Додик: ОБА донијела наредбу о праћењу и усмјеравању одређених медија

Срна
Додик: ОБА донијела наредбу о праћењу и усмјеравању одређених медија

Источно Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) БиХ донијела наредбу о праћењу одређеног броја медија у оквиру припреме за инкриминацију политички неподобних људи у БиХ.

Он је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву навео да је 05/1-4-1547/19 протоколарни број наредбе у којој је наложено праћење и усмјеравање медија у БиХ.

Додик је навео да је ријеч о “Дневном авазу”, Радио-телевизији Републике Српске, “Дневном листу”, “Националу”, “Вечерњим новостима”, “Вечерњем листу”, “Информеру” и неколико портала које хоће да ставе у функцију медијске сатанизације политичких противника и код Бошњака и Хрвата, као и Републике Српске у цијелости.

“Моја одговорност се своди на то да је ова информација тачна, јер се позива на број и тачно је да је речено да се мора отворити систем праћења рада тих медија, а то значи прикупљање поданичких сарадника који ће писати како им буде наложено”, истакао је Додик.

Додик је упозорио да је ОБА отуђени центар моћи који је под директним утицајем бошњачке политичке структуре предвођене лидером СДА Бакиром Изетбеговићем.

Према његовим ријечима, ОБА има обавезу да о свему информише Предсједништво БиХ, али је очигледно да се све селективно спроводи.

Додик је рекао је био план да ОБА припреми инкриминацију политички неподобних људи у БиХ и да то испоручи “поданичком Тужилаштву БиХ” које би требало да проводе истраге, као и раније против различитих политичара.

“Након годину дана мрцварења тих истих људи и њихових породица није се десило ништа. Погледајте само шта је било са Фахрудином Радончићем или Драганом Човићем”, напоменуо је Додик.

Додик је подсјетио и да је Тужилаштво прије двије године отворило оперативни налог за претрес свих објеката у којима он буде.

“Зашто су одустали, зашто то нису учинили? Њима је само важно да отворе медијску причу која ће трајати код подобних медија”, закључио је српски члан Предсједиштва БиХ.

Српска ће формирати жандармерију али не и центар за мигранте

Додик је изјавио да ће Република Српска формирати жандармерију да би својим грађанима обезбиједила сигурност, те да у Српској неће бити формирани центри за смјештај миграната.

“Република Српска неће примити мигранте и формирати центре за њих, нити ће јој неко наметнути да то мора урадити. Ми не радимо ништа спекулативно, само желимо да осигурамо безбједност Републике Српске”, рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, формирање центара за мигранте није допринос безбједности Републике Српске и зато их неће тамо бити.

“А да бисмо спровели ту одлуку, формираћемо структуре безбједности које могу то да спроведу”, појаснио је Додик.

Он је истакао да би резервни састав полиције могао бити користан у смислу да се ангажује сходно неким ад хок ситуацијама, као што је мигрантска криза.

“Међутим, направила се атмосфера да је Република Српска мјесто које се као милитаризује, што није тачно. Ја сам за демилитаризацију и да остану одређене полицијске снаге”, рекао је Додик, који је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана