Додик: Ово није султанат, нити ће икада бити

Додик: Ово није султанат, нити ће икада бити 22.10.2017 13:08 | Срна

Бањалука - Изјава турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана да "никада неће оставити БиХ, коју му је у 'аманет' оставио Алија Изетбеговић" је неприхватљива, опасна по мир и стабилност у БиХ и открива све неоотоманске амбиције Турске на Балкану, нагласио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

"Можда Ердоган јесте потомак султана Фатиха, како каже, али овај простор није султанат нити ће то икада бити. Бар док се Срби питају, а питају се и питаће се. Све што Ердоган може да чува у БиХ је имовина Изетбеговића, јер су му и отац и син Изетбеговић само то могли дати у, како каже, аманет", истакао је предсједник Српске на питање Срне да прокоментарише Ердоганову изјаву да никада неће оставити БиХ, те да је она "аманет" који му је на самрти оставио Алија Изетбеговић.


Додик је рекао да Ердоган заборавља да два од три конститутивна народа владавину Турака у БиХ памте по крви коју је овдје пролило хришћанско становништво и које је тек њиховим доласком упознало ислам на најбруталнији начин.

"А и трећи народ, чији представници данас позивају Ердогана да брине о њима, нису потомци султана Фатиха. И они су прије отоманских похода били хришћани, и то је нешто што не треба посебно доказивати", подсјетио је Додик.

Он је нагласио да "политика одношења дјеце у сепетима и 'данка у крви' није никакво цивилизацијско достигнуће, већ свједочење о крвавом походу и боравку Турака на овом простору, које је и након више од стотину година живо у нашем историјском памћењу.

"Зато, Ердоган треба да брине о свом султанату, а ми знамо како да бринемо о својој држави Републици Српској", поручио је предсједник Српске.

Ердоган је на састанку Међународног цивилизацијског вијећа у Истанбулу рекао да му је Алија Изетбеговић дан пред смрт рекао да су Ердогани потомци султана Фатиха и да БиХ оставља њему у "аманет".

"Како ми сада да оставимо Мостар? Како да оставимо Дрину? Како ми сада да оставимо тамошњу султан Фатихову џамију. Наравно да ми то никада нећемо оставити. Ово су све споменици који су круна наше цивилизације", рекао је Ердоган.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица