Додик: Опозиција удара на пет стубова на којима функционише Српска

Додик: Опозиција удара на пет стубова на којима функционише Српска 21.10.2017 17:24 | Срна

Београд - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је опозиција почела да опструише рад парламента Српске, "ударајући" на ту институцију, на министра полиције, Радио-телевизију Републике Српске, предсједника Републике и Владу, односно пет стубова на којима живи и функционише Српска.

На питање да појасни своју изјаву да је опозиција у Републици Српској добила пет милиона марака да дестабилизује ситуацију прије избора наредне године, Додик је рекао да је од обавјештајне службе добио још прије шест-седам мјесеци информацију да постоји неки сценарио да се "нешто учини како би се елиминисала власт у Српској, односно СНСД", партија чији је он предсједник, јер "опозиција нема шансе на изборима".


У сценарију који је, каже Додик, тада прочитао, било је написано да по сваку цијену треба изазвати ванредне околности, а то значи ванредну ситуацију.

"Не могу да тврдим да ли је то тако или није, али оно што се догађа има елементе сценарија на који су ме упозоравале обвјештајне службе", рекао је Додик за Тањуг.

Говорећи о актуелној ситуацији у БиХ, Додик истиче да Срби сарађују са Хрватима у БиХ, те да ова два народа не угрожавају међусобно интересе једни другима, мада има несугласица.

"Али, односи између Хрвата и Бошњака су дугорочно лоши, а евентуална пресуда Хашког трибунала у случају Јадранко Прлић и остали, којом се Хрватска оптужује да је одговорна за организовање злочиначког подухвата на територији БиХ за вријеме рата само ће поткријепити тај раскол", истакао је Додик.

Додик је навео да се права Хрвата у БиХ масовно угрожавају, од њихове политичке воље до злоупотребе Устава, али с обзиром на то да је Хрватска сада ушла у ЕУ и да више не мора да ћути, она сада отворено помаже Хрвате у БиХ.

Он сматра да Срби у БиХ не смију да прихвате да Бошњаци могу да "мајоризирају Хрвате", јер би тако унапријед дали сагласност да то могу да чине и њима.

Коментаришући писање хрватских медија, уочи посјете предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић Русији, да Хрватска помало страхује због његових личних односа са Москвом, Додик каже да је "Хрватска бирала своју политику, да се сврстала у ЕУ и НАТО пакт, уз одлуку о увођењу санкција Русији".

"Немају ниједан разлог да се мене плаше, али треба да објасне Русији такву политику", рекао је Додик.

Према његовом мишљењу, кључно питање је како је дошло до те посјете, а он сматра да је разлог "Агрокор" и чињеница да су руске банке ту уложиле огроман новац, а да им Хрватска то сада оспорава, што Русија као и све велике државе, неће дозволити.

"Лијепо је отићи у Русију, мени је увијек лепо, ја тамо немам тешке теме, али мислим да они који имају тешке теме, да је требало да дају одговоре који нису нимало једноставни", каже Додик и додаје да, према његовом мишљењу, Китаровићева није особа која у име Хрватске може да да одговоре које тражи Русија. 

У фебруару у Козарској Дубици о сарадњи са удружењима Срба у ЕУ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да ће у фебруару у Козарској Дубици бити организована конференција представника власти, привредника, научних институција и удружења Срба из земаља ЕУ да би се договорили на који начин покренути институционалну сарадњу са удружењима и заједницама које Срби имају у ЕУ.
"Надам се да ће ова конференција бити добар почетак институционалне сарадње власти Републике Српске и удружења широм ЕУ", рекао је Додик, који је у шведском граду Халмстад присуствовао почетку градње духовно-културног центра Срба и обиљежавању 25 година рада Српског савеза и Удружења Срба у Шведској.

Он је навео да је и ово била добра прилика да се анализира стање српске заједнице у Шведској и да се види на који начин побољшати комуникацију и сарадњу између удружења и савеза Срба у Шведској и институција власти у Српској.

"Договорили смо се да у фебруару у Козарској Дубици организујемо конференцију представника власти Републике Српске, Владе, универзитета, привредне коморе, академије и представника удружења Срба из земаља ЕУ и да се договоримо на који начин покренути институционалну сарадњу са удружењима и заједницама које Срби имају у ЕУ", објаснио је Додик.

Додик је навео да се у оквиру тих удружења налазе веома способни људи из области привреде, науке, те да су сви они спремни да помогну конципирању, као и да пруже конкретну подршку развојним пројектима у Републици Српској.

Према његовим ријечима, ова конференција биће организована на високом нивоу.

Предсједник Српске је истакао да је у Халмстаду присуствовао освештању темеља духовно-културног центра Срба, који се гради на иницијативу удружења Срба који ту живе.

"Данас су освештани темељи, а треба да буде завршено за годину-годину и по дана добровољним прилозима парохијана. У име Републике обећао сам 50.000 евра да ћемо помоћи изградњу", рекао је Додик.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица