiH.

"To što Ešdaun najavljuje da će ponovo doći u Sarajevo, meni liči na ono da se zločinac vraća na mjesto zločina, jer on je učinio sve da BiH ne funkcioniše", rekao je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je poručio da "nikakvi secesionistički planovi ovdje ne postoje, osim prava Srpske da se bori za autonomiju".

"Da li će Republika Srpska jednog dana odlučiti da napusti BiH, to će zavisiti od trenutka i političke volje srpskog naroda i neće biti motivisano nikakvim zahtjevima sa strane", rekao je Dodik.

Dodik: Pobijedila ideja Andrićgrada

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Višegradu da je ideja Andrićgrada pobijedila, bez obzira na sva osporavanja i nasrtaje iz prošlosti, jer danas kameni grad na Drini omogućava da Višegrad bude prepoznatljiva tačka na karti, ne samo ovog dijela Evrope, već i cijelog svijeta

"Činjenica da je juče ovdje bio ministar kulture Ruske Federacije Vladimir Medinski govori o značaju onoga šta je ovdje urađeno. Definitivno, 28. juna, na Vidovdan, u Andrićgradu, kao remek djelu Emira Kusturice, biće obilježena godišnjica početka Prvog svjetskog rata, ali i ozvaničeno okonačanje realizacije ovog grandioznog projekta – Andrićgrad", rekao Dodik novinarima nakon javnog skupa pod nazivom "Za bolji Višegrad".


Dodik je naglasio da je danas došao u Višegrad da proglasi pobjedu Andrićgrada.

Prema njegovim riječima, grad od kamena posvećen je nobelovcu Ivi Andriću i kao takav jedinstven je na svijetu.

"Niko bolje nije opisao karakter, psihologiju i istoriju kroz vijekove od samog Andrića, i zato je ovaj grad posvećen njemu i njegovom djelu, ali je i spomenik istoriji srpskog naroda", istakao je Dodik.

Predsjednik Udruženja mladih Višegrađana "Za bolji grad" Nikola Šimšić rekao je da je cilj ove organizacije da Višegrad bude civilizovana i kulturna sredina, ali i ljepši za njegove stanovnike.

"Višegrađani to zaslužuju, a najveću zahvalnost za to dugujemo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i proslavljenom srpskom režiseru i idejnom tvorcu Andrićgrada Emiru Kusturici", rekao je Šimšić, obraćajući se posjetiocima u prepunoj sportskoj sali u Višegradu.

On je poručio da je krajnje vrijeme da se u ovom gradu stane u kraj primitivizmu i nekulturi.

Prema njegovim riječima, Udruženje je opredijeljeno da Višegrad bude prepoznatljiv kao moderan i kulturan grad, te i da na njega budu ponosni kao što su ponosni na višegradsku ćupriju, jedan od najljepših mostova na svijetu.

Uskoro Panslovenski univerzitet

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će Višegrad biti univerzitetski grad, jer se ozbiljno pristupa ideji stvaranja panslovenskog univerziteta za lijepe umjetnosti, iza čega stoji Ruska Federacija. Dodik je tokom javnog skupa pod nazivom "Za bolji Višegrad" naglasio da će i taj univerzitet i slični projekti predstavljati branu primitivizmu u Višegradu.

Predsjednik Srpske rekao je da u Višegrad dolazi čista obraza i sa poštenjem, odlučan da do kraja, zajedno sa Kusturicom, provede projekat Andrićgrada. "U tome imam veliku podršku vlada i Republike Srpske, i Srbije i Ruske Federacije", istakao je Dodik.

Dodik je istakao da činjenica da je juče ovdje bio ministar kulture Ruske Federacije Vladimir Medinski govori o značaju onoga šta je ovdje urađeno.

"Definitivno, 28. juna, na Vidovdan, u Andrićgradu, kao remek djelu Emira Kusturice, biće obilježena stogodišnjica početka Prvog svjetskog rata, ali i ozvaničeno okonačanje realizacije ovog grandioznog projekta – Andrićgrad", rekao Dodik.

Dodik je naglasio da je danas došao u Višegrad da proglasi pobjedu Andrićgrada.

"Ovdje sam zbog istine i drago mi je da ste me ovako toplo dočekali. Dosta više napada iz Višegrada na Andrićgrad! Ovdje dolaze najveća svjetska imena za šta je, naravno, najzaslužniji Emir Kusturica. I on i ja smatramo da Višegradu trebaju bolji život, vjera i sloboda i da se iskaže želja za čuvanjem vjere i tradicije", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, grad od kamena posvećen je nobelovcu Ivi Andriću i kao takav jedinstven je u svijetu.

"Niko bolje nije opisao karakter, psihologiju i istoriju kroz vijekove od samog Andrića, i zato je ovaj grad posvećen njemu i njegovom djelu, ali je i spomenik istoriji srpskog naroda", istakao je Dodik.

On je naglasio da je Andrićgrad pažljivo odabrani projekat izgrađen u čast velikom Ivi Andriću, te da je to kamengrad u koji godišnje dolazi najmanje 100.000 turista.

"Višegrad je lijep grad, dostojna turistička i istorijska destinacija", naglasio je predsjednik Dodik.

Odgovarajući na pitanja iz publike da li će i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin doći u Andrićgrad, Dodik je sa osmijehom rekao da će možda doći i Putin, što je izazvalo oduševljenje prisutnih.

"I Emir Kusturica, koji je brend Andrićgrada, i ja imamo pozitivan pristup prema Višegradu, tako da apsolutno ne stoje kritike ni lokalnih vlasti ni Televizije BN", istakao je Dodik.

On je naglasio da brani i sebe i Republiku Srpsku i poručio da nije spreman da potpiše kapitulaciju Republike Srpske.

"Briga me za orkestrirane napade onih koji mrze i mene i Republiku Srpsku. Svijet se mijenja i za svaki naredni dan mi moramo imati ideju kako da naše sutra bude bolje i da sve snažnije branimo Republiku Srpsku", naglasio je Dodik.

On je najavio da će u Hidroelektrani "Višegrad" biti otvoreno 100 novih radnih mjesta, za radnike isključivo iz kategorije boračkih porodica u kojima nema niko zaposlen, pri čemu je naglasio da će radi solidarnosti lično provjeriti da ne bude nepotizma prilikom tog zapošljavanja.

Predsjednik Dodik je svim privrednim subjektima na području Višegrada poručio da se hvale zapošljavanjem novih radnika, a ne ostvarenom dobiti.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetio je Višegrad na poziv Udruženja mladih Višegrađana "Za bolji grad".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana