Dodik: Opozicija nema želju da razgovara i da se dogovara

Srna
Dodik: Opozicija nema želju da razgovara i da se dogovara

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da stav opozicije da ne dođe na sutrašnji sastanak razumije tako da oni nemaju želju da razgovaraju ili da se postigne dogovor.

"To je njihov odnos prema Republici Srpskoj i prema potrebi da Republika Srpska ima bazični dogovor", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je poručio da se, bez obzira ko je na kojoj poziciji, moraju vraćati političkom dogovoru u Republici Srpskoj i graditi konsenzus o pitanjima koja su važna za predstavljanje Srpske na nivou BiH i regiona, ali i za situaciju u Srpskoj.

"Spremni smo, kao vlast, da čujemo i njih o tome šta misle šta treba učiniti ovdje u Republici Srpskoj da bi se kretali bolje. To ne čujemo. Čujemo samo opštu galamu", rekao je Dodik.

On je dodao da predstavnici Srpske na nivou BiH ne mogu da isključuju predstavnike Republike Srpske, jer je to od ključne važnosti.

"Ne možemo da vam damo podršku ako nas isključujete iz komisija i donosite odluku bez predstavnika Srpske", istakao je Dodik.

On je naglasio da je zbog takvih pitanja želio razgovor, koji opozicija neće, ali je uvjeren da će do razgovora ipak nekada doći.

Dodik je rekao da će ih opet pozvati na razgovor, te da je spreman da razgovara sa njima o adekvatnom terminu.

On je rekao da je poziv političkim partijama nije uslijedio zbog toga što bi nešto mijenja ili se uplašio, a kako je čuo da se priča.

"Ne pripadam ljudima koji se plaše, a pogotovu ne bih trebalo da se plašim nekih koji misle da su neka veličina. Nisam se plašio daleko većih gromada u svom političkom životu, pa ne bi trebalo ni njih", rekao je Dodik.

On je zaključio da je poziv za sastanak bio običan politički, ljudski i odgovoran potez i poziv za dogovor.

"Oni su ga odbili i oni neka ga objašnjavaju", rekao je Dodik i dodao da ih ponovo poziva da razgovaraju.  

Da se poštuje pozicija Srpske u zajedničkim institucijama

 

Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je da ova stranka želi da se pozicija Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH poštuje u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom.
Dodik je dodao da je zbog sagledavanja te pozicije pokrenuto niz aktivnosti, jer su vidljiva određena narušavanja ravnopravnosti i svega onoga što je važno za Srpsku.

On je dodao da će se o tome, u skladu sa informacijom Vlade Republike Srpske, raspravljati u Narodnoj skupštini Republike Srpske i da će biti donijeti određeni zaključci.

Dodik je rekao da će se SNSD zalagati da svako pitanje koje je važno na nivou BiH prethodno bude razmotreno u parlamentu Srpske i da se utvrde stavovi za ponašanje predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

"U zajedničkim institucijama se nalaze predstavnici konstitutivnih naroda i dva entiteta, a ne slobodni strijelci, kako to sada žele da pokažu", rekao je Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske.

On je napomenuo da SNSD podržava odluku Narodne skupštine o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali da su vidljive određene proceduralne situacije koje iznova nameću kao prepreka njenoj realizaciji.

"Sada imamo poziciju oko ocjene ustavnosti komisije parlamenta za provođenje referenduma. Čim to bude završeno biće stečeni uslovi da odluka bude objavljena, a nakon toga u rokovima koji su predviđeni pristupiće se organizaciji provođenja referenduma", naveo je Dodik.

On je istakao da je referendum postao značajna politička tema, te upitao sve koji govore da provođenje referenduma nije dobro, zašto onda stalno insistiraju da referenduma ne bude ako nije dobro.

"Naučili smo da nam oni koji nam ne nose dobre poruke i insistiraju na nekim stvarima ne žele baš najbolje", rekao je Dodik.

On je dodao da je referendum pribavljanje mišljenja naroda za postupanje političkih predstavnika Republike Srpske na svim nivoima i da ga tako treba i posmatrati.

"Republiku Srpsku i njene funkcionere ne mogu da zastraše prijetnjama o sankcijama i nečim drugim koje pokušavaju da nam predoče ovih dana. Očigledno je da nemaju drugu argumentaciju o kršenju Dejtona i Ustava. Imaju samo puku političku silu koju su primjenjivali, ali sila više ne prolazi", naglasio je Dodik.

On je poručio da će referendum biti proveden ukoliko ne dođe do brzih promjena zakonskih pozicija Suda i Tužilaštva BiH.

Dodik je istakao da je o ovim temama govorio na sjednici Gradskog odbora SNSD Banjaluka, čija je politička aktivnost i snaga veoma važna za stranku.

"Želimo da pripremimo našu partiju u Banjaluci, zajedno sa koalicionim partnerima, da izađemo na lokalne izbore i da dobijemo podršku za poziciju gradonačelnika", rekao je Dodik, nakon sjednice Gradskog odbora SNSD Banjaluka.

On je podržao aktivnosti Gradskog odbora SNSD Banjaluka, kao jednog od najvažnijih odbora, i izrazio zadovoljstvo što vidi homogenu strukturu uprkos nizu spekulacija političkih tabora i medijskih centara zlonamjerno okrenutih SNSD-u.

Dodik je rekao da podržava ovaj odbor i njegovog predsjednika Igora Radojičića, za kojeg vjeruje da će imati operativan i provodiv plan aktivnosti ovog odbora za predstojeće lokalne izbore.

On je zaključio da je još rano govoriti o kandidatu stranke za gradonačelnika Banjaluke, ali da se o tome razgovara.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana