Dodik: Ovo radimo zbog bezbjednosti naših građana

RTRS
Dodik: Ovo radimo zbog bezbjednosti naših građana

Banjaluka - Predsjednik Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović i ministar Dragan Lukač obišli su radove na rekonstrukciji i izgradnji novih poligona Centra za obuku, u bivšoj kasarni Zalužani. Za ovu namjenu, Vlada je izdvojila šest i po miliona maraka.

Riječ je o jedinstvenom kompleksu, koji nijedna policijska agencija ili ministarstvo u regionu nema na jednom mjestu, poručio je ministar Lukač. Predsjednik Dodik je istakao da na toj lokaciji nema ni ruskih, ni američkih raketa, i da tu neće slijetati ruski avioni, niti "boinzi".

Obnovljeni kompleks za bolje rezultate. Rekonstrukcijom, nekadašnja kasarna Zalužani pružiće potpun kapacitet za rad i obuku svih policijskih struktura MUP-a. Samo u ovoj godini, Vlada je izdvojila tri miliona za opremanje prostora, objekata i poligona za obuku. Na redu je i spoljno uređenje.

"Na taj način ćemo podignuti kapacitete opremljenosti i obučenosti MUP na mnogo veći stepen koji do sada nismo imali", rekao je Lukač. 

"Ono što jeste opredjeljenje Vlade bilo da naš MUP dobije jedan moderan centar, Centar za obuku, u logističkom i organizacionom smislu olakšaće funkcionisanje MUP-a", izjavila je predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović.

Opremanje objekata, kao i nabavka oružja za MUP dio je bezbjednosnog segmenta, na šta Republika Srpska ima pravo. Reforme su uzele vojsku, ali je Srpska sačuvala policiju, rekao je predsjednik Dodik poručujući građanima da su bezbjedni.

"Vidite da ovde nema nikakvih ruskih raketa, aviona, da nema boinga. Ovdje se radi o običnim stvarima, koje su povezane sa činjenicom da je specijala bila do sada smeštena u neuslovnim uslovima i šta mi radimo, činimo sve da poboljšamo uslove smeštaja i rada specijalne policije", istakao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

I ponovo je isplivalo pitanje ko obučava policijske snage? Istok ili zapad? I da li je Republika Srpska tako postala poligon za razmirice na globalnom planu?

"Znate da smo uglavnom specijalne jedinice radile obuku sa evropskim i američkim instruktorima. Naše specijalne jedinice su obučene po najsavremenijim svjetskim standardima i nastavićemo tako da radimo", pojasnio je Lukač.

"Nećemo prestati sa obukom i naoružavanjem. Imamo vlastiti program obuke i tu dolaze strukture sa kojima sarađujemo. Ako neko neće, ne mora, a ako žele sarađivaćemo. Nećemo biti ničiji poltroni ni ekspozitura", kategoričan je Dodik.

Tu je priču vještački isprodukovao dio Međunarodne zajednice i opozicije, koji nastoje da ukaljaju ugled Republike Srspke, kaže premijerka.

"Republika Srpska je svjesna svog postojanja i nije dio globalnih razmirica niti ima potencijala da to bude. Evidentno je da oni koji su napravili brojne promašaje nastoje da to pravdaju pripisujući Srpskoj sve ono što ona nije i napravljena je opšta histerija. Naše opredjeljenje je da mi opremamo MUP i sva naša pažnja je usmjerena na to", poručila je Cvijanovićeva.

Dodik je ponovio da je procedura nabavki pušaka za potrebe MUP-a sprovedena po zakonu, kao i da postoji saglasnost bh.nivoa. Srpska će, kaže, nastaviti sa opremanjem policije, ma šta ko mislio. Istakao je da stepen neodgovornosti i izdaje iz Sarajeva prema Republici Srpskoj nikad nije bio veći i da je dostigao kritičnu tačku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana