Додик: Одазваћу се позиву на саслушање, али не у Сaрајеву

Срна фото: В. Стојаковић
Додик: Одазваћу се позиву на саслушање, али не у Сaрајеву

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик саопштио је данас у Бањалуци да још није добио позив за саслушање Тужилаштва БиХ због организовања референдума о Дану Републике у РС, те да ће се када га добије одазвати.

Додик је на ванредној конференцији за новинаре, међутим, рекао да неће ићи у Тужилаштво у Сарајеву, али ће пристати да буде саслушан у свакој другој правосудној институцији на подручју Републике Српске.

Предсједник Српске је рекао да, након претњи бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да ће проћи као Гадафи, Садам или Слободан Милошевић, не жели да ризикује живот одласком у Сарајево.

- Желим да поновим оно што сам и раније рекао у вези са ситуацијом у Суду и Тужилаштву БиХ. Они су направљени мимо Устава БиХ, уз политички притисак и политички волонтаризам бошњачких политичара и дијела међународне заједнице. Нигдје у Уставу БиХ нема одредби о томе да постоји Суд и Тужилаштво БиХ, једина одредба односи се на Уставни суд који је требао до сада да се ријеши страних судија - рекао је предсједник Српске.


Додик је, наиме, објаснио да је ту претњу Изетбеговића протумачио као поруку свим екстремним групама у БиХ и позив на његову ликвидацију.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изразио је задовољство спроведеним референдумом о Дану Републике и оствареним резултатом.

Захвалио је свима који су изашли на референдум, али и онима који нису, те политичким лидерима који су манифестовали јединство у реализацији референдума.

- Референдум је показао оправданост и опредјељење људи у Републици Српској, сама чињеница да је изашло готово двије трећине то потврђује - рекао је Додик.

Додик је истакао да је овим потврђена огромна подршка грађана за очување 9. јануара и да ће он остати уписан у закону Републике Српске, онако како су грађани гласали.

Биће затражена оцјена уставности 1. марта као "Дана независности БиХ"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је данас да ће пред Уставним судом БиХ бити затражена оцјена уставности 1. марта као "дана независности БиХ".
Он је рекао да ће као аргументи за такав захтјев бити наведени исти они који су кориштени у оспоравању 9. јануара као Дана Републике Српске.

Додик је додао да ће захтјев за покретање поступка пред Уставним судом БиХ у вези са 1. мартом упутити посланичка група СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске, од које је он то затражио.

Он је напоменуо да ће бити упућен и захтјев Уставном суду БиХ за оцјену уставности свих закона и општих правних аката који су усвојени у Парламенту Федерације БиХ, јер Клуб Срба у Дому народа ове институције није конституисан у складу са Уставом.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана