Додик: Оптужница против Орића је фарса

Срна
Додик: Оптужница против Орића је фарса

Стричићи - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да оптужница против Насера Орића представља фарсу од правосуђа која је видљива свих ових година од када је формирано "слободно правосуђе БиХ".

"Ово је саркастична прича која би била смијешна да није трагична да након толико година, уз силне доказе раније, свједоке који су ту били, нису оптужили Орића", истакао је Додик, коментаришући оптужницу коју је Тужилаштво БиХ подигло против Орића за ратни злочин над српским заробљеницима.

Према његовим ријечима, то чине сада, када нестају докази и свједоци, са намјером да не буде осуђен и да се проведе фарса у којој ће испасти да он није крив и неће одговарати за готово евидентна злодјела која је чинио над Србима.

"Када су тако оријентисани према правди, што нису пустили да га процесуира српско правосуђе, а не неки који ће га послије ове истраге ослободити у недостатку доказа и свједока јер су сви побијени", рекао је Додик.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против ратног команданта Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и Сабахудина Мухића за злочине против ратних заробљеника.

У оптужници се наводи да су Орић и Мухић током 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац, убили три заробљеника српске националности.

Референдум је дио дугогодишњих активности у РС

Додик рекао је да ће референдум у Српској бити расписан и дио је дугогодишњих активности које се воде да се уреди правосуђе у БиХ.

"Пошто то није успјело ни са Кетрин Ештон, а уважавајући њен напор да дође у Бањалуку, нисмо у току њеног мандата покушавали да реактивирамо референдум који је само у том тренутку застао. Ово је дио континуитета и референдум треба да одговори на јасно питање, а само они који нису сигурни у аутентични интерес српског народа питају данас жшта послије?ж", рекао је Додик.

Он је поновио да је референдум чињеница, а да је одбијање правосуђа БиХ обавеза свих који се баве јавним политичким пословима.

"Након референдума, за који сам увјерен да ће бити у смислу одбијања наметнутних закона високог представника, институције Републике Српске имаће право и могућност да на тој вољи народа донесу процесе који ће јасно рећи наш став", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, "важно је када премијер Србије Александар Вучић" или било који званичник Србије, која је гарант и потписник Дејтонског споразума то каже.

Кочић симболизује вјековну борбу за слободу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра важним да се Кочићев збор масовно посјећује јер писац симболизује вјековну борбу за слободу.
"Окупили смо се на 50. Кочићевом збору да би обиљежили његову борбу за слободу која је кључна ријеч у српском народу кроз историју за коју су се борили државници, књижевници и обичан народ", рекао је Додик, обраћајући се окупљенима на Кочићевом збору у Стричићима.

Он је додао да се Кочићев збор одржава већ 50 година, а од тога 24 године од како постоји Република Српска.

"Саборовали смо и у ратном периоду, осим оне године када је овај дио био под окупацијом", истакао је Додик.

Он је нагласио да је оно што је Кочић писао присутно и данас, а то је борба за слободу српског народа у БиХ.

"Кочићева мисао присутна је и кроз наметнуто правосуђе које суди Србима били криви или не, које прогони српску националну елиту и српски порив", рекао је Додик.

Предсједник Организационог одбора 50. Кочићевог збора Недељко Чубриловић рекао је да је овогодишњи збор обиљежен бројним манифестацијама, а да му је посебан печат дала промоција Змијањског веза који је уврштен у културну баштину Унеска на чему се годинама радило.

Он је додао да је Мањачу синоћ посјетило до 30.000 људи, а да се очекује да их данас буде и више.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је да масовно окупљање на Кочићевом збору говори о снази Кочићевог имена и дјела који повезују српске просторе, људе, духовност и књижевност.

Централној манифестацији присуствовали су и представници Владе Републике Српске, Градске управе Бањалука и многи други гости из јавног живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана