Додик: Односи Србије и Српске изнад личних

Срна
Додик: Односи Србије и Српске изнад личних

Сарајево - Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас у Источном Сарајеву да су односи Србије и Републике Српске изнад свих личних односа.

Додик је на питање новинара у Источном Сарајеву зашто је упутио писмо предсједнику Србије Александру Вучићу да данас не долази на свечано отварање новоизграђене болнице "Србија", рекао да би у случају да је Вучић данас дошао, цијела опозиција и странци рекли да је то подршка и мијешање у изборе.

Предсједник Српске је оцијенио да је потпуно неоправдано и недостојно да српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић оптужује Србију за мијешање у изборе у БиХ.

"То је створило озбиљне политичке перцепције у региону и свијету о намјерама Србије и много чему другом, поготово од оних који на било какав помен српског ангажовања виде нешто лоше на овим просторима. Као што је и сам предсједник Вучић навео у свом писму, овдје долазе разни страни политичари, а /турски предсједник Реџеп Тајип/ Ердоан почео је своју кампању из Сарајева и нико није реаговао", рекао је Додик новинарима.

Он је подсјетио да је у БиХ долазио и директно учествовао у кампањи политичке партије хрватског народа и предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић, док се предсједнику Србије то приговара у условима када је требало да отвори објекат који носи име државе чији је он предсједник.

"Није мијешање када се отварају овакви објекти, није мијешање када је Србија прије двије-три године дала новац, а данас се завршавају заједнички пројекти. Проблем би био да се ти објекти не завршавају, а да је дат новац", рекао је Додик.

Он је поновио да је за тоталну осуду Иванићева тврдња и притисак на Србију у тренутку када се она на међународном плану бори за статус Косова и Метохије и друге важне ствари.

"Сада је онима који су противници Србије дат још један разлог да би још више могли да сатанизују Србију и њеног предсједника, који је могао комфорно да прође кроз свој мандат, да се не бави питањем Косова, што претходне генерације предсједника Србије нису чиниле. Вучић је отворио то питање и на себе навукао озбиљан проблем", навео је Додик.

Додик сматра да би сви у Републици Српској требало да буду подршка политици Србије за сва њена важна државна питања, посебно када је ријеч о непризнавању Косова, као и противљењу увођења санкција Русији.

Он је истакао да Република Српска и Србија не смију једна другој да стављају нове терете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана