Додик: Опозиција нема храброст да блокира парламент БиХ

  Додик: Опозиција нема храброст да блокира парламент БиХ 18.10.2017 22:22 | Срна

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да опозиција у Српској, која је употријебљена за сценарио - БиХ без Срба и Републике Српске, на простачки начин узурпира републичку Скупштину, умјесто да у Сарајеву, гдје има власт, окупира парламент БиХ због пресуде Насеру Орићу и да се ријеши питање Суда и Тужилаштва БиХ.

Он је истакао да опозиција покушава да скрене пажњу са теме ослобађајуће пресуде Насеру Орићу и да нема храброст да блокира парламент БиХ, у чему би их подржао СНСД.


"Сада се јасно види тај сценарио, осмишљен од оних који би направили БиХ другачијом, без Срба и Републике Српске, а они употријебљени наивно вјерујући, а и ја још вјерујем да они још наивно вјерују да је то што говоре најбоље за Српску", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, очигедно је да је опозиција у фокусу наметнутих наочала које им је неко ставио и они гледају на начин како то виде Сарајево или странци, умјесто да их скину и гледају на Републику Српску на српски начин.

"Овдје је тај поданички, усађени ген да се стално подбацујете под интересе странаца, а што је овај народ коштало кроз историју", рекао је Додик.

Он је додао да је дестабилизација Српске константан посао спољних и унутрашњих непријатеља Републике, да је "спирала издаје опозиције" почела њиховим укључивањем у власт на нивоу БиХ и спречавању свега оног што се тамо може десити у интересу Српске.

Према његовим ријечима, опозиција покушава да уруши институције Републике Српске пласирањем вијести да је у Српској "крња скупштина".

"То што је неко сам себе искључио или није дошао на сједницу, не значи да је скупштина крња. Ово је парламент у пуном капацитету", поручио је Додик.

Он је рекао да је опозиција побјегла од гласања о Резолуцији о војној неутралности, док је Народна скупштина завршила засједање усвојивши тај важан акт, као и Закон о фонду солидарности за лијечење дјеце у иностранству.

Додик је нагласио да на бази те резолуције од представника Српске у заједничким органима БиХ очекује престанак свих активности у вези са приближавањем НАТО-у, додавши да може да разумије сарадњу са НАТО-ом, али да престану активности које се односе на војну имовину.

Предсједник Српске је поручио да ће Народна скупштина наставити са радом, да је чекају важне теме, као што је буџет и економска политика.

Додик: СНСД најјача и најодговорнија за државу Српску

Лидер СНСД-а Милорад Додик поручио је вечерас да ће задаци СНСД-а, као најјаче и најодговорније странке за државу Републику Српску, у наредном периоду бити јачање привреде, очување политичке стабилности и успјешно провођење избора у наредној години.
Додик је навео да се у наредном периоду очекује раст привреде од три одсто, као и да би СНСД на изборима идуће године требало да оствари побједу од 51 одсто.

Он је на трибини СНСД-а у Српском културном центру у Модричи истакао да је поносан на све општинске организације ове странке у Републици Српској, посебно на организацију и руководство СНСД-а у Модричи, које на најбољи начин руководи овом локалном заједницом.

"Развој Модриче под руководством СНСД-а је видљив, а посебно је видљива стабилизација стања након катастрофалних поплава 2014. године", оцијенио је Додик, те нагласио да је са руководством странке и локалном управом, током данашње посјете Модричи, разговарао о новим развојним пројектима за ову општину.

Предсједник Општинског одбора СНСД-а Младен Крекић, који је и начелник општине, рекао је да је стање у Модричи стабилно и да су од 2004. године до данас у Модричи, под руководством СНСД-а, остварени добри резултати у свим областима.

"Заслуге за развој припадају свим грађанима и странкама, а посебно СНСД-у", додао је Крекић.

Он је нагласио да је са предсједиком Додиком и министрима у Влади Републике Српске Сребренком Голић, Драганом Богданићем и Стевом Мирјанићем разговарао о реализацији неколико важних пројекта за Модричу.

Крекић је потврдио да је предсједник Додик обећао подршку за уређење Трга Милан Јелић, изградњу кружног тока, те уређење дијела улица у избјегличким насељима у Модричи.

 Опозиција не мора ни долазити на сједнице парламента

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да опозиција у Народној скупштини Српске не мора ни долазити на сједнице, јер парламент успјешно ради и постоји већина која доноси одлуке и законе у складу са прописима.

"Они /опозиција/ су сами себе распустили, што се њих тиче, не морају ни долазити, како год хоће", рекао је Додик новинарима у Модричи одговарајући на питање како коментарише позив који му је упутио лидер СДС-а Вукота Говедарица да распусти републички парламент.


Додик каже да је опозиција научила да им неко други ради посао и да зато тражи од њега да распусти скупштину.

"Молим ове из СДС-а да не мијењају Говедарицу, он је најбољи лидер за пропаст СДС-а. Ја ћу се успротивити ако покушају да га смијене", додао је Додик.

Предсједник Српске је поручио да опозиција не може диктирати политичку вољу већине, да то нема нигдје у свијету.

Он је нагласио да парламент Српске успјешно ради, да је синоћ одржана сједница, у складу са прописима донесене одлуке и закони, које ће он потписати и биће објављени у Службеном гласнику за седам-осам дана.

"Према томе, овај живот иде, без обзира што се њима чини да су то зауставили", додао је Додик.

Додик је нагласио да опозиција нема подршку народа, да својим арогантним и глупим понашањем у Скупштини нису изазвали реакције, иако су вјеровали да ће се неко окупити испред парламента.

"Оно што је нама и овом друштву важно јесте да смо ноћас, у складу са општим политичким и друштвеним опредјељењем донијели Резолуцију о војној неутралности Републике Српске", истакао је Додик.

Додик је подсјетио да су прије извјесног времена о потреби војне неутралности Српске, о томе да не треба да се сврстава у НАТО, говорили и Вукота Говедарица, Младен Иванић, Младен Босић и други политичари из опозиције, али да је разлика у томе што је сада донесен акт којим се Српска јасно опредјељује.

Предсједник Српске је оцијенио да тај акт, вјероватно, смета Босићу зато што зна да ће бити веома тешко да се издајничка политика СДС-а настави, јер ће морати додатно да објашњавају зашто су одбили акт Народне скупштине.

Према његовим ријечима, да су и хипотетички СДС и ПДП били у скупштини и гласали против или били уздржани, та резолуција би опет била усвојена.

"Да ли су они ту или нису, то уопште није важно, важно је да парламент има структуралну снагу и већину да доноси такве одлуке, то је вијест, није вијест њихове пиштаљке, баш је изгледало ружно, ја оно себи никада не би дозволио, а био сам и ја опозиција", додао је Додик.

Додик је напоменуо да је парламент Српске, у складу са израженим социјалним одговорностима усвојио Закон о формирању Фонда солидарности за лијечење дјеце обољеле од тешких болести чије лијечење захтијева интервенцију из иностранства.

"Ово друштво је нашло снаге и структуре да направи један такав фонд. Шта Говедарица мисли о томе, они су најбоље показали, јер нису били ту да подрже тако нешто", додао је Додик.

Коментаришући изјаве лидера НДП-а Драгана Чавића у вези са разрјешењем главног ревизора Душка Шњеготе, Додик је рекао да је невјероватно када неко своје личне фрустрације покушава да премјести на друштво, те подсјетио да Народна скупштина, као и сви парламенти у свијету, доноси одлуке тако што је за одлуку потребна већина.

"Парламент је тај који одлучује, Чавић је умислио да може да коментарише све живо, за њега је све незаконито. Он је незаконит, он малтретира јавност. Како је могуће да кад парламент има већину и донесе неку одлуку да каже да је незаконито", упитао је Додик.

Додик је навео да је парламент разријешио главног ревизора којем је истекао мандат, те донио рјешење да неко руководи том установом.

"Пише у закону да је Скупштина овлаштена да доноси законе о ревизору, а нема права да доноси одлуку о именовању вршиоца дужности, то су апсурди", рекао је Додик и дода да ће за неколико мјесеци када буде проведен конкурс бити изабран главни ревизор.  

 Додик: Владине одлуке се морају поштовати, радници треба да наставе са радом

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас поводом смјене директора Опште болнице у Зворнику, да се одлуке Владе Српске морају поштовати и позвао запослене у тој установи да наставе са радом.

Он је додао да ће се у овој држави поштовати одлуке Владе и да нико у то не треба да сумња, те подсјетио да је Влада Српске донијела одлуку о разрјешењу дужности директора зворничке болнице.


"Био ко у праву, не био, владина одлука је дефинитивна и она се мора поштовати. Позивам људе тамо да се смире и наставе да раде и да идемо даље. Влада се неће повлачити, имали смо ми и тежи изазов, па се нисмо повлачили", рекао је Додик новинарима у Модричи након полагања камена темељца за нови производни погон предузећа "Алфа".

Влада Републике Српске разријешила је 12. октобра Милорада Дрљевића дужности директора Опште болнице Зворник и за вршиоца дужности директора именовала Јована Окуку. /© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица