Додик: Оваква БиХ није по вољи никоме

Срна
Додик: Оваква БиХ није по вољи никоме

Београд - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да оваква БиХ никоме није по вољи јер је свима наметнута од међународне заједнице и има проблеме са функционисањем.

Додик, који је и предсједавајући Предсједништва БиХ, наводи да оваква БиХ није по вољи ни Србима, ни Хрватима, ни Бошњацима, а ни међународној заједници, која четврт вијека покушава нешто да моделује војним присуством и политичким уплитањем и наметањем.

“Нису се у њој осјећали слободно ни Бошњаци, јер су очекивали да ће уз помоћ међународне заједнице сломити политички идентитет Хрвата и елиминисати сваку врсту српског националног и државног идентитета, прије свега Републике Српске”, рекао је Додик за београдски “Ало”.

Додик, који је и предсједник СНСД-а, нагласио је да у преговорима у вези са формирањем Савјета министара неће одустати од става Републике Српске о војној неутралности и заштите интереса српског народа и његових Уставом загарантованих права.

Поводом прозивки медија и политичара из Федерације БиХ у вези са формирањем резервног састава Полиције Републике Српске, Додик је навео да је резервни састав полиције неопходан и да то нису никакве паравојне формације о чему спекулишу политичари из Сарајева.

“Резервни састав полиције је неопходан да би реаговали на ванредне прилике. Ту су и све бројнији мигранти, међу којима има ратника жИсламске државеж, који у БиХ долазе неконтролисано, без докумената. Ту су и елементарне непогоде, којима смо у посљедње вријеме били изложени, када је неопходно појачати активности полиције на очувању јавног реда и мира, живота људи и њихове имовине. Формирање резервног састава нема друге циљеве”, истакао је Додик.

Он је напоменуо да Полиција Републике Српске, према Уставу, може дјеловати само на територији Српске.

Поводом недавно завршене међународне конференције о Сребреници, на којој су експерти из Русије, Србије, али и САД и више западних земаља закључили да се у Сребреници није догодио геноцид, Додик каже да Република Српска не бјежи од истине, па је зато и формирала међународну комисију, чији извјештај треба да пружи шири увид у чињенице и да се више не скрива истина о свим злочинима на сребреничком подручју.

“Покушај да се од Сребренице направи мит, који се темељи само на догађајима који су трајали седам дана, од 11. до 19. јула 1995. године, свакако је манипулација, јер је рат ту почео 1992. године, убиством Србина, који је био посланик Скупштине БиХ... Све то кулминирало је у страшни злочин, и према Србима и Бошњацима, према свим људима. Та истина мора да буде дефинитивна и јасна свима”, рекао је Додик.

Он је додао да Сребреница заслужује да буде изграђен меморијал за све злочине који су десили од 1991. до 1995.

Упитан о протестима опозиције у Србији, Додик је оцијенио да протести у Београду могу да дестабилизују позицију Србије, којој је потребна снага да би имала јаку преговарачку позицију у преговорима о Косову и Метохији.

“Снага долази из унутрашње стабилности. Потребно је национално јединство у вези са проблемом Косова, да се да снага преговарачима. Србија на тај начин може са довољно ауторитета изаћи на међународну преговарачку позицију, али тек онда када буду повучене таксе које су наметнуте да би се наштетило Србији и њеној привреди”, нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана