Dodik: Odluka Ustavnog suda BiH ne doprinosi stabilnosti u BiH

Srna
Dodik: Odluka Ustavnog suda BiH ne doprinosi stabilnosti u BiH

Sarajevo - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana Srpske ne doprinosi stabilnosti u BiH, ali da smatra da će situacija ostati mirna i stabilna.

Dodik je poručio da Republika Srpska neće ispoštovati, niti provesti odluku tu Ustavnog suda BiH.

"Sudije odluku mogu okačiti mačku o rep. Narodna skupština Srpske donijela je Deklaraciju prema kojoj nećemo prihvatiti promjenu datuma. Neprovođenje odluke je disolucija suvereniteta odluke koju je donio Ustavni sud", naveo je Dodik za "Fejs TV".

Dodik je podsjetio da odluke u Ustavnom sudu BiH donose uz glasove dvoje Bošnjaka, bivših visokih članova SDA, i uz glasove troje stranaca. "Na taj način su provedene brojne promjene Ustava BiH", kaže Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su sve političke partije, nevladine organizacije i građani u Srpskoj spremni da ne prihvate politički nametnutu odluku Ustavnog suda BiH.

"Postoji samo jedan dan kada je osnovana Republika Srpska, to je 9. januar i ne možete to pomjeriti na neki drugi datum. Mislim da će neke sudije koje su glasale za ovu sad odluku zažaliti što su glasali za nju", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je dobra vijest da se sukob Rusije i Turske nije prenio i na BiH.

"Moramo više zajedno raditi na borbi protiv terorizma. Kod Bošnjaka vlada strah da će upravo oni biti identifikovani sa terorizmom, znam mnogo ljudi koji nemaju nikakve veze sa tim, a terorizam u BiH podržavaju male grupe ljudi", rekao je Dodik.

Govoreći o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, Dodik je rekao da postoje procedure koje se moraju ispoštovati, te izrazio nadu da bi referendum, ukoliko procedure dozvole, mogao biti u martu.

"Upozoreni smo da bi raspisivanje referenduma moglo donijeti određene probleme, ali sada imamo jednu novu situaciju. Sada imamo jednu u kojoj Bakir Izetbegović kleveće mene i to radi u kontaktima sa stranim političarima. Bakir Izetbegović je političar i volio bih da se mogu složiti s njim", rekao je Dodik.

Na pitanje hoće li ući u vlast na nivou BiH, Dodik je rekao da SNSD neće biti zamjena za Savez za promjene.

"Iako se u Federaciji BiH vidi određena romantičarska retorika vezano za koaliciju /Bakira/ Izetbegovića i /Fahrudina/ Radončića, moguće je da će se desiti i slično sa političkim partijama na pojedinim pitanjima. Nećemo u vlast na nivou BiH ulaziti sada, ući ćemo tek nakon narednih opštih izbora u BiH", naveo je Dodik.

On je dodao da nije protiv puta u Evropu, ali da nije više ni siguran da je to toliko dobro, jer Evropa još nije riješila svoje probleme koje ima.

"Ipak, nisam protiv puta u Evropu, želim da Republika Srpska bude vidljiva i da ojača svoju autonomiju u Evropi", istakao je Dodik.

Dodik je ponovio da nema sigurnih parametara koji bi pokazali da će BiH ulaskom u NATO biti sigurnija nego danas.

"Kada je u pitanju ulazak u NATO nemamo nikakvih problema sa ulaskom i kretanjem naprijed, imamo situaciju da se mora riješiti pitanje vojne imovine kako bi MAP bio aktiviran za BiH. To se pitanje može riješiti jednim sporazumom entiteta i Zakonom na nivou BiH", naveo je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana