Dodik: Opozicija nema hrabrost da blokira parlament BiH

Srna
Dodik: Opozicija nema hrabrost da blokira parlament BiH

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da opozicija u Srpskoj, koja je upotrijebljena za scenario - BiH bez Srba i Republike Srpske, na prostački način uzurpira republičku Skupštinu, umjesto da u Sarajevu, gdje ima vlast, okupira parlament BiH zbog presude Naseru Oriću i da se riješi pitanje Suda i Tužilaštva BiH.

On je istakao da opozicija pokušava da skrene pažnju sa teme oslobađajuće presude Naseru Oriću i da nema hrabrost da blokira parlament BiH, u čemu bi ih podržao SNSD.


"Sada se jasno vidi taj scenario, osmišljen od onih koji bi napravili BiH drugačijom, bez Srba i Republike Srpske, a oni upotrijebljeni naivno vjerujući, a i ja još vjerujem da oni još naivno vjeruju da je to što govore najbolje za Srpsku", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, očigedno je da je opozicija u fokusu nametnutih naočala koje im je neko stavio i oni gledaju na način kako to vide Sarajevo ili stranci, umjesto da ih skinu i gledaju na Republiku Srpsku na srpski način.

"Ovdje je taj podanički, usađeni gen da se stalno podbacujete pod interese stranaca, a što je ovaj narod koštalo kroz istoriju", rekao je Dodik.

On je dodao da je destabilizacija Srpske konstantan posao spoljnih i unutrašnjih neprijatelja Republike, da je "spirala izdaje opozicije" počela njihovim uključivanjem u vlast na nivou BiH i sprečavanju svega onog što se tamo može desiti u interesu Srpske.

Prema njegovim riječima, opozicija pokušava da uruši institucije Republike Srpske plasiranjem vijesti da je u Srpskoj "krnja skupština".

"To što je neko sam sebe isključio ili nije došao na sjednicu, ne znači da je skupština krnja. Ovo je parlament u punom kapacitetu", poručio je Dodik.

On je rekao da je opozicija pobjegla od glasanja o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti, dok je Narodna skupština završila zasjedanje usvojivši taj važan akt, kao i Zakon o fondu solidarnosti za liječenje djece u inostranstvu.

Dodik je naglasio da na bazi te rezolucije od predstavnika Srpske u zajedničkim organima BiH očekuje prestanak svih aktivnosti u vezi sa približavanjem NATO-u, dodavši da može da razumije saradnju sa NATO-om, ali da prestanu aktivnosti koje se odnose na vojnu imovinu.

Predsjednik Srpske je poručio da će Narodna skupština nastaviti sa radom, da je čekaju važne teme, kao što je budžet i ekonomska politika.

Dodik: SNSD najjača i najodgovornija za državu Srpsku

Lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je večeras da će zadaci SNSD-a, kao najjače i najodgovornije stranke za državu Republiku Srpsku, u narednom periodu biti jačanje privrede, očuvanje političke stabilnosti i uspješno provođenje izbora u narednoj godini.
Dodik je naveo da se u narednom periodu očekuje rast privrede od tri odsto, kao i da bi SNSD na izborima iduće godine trebalo da ostvari pobjedu od 51 odsto.

On je na tribini SNSD-a u Srpskom kulturnom centru u Modriči istakao da je ponosan na sve opštinske organizacije ove stranke u Republici Srpskoj, posebno na organizaciju i rukovodstvo SNSD-a u Modriči, koje na najbolji način rukovodi ovom lokalnom zajednicom.

"Razvoj Modriče pod rukovodstvom SNSD-a je vidljiv, a posebno je vidljiva stabilizacija stanja nakon katastrofalnih poplava 2014. godine", ocijenio je Dodik, te naglasio da je sa rukovodstvom stranke i lokalnom upravom, tokom današnje posjete Modriči, razgovarao o novim razvojnim projektima za ovu opštinu.

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Mladen Krekić, koji je i načelnik opštine, rekao je da je stanje u Modriči stabilno i da su od 2004. godine do danas u Modriči, pod rukovodstvom SNSD-a, ostvareni dobri rezultati u svim oblastima.

"Zasluge za razvoj pripadaju svim građanima i strankama, a posebno SNSD-u", dodao je Krekić.

On je naglasio da je sa predsjedikom Dodikom i ministrima u Vladi Republike Srpske Srebrenkom Golić, Draganom Bogdanićem i Stevom Mirjanićem razgovarao o realizaciji nekoliko važnih projekta za Modriču.

Krekić je potvrdio da je predsjednik Dodik obećao podršku za uređenje Trga Milan Jelić, izgradnju kružnog toka, te uređenje dijela ulica u izbjegličkim naseljima u Modriči.

 Opozicija ne mora ni dolaziti na sjednice parlamenta

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da opozicija u Narodnoj skupštini Srpske ne mora ni dolaziti na sjednice, jer parlament uspješno radi i postoji većina koja donosi odluke i zakone u skladu sa propisima.

"Oni /opozicija/ su sami sebe raspustili, što se njih tiče, ne moraju ni dolaziti, kako god hoće", rekao je Dodik novinarima u Modriči odgovarajući na pitanje kako komentariše poziv koji mu je uputio lider SDS-a Vukota Govedarica da raspusti republički parlament.


Dodik kaže da je opozicija naučila da im neko drugi radi posao i da zato traži od njega da raspusti skupštinu.

"Molim ove iz SDS-a da ne mijenjaju Govedaricu, on je najbolji lider za propast SDS-a. Ja ću se usprotiviti ako pokušaju da ga smijene", dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske je poručio da opozicija ne može diktirati političku volju većine, da to nema nigdje u svijetu.

On je naglasio da parlament Srpske uspješno radi, da je sinoć održana sjednica, u skladu sa propisima donesene odluke i zakoni, koje će on potpisati i biće objavljeni u Službenom glasniku za sedam-osam dana.

"Prema tome, ovaj život ide, bez obzira što se njima čini da su to zaustavili", dodao je Dodik.

Dodik je naglasio da opozicija nema podršku naroda, da svojim arogantnim i glupim ponašanjem u Skupštini nisu izazvali reakcije, iako su vjerovali da će se neko okupiti ispred parlamenta.

"Ono što je nama i ovom društvu važno jeste da smo noćas, u skladu sa opštim političkim i društvenim opredjeljenjem donijeli Rezoluciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske", istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da su prije izvjesnog vremena o potrebi vojne neutralnosti Srpske, o tome da ne treba da se svrstava u NATO, govorili i Vukota Govedarica, Mladen Ivanić, Mladen Bosić i drugi političari iz opozicije, ali da je razlika u tome što je sada donesen akt kojim se Srpska jasno opredjeljuje.

Predsjednik Srpske je ocijenio da taj akt, vjerovatno, smeta Bosiću zato što zna da će biti veoma teško da se izdajnička politika SDS-a nastavi, jer će morati dodatno da objašnjavaju zašto su odbili akt Narodne skupštine.

Prema njegovim riječima, da su i hipotetički SDS i PDP bili u skupštini i glasali protiv ili bili uzdržani, ta rezolucija bi opet bila usvojena.

"Da li su oni tu ili nisu, to uopšte nije važno, važno je da parlament ima strukturalnu snagu i većinu da donosi takve odluke, to je vijest, nije vijest njihove pištaljke, baš je izgledalo ružno, ja ono sebi nikada ne bi dozvolio, a bio sam i ja opozicija", dodao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je parlament Srpske, u skladu sa izraženim socijalnim odgovornostima usvojio Zakon o formiranju Fonda solidarnosti za liječenje djece oboljele od teških bolesti čije liječenje zahtijeva intervenciju iz inostranstva.

"Ovo društvo je našlo snage i strukture da napravi jedan takav fond. Šta Govedarica misli o tome, oni su najbolje pokazali, jer nisu bili tu da podrže tako nešto", dodao je Dodik.

Komentarišući izjave lidera NDP-a Dragana Čavića u vezi sa razrješenjem glavnog revizora Duška Šnjegote, Dodik je rekao da je nevjerovatno kada neko svoje lične frustracije pokušava da premjesti na društvo, te podsjetio da Narodna skupština, kao i svi parlamenti u svijetu, donosi odluke tako što je za odluku potrebna većina.

"Parlament je taj koji odlučuje, Čavić je umislio da može da komentariše sve živo, za njega je sve nezakonito. On je nezakonit, on maltretira javnost. Kako je moguće da kad parlament ima većinu i donese neku odluku da kaže da je nezakonito", upitao je Dodik.

Dodik je naveo da je parlament razriješio glavnog revizora kojem je istekao mandat, te donio rješenje da neko rukovodi tom ustanovom.

"Piše u zakonu da je Skupština ovlaštena da donosi zakone o revizoru, a nema prava da donosi odluku o imenovanju vršioca dužnosti, to su apsurdi", rekao je Dodik i doda da će za nekoliko mjeseci kada bude proveden konkurs biti izabran glavni revizor.  

 Dodik: Vladine odluke se moraju poštovati, radnici treba da nastave sa radom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas povodom smjene direktora Opšte bolnice u Zvorniku, da se odluke Vlade Srpske moraju poštovati i pozvao zaposlene u toj ustanovi da nastave sa radom.

On je dodao da će se u ovoj državi poštovati odluke Vlade i da niko u to ne treba da sumnja, te podsjetio da je Vlada Srpske donijela odluku o razrješenju dužnosti direktora zvorničke bolnice.


"Bio ko u pravu, ne bio, vladina odluka je definitivna i ona se mora poštovati. Pozivam ljude tamo da se smire i nastave da rade i da idemo dalje. Vlada se neće povlačiti, imali smo mi i teži izazov, pa se nismo povlačili", rekao je Dodik novinarima u Modriči nakon polaganja kamena temeljca za novi proizvodni pogon preduzeća "Alfa".

Vlada Republike Srpske razriješila je 12. oktobra Milorada Drljevića dužnosti direktora Opšte bolnice Zvornik i za vršioca dužnosti direktora imenovala Jovana Okuku. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana