Додик: Одазваћу се позиву да дам изјаву, али не идем у Сарајево

Ведрана Кулага
Додик: Одазваћу се позиву да дам изјаву, али не идем у Сарајево

Бањалука - Спреман сам да Тужилаштву БиХ дам изјаву о комплетној фарси у вези са Уставним судом БиХ и референдумом о Дану Републике, али не у Сарајеву, него било гдје у Српској, рекао је јуче предсједник РС Милорад Додик.

Тужилаштво БиХ објелоданило је да ће Додик бити саслушан у својству осумњиченог након што је првог дана послије спроведеног референдума објелоданило да је формирало предмет због неизвршавања одлуке Уставног суда БиХ. Тај суд је најприје одлучио да је неуставан дио Закона о празницима РС који прописује обиљежавање 9. јануара као Дана Републике, а затим донио и привремену одлуку да референдум у РС не буде одржан. Референдум је, међутим, одржан у недјељу, а становници РС су се изјаснили да Дан Републике и даље желе да славе 9. јануара.

- Сматрам да у овом случају нема одговорности, јер је то искључиво питање волунтаризма сарајевских политичара који пријете, а међу њима је и лидер СДА и предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић. Спреман сам на сарадњу, али нисам спреман да доведем у питање живот послије Изетбеговићевих тврдњи да би ја требало да завршим као Гадафи или неко други на сличан начин. На тај начин је свим екстремним групама Бошњака и муслимана дао налог да јуришају на Милорада Додика - рекао је предсједник РС и додао да ће његов адвокатски тим размотрити да ли има елемената за тужбу због тих Изетбеговићевих ријечи.

Додик је нагласио да због тога неће отићи у Сарајево у просторије Тужилаштва, али да ће тужиоцима дати изјаву на било којој локацији у РС коју они одреде.

- Речено је, како сам могао да видим из медијских натписа, да је моја кривица у томе што сам подржао референдум. Подршку референдуму су дали многи други. Занимљиво ће бити видјети како ће неко да градира чија је подршка мања или већа у том погледу - рекао је Додик.

Поједини медији су јуче објавили да је у позиву за саслушање, који је 26. септембра Тужилаштво БиХ упутило Додику, наведено да треба да се јави у Сарајево 3. октобра, али је он казао да још није добио позив.

Додик је нагласио да грађани Српске морају бити поносни на референдум, његов резултат и атмосферу у којој је одржан, јер није забиљежен ниједан инцидент.

- Грађани су рекли шта мисле о обиљежавању 9. јануара. То нико не може заобићи и тај став неће бити игнорисан у законодавству РС. Осјећам се сигурно и поносан сам што је све прошло мирно и без инцидената. То је демократско лице РС. Чињеница да је скоро двије трећине Срба изашло на референдум и гласало говори о томе да је гласала РС - рекао је Додик.

Он је јуче упутио захтјев посланичкој групи СНСД-а у Народној скупштини РС да покрене поступак пред Уставним судом БиХ за оцјену уставности закона којим је 1. март проглашен даном независности БиХ.

- Због истих разлога због којих је пред судом оспорен 9. јануар као Дан РС сада тражимо да се прилагоди и 1. март. Ако је 9. јануар сметао Бошњацима у РС и био разлог одлуке Уставног суда, ми сматрамо и јесте 1. март сметња Србима, јер је референдум на коме су Бошњаци потврдили сецесију од бивше Југославије био повод за рат. Желимо да отклонимо дискриминацију и вјерујем да ће до четвртка тај захтјев бити упућен - рекао је Додик и додао да је прикупљен 21 потпис посланика Народне скупштине РС за упућивање захтјева за оцјену уставности свих закона и општих правних аката који су усвојени у Парламенту ФБиХ, јер Клуб Срба у Дому народа није конституисан у складу са Уставом послије избора 2014. године.

Премијер РС Жељка Цвијановић оцијенила је да је позивање Додика на саслушање у Тужилаштву БиХ још један атак на РС у склопу настојања да се разори и уништи њен демократски капацитет.

- Сигурна сам да су правосудне институције БиХ под јаким притиском политичара из Сарајева и странаца - рекла је она и навела да је страшно што се инсистира на спровођењу одлуке Уставног суда БиХ само у овом случају, а да се затварају очи пред 91 одлуком коју нису извршили ФБиХ и њени кантони.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић је рекао да је извјесно да ће РС наставити да слави 9. јануар, а да народи који то не желе, прије свега Бошњаци, неће бити у обавези да то чине.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић поручио је главном тужиоцу Тужилаштва БиХ Горану Салиховићу да би прво требало да процесуира оне који нису спровели одлуке о конститутивности Срба у кантонима ФБиХ.

- Додик је задњи који треба да буде процесуиран због непоштивања одлуке Уставног суда, зато што прије њега треба процесуирати све оне који до сада нису испоштовали одлуке Уставног суда у вези са изборима у Мостару. Због тога би требало процесуирати Драгана Човића и Бакира Изетбеговића - рекао је Мектић.

Први човјек СП-а Петар Ђокић изјавио је да би покретање кривичног поступка против Додика могло донијети нове велике проблеме, оцијенивши да га Тужилаштво БиХ покреће вјероватно под утицајем политичких кругова у БиХ који желе да раздиру БиХ и да у њој компликују живот свима. Предсједник ДНС-а Марко Павић оцијенио је да позивање на саслушање званичника Српске грађане у РС држи у убјеђењу да је третман државних органа и међународне заједнице према Србима другачији него према друга два народа.

- Колико дуго није спроведена одлука Уставног суда о Мостару и колико дуго се у том граду не може успоставити власт. То изазива далеко веће посљедице него референдум, али за то нико није одговоран - рекао је Павић.

Потпредсједник СДС-а Вукота Говедарица рекао је да је Додик заслужио да одговара за друге ствари у РС, а не за референдум.

Одговарајући на позив предсједника Србије Томислава Николића да појасни своју изјаву да ће Додик завршити као Гадафи или Хусеин, Изетбеговић је рекао да нема шта појашњавати.

- Не треба ми лидери држава једни другима да постављамо питања. Уосталом, шта се он брине, Николић је Србијанац, а ово је БиХ. Додик се зна сам добро бранити. Можда то за Гадафија и није најбоље поређење, мени се десило једном, Николићу 1.000 пута да каже неку прејаку ријеч - рекао је Изетбеговић и додао да је добро што ће Додик поднијети апелацију о 1. марту, јер тиме и признаје Уставни суд БиХ.

Човић

Хрватски члан Предсједништва БиХ и предсједник ХДЗ-а Драган Човић изјавио је да је сигуран да високи представник Валентин Инцко неће искористити своја овлашћења и да ситуација неће ескалирати.

- У БиХ кад једни славе, други углавном протестују. Да смо се могли договорити о државним празницима имали бисмо закон о њима. Што прије пребацимо теме у реалан оквир живота и изађемо из оквира кампање, биће нам лакше. Препоручио бих колегама да се окренемо европској будућности - рекао је Човић.

Стејт департмент и ЕУ

Амерички Стејт департмент осудио је одржавање референдума наводећи да је нелегалан.

- Подржаћемо локалне институције које траже да руководство РС одговара за подривање владавине права и опструкције примјене Дејтонског споразума - поручио је Стејт департмент.

Делегација ЕУ у БиХ саопштила је јуче да референдум у РС нема правну основу с обзиром на то да је Уставни суд БиХ одлучио да суспендује одлуку о референдуму док не одлучи о њеној уставности.

- На надлежним институцијама БиХ је да размотре правне посљедице у случају повреде било које одлуке Уставног суда БиХ - поручила је Делегација ЕУ у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана