Dodik: Orićeva prijetnja može biti realizovana samo terorizmom

Srna
Dodik: Orićeva prijetnja može biti realizovana samo terorizmom

Beograd - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da prijetnja ratom nekadašnjeg komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića može biti realizovana jedino terorizmom, koji predstavlja realnu opasnost za Srpsku.

Dodik je rekao da nema drugog načina da ta direktna Orićeva prijetnja miru bude ostvarena, navodeći da je priča o Naseru Oriću poznata i ona traje kao klackalica koja pokazuje karakter BiH.

On je naveo da se toj prijetnji u Sarajevu čak aplaudira i da na nivou emotivnog to svakog uzbudi, ali da se na nivou praktičnog moraju raspoznavati neke stvari.

“Srpska nema međunarodno priznanje, ali ima sve elemente države. Ko bi mogao da napadne Srpsku? Bakir Izetbegović. Kako? Da angažuje vojsku BiH? Ne može, jer sva tri člana Predsjedništva BiH moraju da glasaju za odluku o tome. Ako to eliminišemo, ostaje mu Federacija BiH (FBiH) koja ima policiju, ali je policija sastavljena od hrvatske i bošnjačke komponentne i potrebna je jedinstvena odluka da se tako nešto uradi, a to bi značilo agresiju. Policija FBiH nema nikakve nadležnosti na području Srpske”, rekao je Dodik za Televiziju “Hepi”.

Navodeći da se u BiH vratio znatan broj onih koji su bili u Siriji, Dodik je istakao da će BiH sve više biti etiketirana, ne samo kao propala zemlja, već i kao leglo islamskog terorizma, sa čime Evropa i svijet imaju ozbiljnih problema.

“Nema nijednog terorističkog akta velikog u svijetu, od Njujorka, Vašingtona, Londona, Madrida, Pariza da učesnici nemaju dokumenta BiH”, ukazuje Dodik.

Prema njegovim riječima, osim onih koji su se vratili iz Sirije, a zna se da su bili u “Islamskoj državi”, problem predstavlja i migrantski talas.

“Od 10.000 migranata koji uđu u BiH njih 200-300 imaju dokumenta, ostali nemaju, uopšte ne znamo ko su oni, niti šta im je namjera”, navodi Dodik.

On je rekao da u Sarajevu postoji sedam arapskih naselja okruženih zidom, izolovanih od lokalne sredine, prave se enklave u koje čak ni lokalni muslimani ne smiju da uđu.

“Mora se razmišljati o tome u čemu mi živimo i zašto je izjava Nasera Orića problematična i zašto mora da probudi svakog Srbina”, kaže Dodik.

Dodik je poručio da će Srpska nastaviti sa procesom nabavke naoružanja dok svaki uniformisani policajac ne bude imao pušku i opremljen da se može boriti protiv terorizma.

Ratni komandant Armije RBiH u Srebrenici Naser Orić zaprijetio je novim ratom, učestvujući kao specijalni gost na promociji knjige “Život prije i poslije Srebrenice”, autora Esnefe Smajlović Muhić.

“Meni kada su pričali mislio sam da rata više nikad neće biti, ali sljedeći rat će se desiti malo brže nego što smo ga mi dočekali. To vam ja kažem. Što kaže Matija Bećković, njihov, srpski akademik, žćeraćemo se jošž. Svega će biti osim toga da se nećemo ćerati”, poručio je Orić sa govornice Zeničanima okupljenim u prostorijama Islamskog pedagoškog fakuleta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana