Додик: Нисам против САД и ЕУ, али се противим предавањима

Агенције
Додик: Нисам против САД и ЕУ, али се противим предавањима

Београд - Предсједник РС Милорад Додик изјавио је да он води дослиједну, а не конфликтну политику и поручио да није противник Сједињених Америчких Држава и Европске уније.

Међутим, како каже, противи се "њиховом разбацивању и држању предавања".

"Треба ли да будем мекан према онима који нам витална национална права у континуитету оспоравају? Амбасадори нису државе, иако овдје управљају ситуацијом. Нисам ја против Америке, ЕУ, било кога, али јесам против њиховог разбацивања, држања предавања у мојој земљи. Тако не може, нека замјере", рекао је Додик у интервјуу за "Политику".

Он је истакао да уважава сваког као партнера и саговорника, али да је народ једини ауторитет којем полаже рачуне.

Додик је казао да нема дилеме ЕУ или Русија, али и оцијенио да "неке ствари не може да разуме као човјек" и да ЕУ није атракција од прије десет година.

"Ми не можемо да утичемо на то каква ће бити ЕУ, али можемо размишљати у шта нас гурају. У међувремену, наравно, радићемо на европским вриједностима јер оне нам требају. Али ако нисмо видљиви као РС, на том путу нас нема", нагласио је Додик.

Како је додао, механизмом координације више од 70 одсто питања за ЕУ делегирано је на ентитете и то треба поштовати, а РС је испунила највише сугестија из европске агенде.

"Видите ли можда нешто погрешно у таквој политици? Хоћете да наше ресурсе дамо у руке неком другом? Ја ето нећу, бирам да будем 'арогантан'. Највише европских сугестија из агенде испунила је РС, док то нису урадиле ФБиХ и ниво БиХ. Навикли су се да ми можемо бити само лоши, или поданици. Неки су се превише заиграли. Е, мени таква Босна не треба", рекао је Додик.

Коментаришући односе са Федерацијом БиХ, Додик је казао да се увијек може сарађивати, да од разговора не бијежи и да би било добро да се иде на политику да нико никог не напада.

Додао је и да је РС спремна да се повинује Уставу БиХ, онако како је написан ,наводећи да РС тражи договор око многих ствари у БиХ, којих нема, "јер странци дају налоге за испуњавање, што нећу".

Говорећи о послави Дана Републике Српске, Додик је рекао да није важно ко је дошао, већ да се народ окупио и показао шта мисли.

Иако на прославу нису дошли предсједник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић, Додик је рекао да РС њима дугује само част и подсјетио да је Вучић упутио, "упечатљиву честитку", а да је у име Владе Србије било неколико министара, војске и полиције, начелник Генералштаба.

"Може свако сад да се нешто пита, али како им не падне на памет да се упитају да ли бисмо имали толико званичника из Србије да је Вучић био против тога. Могу само захвалити Вучићу за све што је урадио за РС, од инвестиција до политичког става да поштује Дејтон и договор унутар БиХ, увијек уз напомену да воли РС", рекао је Додик и изразио очекивање да ће се Вучић у наредним годинама поново појавити на прослави у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана