Додик: Очигледни дупли стандарди међународног фактора

Додик: Очигледни дупли стандарди међународног фактора 05.10.2017 16:22 | Срна

Зворник - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да послије референдума у Каталонији ништа неће бити исто у ЕУ, истичући да народи имају право на самоопредјељење и да су очигледни дупли стандарди међународног фактора.

"Чули смо ЕУ која је рекла да је то унутрашња ствар Шпаније, а мене интересује да ли су процеси који се дешавају у БиХ унутрашња ствар БиХ или њихова ствар", рекао је Додик данас новинарима у Зворнику.


Он је напоменуо да се на међународној сцени све чешће чује од многих аналитичара, извјештача и историчара да је БиХ пропала држава.

"Можда је вријеме да управо на овим догађајима почнемо рационално разговарати о могућем мирном разлазу у БиХ, јер тај процес треба почети, с обзиром да оваква БиХ са масовним интервенционизмом међународне заједнице није успјела. Као таква, она је очигледно у дефиницији пропалих држава. О томе говоре све ове активности у задње вријеме", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, урушен је међународни мировни споразум од међународних фактора, прије свега, високих представника, међународно право је скршено од међународних представника.

"Управо овакви догађаји, који говоре о томе да Европа сматра да су такви процеси унутрашња ствар земаља, прилика су да ми овдје почнемо да разговарамо о свим тим стварима", поновио је Додик.

Он је напоменуо да се не може говорити о Каталонији, а да се не погледа и ситуација у вези са Косовом.

"Наводна независност Косова је подржана од Запада на бази одлуке једне групе посланика, чак не и саме скупштине и декларације коју су они сами потписали. То говори о томе да они на Западу сматрају да смо ми овдје људи ниже вриједности. Мање је потребно њима да се баве неким питањима. Они би овдје да осигирају послушност", рекао је Додик.

Додик је нагласио да је Република Српска незадовољна стањем и положајем у БиХ, да су Српској отете надлежности.

"Српска од БиХ нема ништа. Република Српска се мора окупити око својих интереса и власт и опозиција и сви људи и да на бази процеса процијенимо на који начим ћемо се кретати даље", поручио је Додик.

Он је поновио да БиХ за Републику Српску није опција и да би био потребан један процес мирних преговора о разлазу који би подразумијевао договор о томе на који начин наставити даље живот.

"Народи имају право на самоопредјељење и нико не мора да каже како ми сада гледамо Каталонију па нешто користимо. Да, користимо и чекали смо да видимо на који ће се начин то развијати. Каталонија ће прогласити независност у понедјељак и то доноси једну сасвим нову реалност", рекао је Додик.

Наводећи да уколико ЕУ сматра да је то унутрашње питање Шпаније, Додик је запитао зашто и неке сличне процесе овдје у БиХ не би сматрала властитим питањем.

"Према томе, то су све питања која ће у наредном периоду тражити одговоре и одговори ће се дати", закључио је Додик.

Срби не смију пропустити ниједан тренутак да обезбиједе свој статус

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да Срби као народ никада нису престали да буду мета многих, те да морају да буду свјесни да не смију пропустити ниједан тренутак који ће их приближити томе да обезбиједе свој статус онако како желе.
"Данас постоји свијест и у Србији и у Српској да смо били експеримент и да су се други играли са нашим судбинама, историјом, отимали територије и проглашавали их државом. Ништа нас нису питали, али су нас оптуживали за разне ствари, бомбардовали нас, бацали осиромашени уранијум...", истакао је Додик.

На питање новинара да прокоментарише процјене историчара да ће наредна година бити кључна и за Српску и Србију, а да ће Срби бити "главна мета", Додик је новинарима у Зворнику рекао да те тврдње вјероватно имају упориште у томе што виде да је "Европа заморена, нема снагу коју је имала прије неког времена, да ЕУ има властитих проблема које не може да ријеши и питање је колико ће у будућности уопште бити кредибилна да успоставља правила која важе за овај простор".

"Да ли данас постоји ЕУ када у њој није Енглеска или када се распада једна од њених чланица? То говорим да би ми овдје, с обзиром на то да смо склони да пропуштамо историјске тренутке, били свјесни да не смијемо пропустити ниједан тренутак који ће нас приближити томе да обезбиједимо наш статус онако како ми желимо", истакао је предсједник Српске.

Подсјетивши да САД и њен предсједник Доналд Трамп поручују да се неће мијешати у унутрашње ствари других земаља, Додик је рекао да све то није довољно да се буде авантуриста.

"Ми морамо да водимо рачуна да се очува мир и стабилност и да наш интерес остваримо политичким средствима", нагласио је Додик.

Упитан да прокоментарише тужбу за клевету коју су, како су објавили поједини медији, против њега поднијели чланови породице Изетбеговић због изјаве да је Алија Изетбеговић био члан "Ханџар дивизије", Додик је рекао да је он само поновио оно што су многи рекли прије њега.

"Постоје разни историјски подаци, али и свједоци који су прије мене говорили да је Алија Изетбеговић био припадник Ханџар дивизије, а о томе је чак писао и угледни 'Њујорк тајмс', па Изетбеговић није тужио тај лист. У недостатку силних ствари које су гурали против мене у Тужилаштву, сад им је очигледно остало још само то", рекао је Додик.

Он је додао да то само говори да треба заиста изучити и видјети шта је од тога истина и чињеница, а на њима је да одлуче хоће ли то да чине или не.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица