Додик: Пет милиона КМ опозицији за покушај рушења институција Српске

Срна
Додик: Пет милиона КМ опозицији за покушај рушења институција Српске

Рибник - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће, према информацији коју је добио од најрелевантнијих обавјештајних институција региона, опозиција која у континуитету до избора покуша да девастира институције власти Српске добити пет милиона КМ.

Додик је рекао да је један од циљева који је наведен у тој информацији управо оно што је тражио лидер СДС-а Вукота Говедарица - распуштање Народне скупштине Републике Српске и да се пошаље вијест да не функционишу институције Српске.


Он је подсјетио да је и раније указивао на информације обавјештајне заједнице из региона које се односе на планско дјеловање опозиције.

"Знамо на који начин све то иде и зато смо били у могућности да се припремимо на такво дјеловање, тако да су они упали у празно", рекао је Додик новинарима у Рибнику.

Он је упитао зашто представници СДС-а нису блокирали радни сто у Представничком дому парламента БиХ и протестовали због срамне одлуке Суда БиХ у случају ратног команданта муслиманских снага у Сребреници Насера Орића.

"Зашто то нисте урадили? Зашто сте дошли у Републику Српску да то радите?", упитао је Додик.

Он је нагласио да опозиција има право да изабере начин дјеловања, те да је власт поступила достојанствено и политички храбро када је наставила засједање, иако је могла наредити да представници опозиције због недоличног понашања буду удаљени из зграде парламента.

Додик је поручио да Народна скупштина Српске функционише и да је донијела важне одлуке, попут Резолуције о војној неутралности.

Предсједник Српске каже да би амбасадор САД у БиХ Морин Кормак коначно требало да престане да се мијеша у унутрашње ствари у Републици Српској, јер у Српској нико није наиван, ни глуп, нити се плаши ње.

Он је навео да Српска није рекла да БиХ о томе не треба да одлучује, већ је само донијела свој став о том питању, став који важи за Републику Српску и за њене представнике у свим институцијама које о томе одлучују.

Додик је рекао да је познато да ХДЗ, СДА, СДП заговарају политику уласка у НАТО, а Српска политику неуласка, те да нико није рекао да се ово питање неће наћи пред надлежним институцијама на нивоу БиХ.

Он је поновио да Српска поруку Кормакове тумачи на начин да Република Српска не смије имати свој став, те оцијенио да од "рецидива бивше америчке администрације" долазе подстицаји опозицији за такво дјеловање које се могло видјети и у многим другим земљама.

Према његовим ријечима, Српска неће прихватити никакву "мјеру евентуалне одмазде" било кога из међународне заједнице, јер има право на свој став.

"Не споримо да се на један начин у неком времену о томе одлучује на нивоу БиХ, нисмо ми глупи да то не знамо. Али, ово је наш став, имамо право на став, а када имате став имате и државу. Ова држава има свој став, ова држава се зове Република Српска", нагласио је Додик.

Он је рекао да БиХ није требало да буде створена, да је то пропала држава, највише захваљујући странцима.

"БиХ ће се распасти једног дана на тих начин. Република Српска све што ради ради да дочека то вријеме и да покаже да може сама да егзистира, да има самосталну територију, Владу којој народ вјерује, буџет, институције које функционишу", нагласио је Додик.

Он је рекао да је Српска једина која би могла тренутно да настави да живи сама, што не би могле ни БиХ, ни Федерација БиХ, осим евентуално пар кантона.

Опасна изјава Бакира Изетбеговића

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је Срни да је изјава Бакира Изетбеговића да је његов отац Алија оставио БиХ у аманет предсједнику Турске Реџепу Ердогану скандалозна, опасна и неодржива, јер Изетбеговић млађи и данас поручује да он БиХ види као санџак беговске фамилије Изетбеговић, а Ердогана као султана новог доба.
На питање Срне да прокоментарише изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да је његов отац Алија Изетбеговић "оставио БиХ у аманет турском предсједнику Тајипу Реџепу Ердогану", Додик је поручио да само оно што је катастарски на фамилији Изетбеговић може бити дато Ердогану на чување.

"Ово није исламска ни муслиманска територија, овдје живе два хришћанска народа у чије име Алија Изетбеговић никада није говорио, нити је имао мандат да говори. Алија Изетбеговић је био оснивач 'Исламске државе' на Балкану, о чему постоји и писани траг у виду 'Исламске декларације' која је његов политички програм и тестемент његовом сину Бакиру", истакао је Додик.

Предсједник Српске је оцијенио да "Бакир Изетбеговић данас лаже док пере биографију свога оца представљајући га као миротворца, као да нико више не памти реченицу Алије Изетбеговића да ће "жртвовати мир за Босну".

"За такву Босну, коју је видио као исламску државу, жртвовао је и мир и све народе на овом простору и увео их у један од најтрагичнијих сукоба у свијету на крају 20. вијека. Само смрт га је спасила и хашке суднице и званичне правне квалификације која га следује - ратни злочинац", нагласио је Додик.

Он је рекао да су поруке Алије Изетбеговића и данас актуелне, како тврди његов син Бакир, а те поруке се виде у главама које припадници "Исламске државе" одсијецају широм свијета.

Стабилан Општински одбор у Рибнику, остварени одлични резултати

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да ова странка у Рибнику има стабилан општински одбор који је на претходним локалним изборима остварио одличан резултат.
"Имамо осам одборника у Рибнику, а за скупштинску већину је потребно девет и у том погледу креирамо укупну политику општинског развоја. Уз помоћ институција, СНСД је власник свих успјеха овдје, изградње инфраструктуре...", рекао је Додик новинарима у Рибнику након састанка Општинског одбора СНСД-а.

Према његовим ријечима, на данашњем састанку било је ријечи о захтјевима које је неопходно испунити у идућој години, који одговарају ономе шта тражи и општинска управа.

"Уз подршку СНСД-а, готово сви отворени проблеми овдје су ријешени", закључио је Додик.

Предсједник Општинског одбора СНСД-а Рибник Небојша Караћ рекао је да је на данашњем састанку предсједник странке упознат о стању у овом одбору.

"Захвални смо предсједнику за сву помоћ коју је пружио и коју ће пружити општини Рибник. Све што је изграђено и што ће бити изграђено у овој општини урадио је СНСД на челу са предсједником и ми са општинским буџетом", додао је Караћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана