Додик: Ништа није дефинитивно договорено, нећемо дати сагласност за МАП

Срна, klix.ba
Додик: Ништа није дефинитивно договорено, нећемо дати сагласност за МАП

Сарајево - Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је након састанка о формирању власти на нивоу БиХ са лидерима ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем и СДА Бакиром Изетбеговићем да "ништа није договорено док се све не договори", поручивши поново да неће пристати на активацију Акционог плана за чланство /МАП/ у НАТО.

Додик је новинарима у Сарајеву рекао да српска страна неће подршати активацију МАП-а, да за то нема и неће бити сагласности.

Он је истакао да БиХ неформирањем Савјета министара ризикује да заустави свој европски пут, који је далеко важнији од питања МАП-а.

Додик је упозорио да они који постављају тај услов доводе цијелу земљу у кризу, те нагласио да неће пристати на било каква условљавања.

Предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је новинарима, осврћући се на састанак с предсједницима СДА Бакиром Изетбеговићем и ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, као и страначким делегацијама, да још нема коначног договора лидера.

"Није постигнут договор. Ко је то рекао? Ништа нисмо потписали. Док се све не договори, није ништа договорено. Нећемо подржати МАП. То је питање изван формирања Вијећа министара. То је уставна прича. БиХ ризикује да неформирањем Вијећа министара заустави свој европски пут", казао је Додик.

Он је нагласио да нема ништа од услова да се усвоји годишњи национални план за НАТО, којег, како каже поставља Изетбеговић.

"Нема овдје услова. Нисмо спремни ни на један услов. Ја и Човић смо потписали ранију изјаву он није. Данас смо расправљали око расподјеле ресора. Изетбеговић је тражио да се на неки сумњив начин активира МАП, тако да би садашња министрица дала сагласност без става Савјета министара. То је једна апсолутно опасна путања. Сам Изетбеговић је тражио да има министра одбране, па је ли то онда начин како ће одлучивати", рекао је Додик.

"Изетебеговић је рекао да очекује да на чело министарства безбједности појави Фахрудин Радончић, а поред тога има и иностране послове и одбране. ДФ није нигдје споменута, већ је споменуто само да ће Радончић бити на чело министарства безбједности, а то је с њим договорио", казао је Додик.

Додик је нагласио, спомињући могућност прихватања МАП-а, да ако неко унилатерално крене да рјешава спољно-политичких проблема онда је тај неко спреман и да изазове кризу у овој земљи.

"Нисам овдје дошао да ријешавам Изетбеговићеве проблеме. Устав је јасан. Уколико не желе да бирају брзо органе, нема потребе ни да ми то радимо. Ја више нећу долазити. Постоји договор, има изјава коју Иезетбеговић није потписао, има и структура расподјеле. Има и оно око чега се не слажемо. Ако се не договоримо спреман сам да се сазове Представнички дом и да он изабере Савијет министара", потцртао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана