Додик: О војној неутралности и на Народној скупштини Српске

Срна
Додик: О војној неутралности и на Народној скупштини Српске

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да Српска не одустаје од става војне неутралности, те најавио да ће о том питању да се изјасни и Народна скупштина Републике Српске.

"На сљедећу Народну скупштину иде резолуција о војној неутралности и навешћемо све што мислимо о томе - очување уставног поретка, позиција Републике Српске и војна неутралност", рекао је Додик Срни.


Он је поновио да ће о евентуалном уласку у НАТО одлучивати народ на референдуму, те нагласио да никаква одлука о томе није донесена и да су све приче те врсте само спекулације.

Додик је објаснио да је Небојша Радмановић у вријеме када је био предсједавајући Предсједништва БиХ потписао одлуку која се односи на то да се затражи отпочињање процедуре, али да Акциони план за чланство /МАП/ не значи чланство у НАТО-у.

Према његовим ријечима, одлуку о уласку НАТО још нико није донио, већ само одлуку о уласку у процедуру, те подсјетио да је тако било и у Црној Гори, али да је народ одлучивао када је дошло до пријема у чланство.

"Атмосфера тог времена је веома јасна. Русија је тада преговарала са НАТО-ом да уђе у НАТО. Русија је члан НАТО програма Партнерство за мир, као и БиХ", навео је Додик.

Он је рекао да су се многе ствари промијениле у свијету.

"Видимо на који начин НАТО политички дјелује и утиче. Имамо перцепцију да ће НАТО овдје, ако би се тако десило, поравнати Републику Српску и учинити БиХ унитарном. Страх од таквог НАТО-а постоји међу људима, а ја само као њихов предсједник преносим тај став", рекао је Додик.

Он је истакао да НАТО жели да узме касарне и да никога у Бањалуци не пита да ли желе у касарни "Козара" НАТО трупе и да онда нема потребе да Српска о било чему одлучује јер има оних у Сарајеву који ће то олако прихватити.

"Да ли овај народ хоће НАТО? Мислим да неће. Зато је и мој став овакав какав јесте и нећу да га мијењам. Свјестан сам шта значи рећи: жНе можемо у НАТО, јер то неће народж. Имате многе државе које су ушле у НАТО, а нису питале народ", нагласио је Додик.

Он је додао да је ове ставове недавно пренио и војним аташеима из девет држава дипломатских представништава у БиХ, као и то да неће бити књижења имовине на БиХ.

"Знамо да /члан Предсједништва БиХ/ Младен Иванић дође у Бањалуку и прича о неутралности. Нисмо га никада чули да о томе говори у Сарајеву. Оде у Сарајево и Брисел и онда прича о потреби убрзаног пута ка МАП-у. Исто говори и министар иностраних послова /Игор Црнадак/", рекао је Додик.

Предсједник Српске подсјетио је на договор о потреби проналаска консензуса у вези са војном имовином, али и на став бившег високог представника у БиХ Педија Ешдауна да стране морају да се договоре и наметнути закон о забрани располагања имовином Републике Српске.

"Он је знао да је то имовина Републике Српске. Како неко то може узети? Који суд то може узети? Али када овдје имате правно насиље које промовишу овакви као Иванић, који каже да је то суд рекао, а није довољно оно што се договорило раније... онда добијате ову ситацију да вам суд пресуди и да се локација у Хан Пијеску укњижи на имовину БиХ, која, иначе, нема имовину према Уставу", рекао је Додик.

Он је закључио да има много земаља у којима та имовина није ријешена, а које су чланице НАТО-а, али да се овдје инсистирало на томе да би се обесмислила Република Српска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана