Додик: Памер је живи доказ да БиХ није озбиљна држава

Срна
Додик: Памер је живи доказ да БиХ није озбиљна држава

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је аустријски амбасадор у БиХ Мартин Памер живи доказ да БиХ није озбиљна држава, јер да то јесте, "не би у њој могао свако, попут Памера, да буде амбасадор".

Додик је истакао да се Памер давно кандидовао за водећег дипломату у БиХ по недипломатском мијешању у унутрашње ствари БиХ, али и Републике Српске.


Предсједник Српске рекао је за агенцију "Спутњик" да је такав случај и са његовом посљедњом недипломатском и русофобном изјавом за једног дипломату да "он нема доказе о најављеној помоћи из Русије и доказима о доласку рубаља у Бањалуку".

"Никада нисмо тражили нити најваљивали никакву помоћ у рубљама, већ кредит, а захвални смо Русији на досадашњим улагањима у привреду Републике Српске без икаквих политичких условаљавања, што је видљиво свима осим Памеру", истакао је Додик.

Он је оцијенио да је нечувено да један амбасадор излази у јавност са "оваквим глупостима и да очекује да га обавјештавамо о нашим пословима".

Аустријски амбасадор у БиХ Мартин Памер за портал "Вијести" критиковао је уставну структуру БиХ као "прекомпликовану", као и политичку елиту која је, како је навео, добила много шанси да сада мора показати и доказати да може направити нешто кредибилно, повјерљиво и да то има резултате.

Памер је додао и "да у БиХ постоје људи који раде на томе да се развија сумња у стабилност БиХ", наводећи да најава предсједника Републике Српске Милорада Додика да ће Српска расписати референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ "није конструктивна и не утиче повољно на климу стабилности у БиХ".

Аустријски амбасадор је рекао и да поједини политичаре говоре да ће им Русија пружити помоћ, али да до сада он, како каже, није добио доказ да је много рубаља дошло у Бањалуку.  

Додик: Позив опозицији у Српској да подржи референдум

Предсједник Републике Српске Милорад Додик позвао је опозицију у Српској да подржи референдум о Суду и Тужилаштву БиХ.

- Позивам опозицију у Републици Српској да подржи референдум о Суду и Тужилаштву, па да га онда и одржимо, рекао је Додик за портал "Искра".

Предсједник Додик раније је изјавио да је питање референдума у Српској легализовано и да ће изјашњавање грађана Српске о раду Суда и Тужилаштва бити реализовано када буде остварен консензус.

- Мораћемо сачекати да на чело опозиције дођу патриоте којима је више стало до Српске него до властитих фотеља и мишљења Бакира Изетбеговића и пар амбасада, рекао је Додик.

Тзв. Савез за промјене донио је одлуку да неће гласати ни за једну иницијативу о изјашњавању грађана, све док се не проведе референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ.

Предсједник ДНС-а Марко Павић изјавио је да је данашњи разговор са америчком амбасадорком у БиХ Морин Кормак показао сагласност у вези са референдумом и реформом правосуђа, али не и у вези са употребом назива језика у образовном систему Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана