Dodik: Odazvaću se pozivu na saslušanje, ali ne u Sarajevu

Srna foto: V. Stojaković
Dodik: Odazvaću se pozivu na saslušanje, ali ne u Sarajevu

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je danas u Banjaluci da još nije dobio poziv za saslušanje Tužilaštva BiH zbog organizovanja referenduma o Danu Republike u RS, te da će se kada ga dobije odazvati.

Dodik je na vanrednoj konferenciji za novinare, međutim, rekao da neće ići u Tužilaštvo u Sarajevu, ali će pristati da bude saslušan u svakoj drugoj pravosudnoj instituciji na području Republike Srpske.

Predsjednik Srpske je rekao da, nakon pretnji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će proći kao Gadafi, Sadam ili Slobodan Milošević, ne želi da rizikuje život odlaskom u Sarajevo.

- Želim da ponovim ono što sam i ranije rekao u vezi sa situacijom u Sudu i Tužilaštvu BiH. Oni su napravljeni mimo Ustava BiH, uz politički pritisak i politički volontarizam bošnjačkih političara i dijela međunarodne zajednice. Nigdje u Ustavu BiH nema odredbi o tome da postoji Sud i Tužilaštvo BiH, jedina odredba odnosi se na Ustavni sud koji je trebao do sada da se riješi stranih sudija - rekao je predsjednik Srpske.


Dodik je, naime, objasnio da je tu pretnju Izetbegovića protumačio kao poruku svim ekstremnim grupama u BiH i poziv na njegovu likvidaciju.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo sprovedenim referendumom o Danu Republike i ostvarenim rezultatom.

Zahvalio je svima koji su izašli na referendum, ali i onima koji nisu, te političkim liderima koji su manifestovali jedinstvo u realizaciji referenduma.

- Referendum je pokazao opravdanost i opredjeljenje ljudi u Republici Srpskoj, sama činjenica da je izašlo gotovo dvije trećine to potvrđuje - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je ovim potvrđena ogromna podrška građana za očuvanje 9. januara i da će on ostati upisan u zakonu Republike Srpske, onako kako su građani glasali.

Biće zatražena ocjena ustavnosti 1. marta kao "Dana nezavisnosti BiH"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će pred Ustavnim sudom BiH biti zatražena ocjena ustavnosti 1. marta kao "dana nezavisnosti BiH".
On je rekao da će kao argumenti za takav zahtjev biti navedeni isti oni koji su korišteni u osporavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske.

Dodik je dodao da će zahtjev za pokretanje postupka pred Ustavnim sudom BiH u vezi sa 1. martom uputiti poslanička grupa SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, od koje je on to zatražio.

On je napomenuo da će biti upućen i zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti svih zakona i opštih pravnih akata koji su usvojeni u Parlamentu Federacije BiH, jer Klub Srba u Domu naroda ove institucije nije konstituisan u skladu sa Ustavom.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana