Dodik: Odazvaću se pozivu da dam izjavu, ali ne idem u Sarajevo

Vedrana Kulaga
Dodik: Odazvaću se pozivu da dam izjavu, ali ne idem u Sarajevo

Banjaluka - Spreman sam da Tužilaštvu BiH dam izjavu o kompletnoj farsi u vezi sa Ustavnim sudom BiH i referendumom o Danu Republike, ali ne u Sarajevu, nego bilo gdje u Srpskoj, rekao je juče predsjednik RS Milorad Dodik.

Tužilaštvo BiH objelodanilo je da će Dodik biti saslušan u svojstvu osumnjičenog nakon što je prvog dana poslije sprovedenog referenduma objelodanilo da je formiralo predmet zbog neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH. Taj sud je najprije odlučio da je neustavan dio Zakona o praznicima RS koji propisuje obilježavanje 9. januara kao Dana Republike, a zatim donio i privremenu odluku da referendum u RS ne bude održan. Referendum je, međutim, održan u nedjelju, a stanovnici RS su se izjasnili da Dan Republike i dalje žele da slave 9. januara.

- Smatram da u ovom slučaju nema odgovornosti, jer je to isključivo pitanje voluntarizma sarajevskih političara koji prijete, a među njima je i lider SDA i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Spreman sam na saradnju, ali nisam spreman da dovedem u pitanje život poslije Izetbegovićevih tvrdnji da bi ja trebalo da završim kao Gadafi ili neko drugi na sličan način. Na taj način je svim ekstremnim grupama Bošnjaka i muslimana dao nalog da jurišaju na Milorada Dodika - rekao je predsjednik RS i dodao da će njegov advokatski tim razmotriti da li ima elemenata za tužbu zbog tih Izetbegovićevih riječi.

Dodik je naglasio da zbog toga neće otići u Sarajevo u prostorije Tužilaštva, ali da će tužiocima dati izjavu na bilo kojoj lokaciji u RS koju oni odrede.

- Rečeno je, kako sam mogao da vidim iz medijskih natpisa, da je moja krivica u tome što sam podržao referendum. Podršku referendumu su dali mnogi drugi. Zanimljivo će biti vidjeti kako će neko da gradira čija je podrška manja ili veća u tom pogledu - rekao je Dodik.

Pojedini mediji su juče objavili da je u pozivu za saslušanje, koji je 26. septembra Tužilaštvo BiH uputilo Dodiku, navedeno da treba da se javi u Sarajevo 3. oktobra, ali je on kazao da još nije dobio poziv.

Dodik je naglasio da građani Srpske moraju biti ponosni na referendum, njegov rezultat i atmosferu u kojoj je održan, jer nije zabilježen nijedan incident.

- Građani su rekli šta misle o obilježavanju 9. januara. To niko ne može zaobići i taj stav neće biti ignorisan u zakonodavstvu RS. Osjećam se sigurno i ponosan sam što je sve prošlo mirno i bez incidenata. To je demokratsko lice RS. Činjenica da je skoro dvije trećine Srba izašlo na referendum i glasalo govori o tome da je glasala RS - rekao je Dodik.

On je juče uputio zahtjev poslaničkoj grupi SNSD-a u Narodnoj skupštini RS da pokrene postupak pred Ustavnim sudom BiH za ocjenu ustavnosti zakona kojim je 1. mart proglašen danom nezavisnosti BiH.

- Zbog istih razloga zbog kojih je pred sudom osporen 9. januar kao Dan RS sada tražimo da se prilagodi i 1. mart. Ako je 9. januar smetao Bošnjacima u RS i bio razlog odluke Ustavnog suda, mi smatramo i jeste 1. mart smetnja Srbima, jer je referendum na kome su Bošnjaci potvrdili secesiju od bivše Jugoslavije bio povod za rat. Želimo da otklonimo diskriminaciju i vjerujem da će do četvrtka taj zahtjev biti upućen - rekao je Dodik i dodao da je prikupljen 21 potpis poslanika Narodne skupštine RS za upućivanje zahtjeva za ocjenu ustavnosti svih zakona i opštih pravnih akata koji su usvojeni u Parlamentu FBiH, jer Klub Srba u Domu naroda nije konstituisan u skladu sa Ustavom poslije izbora 2014. godine.

Premijer RS Željka Cvijanović ocijenila je da je pozivanje Dodika na saslušanje u Tužilaštvu BiH još jedan atak na RS u sklopu nastojanja da se razori i uništi njen demokratski kapacitet.

- Sigurna sam da su pravosudne institucije BiH pod jakim pritiskom političara iz Sarajeva i stranaca - rekla je ona i navela da je strašno što se insistira na sprovođenju odluke Ustavnog suda BiH samo u ovom slučaju, a da se zatvaraju oči pred 91 odlukom koju nisu izvršili FBiH i njeni kantoni.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović je rekao da je izvjesno da će RS nastaviti da slavi 9. januar, a da narodi koji to ne žele, prije svega Bošnjaci, neće biti u obavezi da to čine.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić poručio je glavnom tužiocu Tužilaštva BiH Goranu Salihoviću da bi prvo trebalo da procesuira one koji nisu sproveli odluke o konstitutivnosti Srba u kantonima FBiH.

- Dodik je zadnji koji treba da bude procesuiran zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda, zato što prije njega treba procesuirati sve one koji do sada nisu ispoštovali odluke Ustavnog suda u vezi sa izborima u Mostaru. Zbog toga bi trebalo procesuirati Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića - rekao je Mektić.

Prvi čovjek SP-a Petar Đokić izjavio je da bi pokretanje krivičnog postupka protiv Dodika moglo donijeti nove velike probleme, ocijenivši da ga Tužilaštvo BiH pokreće vjerovatno pod uticajem političkih krugova u BiH koji žele da razdiru BiH i da u njoj komplikuju život svima. Predsjednik DNS-a Marko Pavić ocijenio je da pozivanje na saslušanje zvaničnika Srpske građane u RS drži u ubjeđenju da je tretman državnih organa i međunarodne zajednice prema Srbima drugačiji nego prema druga dva naroda.

- Koliko dugo nije sprovedena odluka Ustavnog suda o Mostaru i koliko dugo se u tom gradu ne može uspostaviti vlast. To izaziva daleko veće posljedice nego referendum, ali za to niko nije odgovoran - rekao je Pavić.

Potpredsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je Dodik zaslužio da odgovara za druge stvari u RS, a ne za referendum.

Odgovarajući na poziv predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da pojasni svoju izjavu da će Dodik završiti kao Gadafi ili Husein, Izetbegović je rekao da nema šta pojašnjavati.

- Ne treba mi lideri država jedni drugima da postavljamo pitanja. Uostalom, šta se on brine, Nikolić je Srbijanac, a ovo je BiH. Dodik se zna sam dobro braniti. Možda to za Gadafija i nije najbolje poređenje, meni se desilo jednom, Nikoliću 1.000 puta da kaže neku prejaku riječ - rekao je Izetbegović i dodao da je dobro što će Dodik podnijeti apelaciju o 1. martu, jer time i priznaje Ustavni sud BiH.

Čović

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je da je siguran da visoki predstavnik Valentin Incko neće iskoristiti svoja ovlašćenja i da situacija neće eskalirati.

- U BiH kad jedni slave, drugi uglavnom protestuju. Da smo se mogli dogovoriti o državnim praznicima imali bismo zakon o njima. Što prije prebacimo teme u realan okvir života i izađemo iz okvira kampanje, biće nam lakše. Preporučio bih kolegama da se okrenemo evropskoj budućnosti - rekao je Čović.

Stejt department i EU

Američki Stejt department osudio je održavanje referenduma navodeći da je nelegalan.

- Podržaćemo lokalne institucije koje traže da rukovodstvo RS odgovara za podrivanje vladavine prava i opstrukcije primjene Dejtonskog sporazuma - poručio je Stejt department.

Delegacija EU u BiH saopštila je juče da referendum u RS nema pravnu osnovu s obzirom na to da je Ustavni sud BiH odlučio da suspenduje odluku o referendumu dok ne odluči o njenoj ustavnosti.

- Na nadležnim institucijama BiH je da razmotre pravne posljedice u slučaju povrede bilo koje odluke Ustavnog suda BiH - poručila je Delegacija EU u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana