Додик: Озбиљан проблем - губе се рокови

Срна
Додик: Озбиљан проблем - губе се рокови

Градишка - Предсједник Републике Српске Милорад Додик упозорио је, коментаришући данашњу одлуку парламента БиХ да се о повећању акциза не одлучује по хитном поступку, да се упада у озбиљан проблем јер се губе рокови и да то представља питање одговорности.

"Упадамо у озбиљан проблем, јер губимо рокове, што значи да уколико сада желимо нешто, морамо да проведемо најмање двије године за ново договарање. За двије године изгубити тај новац, то заиста представља питање одговорности", рекао је Додик новинарима у Градишки.

Додик је нагласио да је Српска испунила све из мапе пута у вези са Међународним монетарним фондом /ММФ/ и да нема ниједне неиспуњене обавезе из Реформске агенде, те да је проблем очигледно у Федерацији БиХ и заједничким институцијама БиХ.

Он је напоменуо да су представници Савјета министара БиХ управо потписујући мапу пута са ММФ-ом прихватили да ће то урадити. "Прихватили су то и неки који су од тога покушали да праве дневну политику", рекао је Додик.

Додик је подсјетио да је Младен Иванић раније иницирао одређену изјаву коју су требали да потпишу лидери, а која је била основа за Реформску агенду.

"Ми из Републике Српске управо смо сматрали да то не треба да радимо, а они су инсистирали на томе, па смо добили озбиљне напоре које је имала Њемачка и Велика Британија да се та изјава потпише. И након наше интервенције и тражења да се свако легитимише као одговоран за спровођење тога, онда је дошло до потписивања те изјаве", додао је Додик.

Он је напоменуо да је након тога, на основу те изјаве, дошла Реформска агенда у коју је само, осим оног што је било, укључен и овај аранжман са ММФ-ом.

"Заједнички ниво је инсистирао на томе, покушао да направи политику подршке и прибави подршку цијеле јавности у БиХ о томе, а онда када су требали да одлучују, ево видите, није само проблем ни СДС и Савез за промјене, који је рекао да неће из неког свог калкулантског разлога, али то ће објаснити сад. Ту је сада проблем Бошњака који нису били у оквиру обавеза које су преузели", рекао је Додик.

Додик је рекао да је СДС покушао да прави политике на лажном представљању како штити неког, те напоменуо да у Републици Српској већ дуже вријеме функциониште модел "плави дизел".

"У Републици Српској већ дуже вријеме функционише модел који се може назвати -модел плави дизел и ми смо онима који су стварни произвођачи субвенционирали одређени новац у том погледу. Одједном су се они /СДС/ појавили као заштитници тога и рекли да је то ново оптерећење", навео је Додик.

Према његовим ријечима, власт у Српској ће преузети да корисници плавог дизела неће имати ново оптерећење, дакле, ново оптерећење на гориво неће оптеретити оне који су корисници права из плавог дизела.

Додик је напоменуо да су он, предсједник Владе Жељка Цвијановић и министар финансија Српске Зоран Тегелтија говорили јавно о томе и преузимали обавезу, те да сада постоји и јасан концепт, према којем би своје финансијске ефективе повећали - путеви 15 милиона КМ, пољопривреда 10 милиона, ауто-путеви 40 милиона КМ и здравство од десет до 15 милиона КМ.

Он је нагласио да је СНСД, као одговорна политичка партија, присуствовао данашњој сједници Представничког дома само зато што су од појединих из међународне заједнице добили увјеравање да постоји одређена већина.

"Сад видимо да те већине нема. Али, из одговорности према Републици Српској и људима овдје и кориснике права из ове четири институције, СНСД је ушао унутра, без обзира на свој ранији став, имајући у виду став Народне скупштине Српске да увијек то учини када је ријеч о интересу Српске", рекао је Додик.

Додик каже да СДС прича глупости, не познаје ствари и покушава да направи политике.

"Ово што су они урадили, лажно се борећи за наводну причу о пољопривредницима, сада су изгубили сви. Сада ми наравно не можемо да узмемо од путева и прерасподијелимо на ниво пољопривреде и то остаје на истом нивоу као што је до сада било", рекао је Додик.

Он је напоменуо да је договор власти у Српској био да се дио од имовине прихода путева усмјери у пољопривреду и тиме покрије плави дизел у износу од 10 милиона, те да буџет не би био 60 милиона КМ, него 70 милиона.

Додик је указао да одређени број пољопривредника, који примају значајан дио накнада - од 200.000 до 400.000 КМ, највише клевеће управо систем расподјеле.

"Није пристојно ако неко користи та права у висини од 250.000 КМ да је најгрлатији у осуди власти Републике Српске у том погледу", додао је Додик.

Додик је рекао да сматра да је власт у Српској била коректна, напомињући да је исплаћивала обавезе у готово немогућим условима. "Нисмо ишли на кресање права, а могли смо. Ми ћемо урадити оно што је у највећем интересу Републике, без обзира коме се то свидјело или не и у самој Републици Српској", закључио је Додик.

Представнички дом данас није прихватио захтјев Савјета министара БиХ за разматрање по хитном поступку сета приједлога закона неопходних за наставак кредитног аранжмана са ММФ-ом, међу којима и Приједлога закона о измјенама и допунама закона о акцизама, којим се предвиђа повећање акциза на гориво за 15 фенинга по литру.  

Прилагодити понуду општине великим развојним пројектима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Градишка за Српску представља развојну шансу у "самом додиру са ЕУ", те да је потребно прилагодити понуду Градишке великим развојним пројектима.
Додик, министар финансија Зоран Тегелтија, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић, министар правде Српске Антон Касиповић и директор "Путева Републике Српске" Ненад Нешић данас СУ са начелником општине Градишка Зораном Аџићем и његовим сарадницима разговарали о могућностима инфраструктурног и привредног развоја ове општине.

Предсједник Додик је након састанка рекао новинарима да је републичка власт сачекала да након локалних избора нова општинска управа сагледа све проблеме како би дали одговоре на горућа питања за грађане и привреду општине.

"Видјели смо у Градишци начелника општине и локалну управу која је спремна да се ухвати у коштац са свим проблемима и да што прије дамо одговоре како би се Градишка истргла из посљедица четворогодишњег мртвила, који је узрокован експериментом тадашњих општинских власти", рекао је Додик и навео да је прије 2012. године у Градишку уложено више од 200 милиона КМ у различите пројекте.

Додик је рекао да ће у пројекте осигурања од поплава ове године на подручју општине Градишка бити уложено око четири милиона КМ.

"При крају је реконструкција Основне школе жДанило Борковићж. Тренутно тражимо рјешења за отворена питања како растеретити буџет општине од проблема из прошлости, а највећи проблем је аранжман у вези са градском топланом гдје је обавезе из претходног периода преузела општина", нагласио је предсједик Додик.

Он је рекао да су одређена рјешења на помолу, те да након тога слиједи рјешавање питања изградње спортске дворане.

"Видимо да поново постоји интерес локалне управе, грађана и спортиста за наставак изградње дворане. Посебно ме радује што смо разговарали о развојним аспектима, а пословне зоне Лиман и Нова Топола имају пажљиво одабран начин како да Градишка буде презентована инвеститорима", навео је Додик.

Предсједник Српске је појаснио да постоји проблем око измјештања зграде Суда у Градишци на нову локацију, јер је првобитно са донаторима договорено да се реконструише постојећа зграда у центру.

"Начелник Аџић је тражио урбаније рјешење, да се за исти новац зграда суда сруши и изгради нова на новој локацији, а на том мјесту изгради трг. Договорили смо да представници општине Градишка и министар Касиповић разговарају о томе са представницима Високог судског и тужилачког савјета и донаторима како би их приволили да прилагоде тај пројекат, а ја ћу лично учинити све што будем могао у контакту са амбасадорима земаља донатора", додао је Додик.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић навео је да је постигнут договор да се у сарадњи са Министарством финансија Српске репрограмирају постојећи кредити општине на дужи период и са мањом каматном стопом и да се отвори нова кредитна линија за инвестирање у инфрастуктуру, прије свега у Агро-индустријској зони у Новој Тополи гдје би требало да буде изграђена путна инфрастуктура, водоводна и канализациона мрежа и тако омогуће оптимални услови за привредна улагања.

Према његовим ријечима, разговарано је о могућностима реконструкције водоторња у Градишци, изградњи око 102 километра водоводне мреже у селима у Лијевчу пољу и завршетку канализационе мреже у зони водоизворишта у Жеравици.

Аџић каже да је са директором "Путева Републике Српске" Ненадом Нешићем разговарао о реконструкцији регионалног пута Чатрња-Турјак, изградњи тротоара у Новој Тополи у дужини од два километра и тротора у Чатрњи и Горњим Подградцима.

"Тим саобраћајницама креће се пуно ђака и желимо да их заштитимо и изградимо тротоаре у овој грађевинској сезони", рекао је Аџић.

Тема састанка, према Аџићевим ријечима, била је и могућност расписивања јавног конкурса за додјелу земљишта пољопривредницима које се тренутно не обрађује или за које нису уредно плаћене концесије, те подјела дрвних сортимената дрвопрерађивачима на подручју општине Градишка.

Начелник Аџић је након састанка са предсједником Додиком и осталим учесницима састанка рекао да је сада увјерен да општина Градишка има подршку свих институција Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана