Додик: Опозицији прече фотеље од српских жртава

Ведрана Кулага, Жељка Домазет
Додик: Опозицији прече фотеље од српских жртава

Бањалука - Консултације политичког врха Српске, које би требало да уроде конкретним мјерама у вези са радом Суда и Тужилаштва БиХ, биће одржане данас (субота) без опозиције, која недолазак образлаже тврдњом да предсједник РС Милорад Додик води неодговорну политику, на шта им је он одговорио да траже изговоре, јер не смију да се одазову његовом позиву од послодаваца у Сарајеву.

Иницијална каписла за састанак и поновно отварање приче о раду Суда и Тужилаштва БиХ била је ослобађајућа пресуда ратном команданту Армије РБиХ у Сребреници Насеру Орићу којем је на терет стављано свирепо убиство српских заробљеника.

У писму Додику, које су потписали предсједници СДС-а Вукота Говедарица, ПДП-а Бранислав Бореновић, НДП-а Драган Чавић и СРС РС Миланко Михајилица, набројани су разлози због чега неће доћи на састанак који је сазвао предсједник РС.

- Не видимо смисао Вашег позива, јер често спроводите неодговорну државну политику о чему сте нас увјерили сваки пут када сте злоупотријебили нашу добру вољу да заједно рјешавамо националне и државне проблеме српског народа и РС. Ако се вратите оном што је Ваша уставна обавеза, а то је да представљате јединство свих грађана, поштујете Народну скупштину, развијате демократију и водите одговорну државничку политику, размотрићемо могућност разговора са Вама - наведено је у писму Додику.

Додиков позив би, сматрају, био вриједан поштовања када би били увјерени да су његове намјере искрене и у духу његове улоге описане Уставом РС.

- Нисте нам дали прилику да се увјеримо да највишу државну функцију у Републици обављате на уставан начин, напротив кршећи Устав изазивате и подстичете подјеле и проузрокујете мржњу и сукобе неодмјереним и непримјереним јавним дјеловањем против оних који износе ставове са којима се не слажете - навели су лидери опозиције уз оцјену да схватају тежину Орићеве ослобађајуће пресуде.

Додиков одговор на писмо услиједио је веома брзо.

- Они воде предизборну кампању против Милорада Додика, жртвујући основне националне и државне интересе. Само су тражили разлоге за недолазак на састанак, јер очигледно нису спремни да РС да снажан одговор понижавању од стране Суда и Тужилаштва БиХ. Нису спремни ни за какав договор који би значио бар привремено повлачење са функција у Сарајеву док питање суђења за ратне злочине не буде ријешено. Шта је 3.500 побијених Срба за 350 њихових фотеља? За њих очигледно ништа - истакао је Додик.

Лидери опозиције ће, казао је, народу убрзо морати да одговоре на питања да ли се плаше својих партнера у СДА и њеног лидера Бакира Изетбеговића, који су покровитељи Орићевих злочина, појединих амбасада које су потрчале да кажу да не смије бити подривања Суда или Тужилаштва или их уопште није брига ни за народ ни за државу.

- Не знам због чега се буне кад кажем да тргују националним интересима када готово свакодневно потврђују да је то тачно. Како да им објасним да су избори тек за годину и да није све у предизборној кампањи у коју су се дали прије времена. Да ли би схватили ако им кажем да су злочини над нашим народом у Подрињу и широм РС изнад СНСД-а, СДС-а и било које партије у овој земљи? Господо из СДС-а, ПДП-а и НДП-а, то што ви радите није више ни издаја, ви сте са живих Срба прешли на трговину мртвим херојима и жртвама нашег народа. За вас историја има само једно мјесто, које сте и одбијањем да дођете на састанак резервисали - поручио је Додик.

Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић изјавио је да је одлука опозиције јасан показатељ лојалности према Изетбеговићу. Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић је потврдио долазак на консултативни састанак, као и лидер ДНС-а Марко Павић, али није хтио коментарисати бојкот опозиционих партија. Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић изјавио је да ће на састанку предочити документа о судијама који су током рата у сарајевској касарни "Виктор Бубањ" тукли српске логораше.

Референдум

Комисија за спровођење референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ разматрала је у петак техничка питања у вези са том тематиком. Одлука о референдуму усвојена је у јулу 2015. године, али је објављена крајем септембра, када су почели да теку законски рокови за његово одржавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана