Додик: Независна комисија да утврди истину

Срна
Додик: Независна комисија да утврди истину

Прњавор - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска жели независну комисију која ће да испита и сачини извјештај о дешавањима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године и о страдању Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године, те да је већ неколико стручњака прихватило разговор.

Додик је рекао да се води комуникација са појединцима од струке и јаког моралног интегритета.

“Разговарамо и са једним од бивших судија Хашког трибунала да и он буде дио тога. Желимо да то буде једна комисија од које ће Република Српска прихватити тај извјештај, али би било непоходно да и други то исто направе”, објаснио је Додик.

Он је нагласио да Република Српска не жели комисију у чији рад ће се неко мијешати, па био то и Стејт департмент.

Додик је подсјетио да се могло видјети како изгледа када је Стејт департмент подржавао високог представника у БиХ Педија Ешдауна и када је формирана комисија која је под њиховим утицајем изнијела низ нетачних података.

Он је рекао да не види разлог зашто је Стејт департмент реаговао након што је Народна скупштина одбацила извјештаје о Сребреници, осим да тамо и даље сједе рецидиви старе администарције која тако реагује.

“Да је то политика предсједника /САД Доналда/ Трампа интегрисана у Стејт департменту, онда би сигурно имали подршку да се дође до истине. Ми желимо истину, али оно што је било написано није сва истина. Било је много нетачних података и много података који нису били унутра”, оцијенио је предсједник Српске.

Он је навео да ће све што је било тачно у претодним извјештајима бити интегрални дио новог извјештаја.

Додик је истакао да су лица која су страдала 1992. и 1993. године уврштена на списак страдалих између 11. и 19. јула 1995. године, а није уврштена ниједна српска жртва, која је ту страдала.

Према његовим ријечима, у том периоду било је и Срба који су страдали од бошњачке 28. дивизије чији су припадници, док су се повлачили, убијали Србе, цивиле, гдје год су стигли.

“Ниједног Србина нема на списку што говори да је то било тенденциозно и зато је морало бити поништено”, закључио је Додик.

Амерички Стејт депертмент сматра да је Народна скупштина Републике Српске 14. августа направила погрешан корак одбијањем извјештаја Комисије о Сребреници из 2004. године.

У ранијем саопштењу, које је потписала портпарол Хедер Нојерт, наводи се да су “међународни судови закључили да се у Сребреници 1995. године догодио геноцид” и да је одлука Владе Републике Српске да усвоји извјештај била, како кажу, важан корак у оквиру помирења у БиХ и суочавања са тешким чињеницама из прошлости.

“Покушаји да се одбаци или измијени извјештај о Сребреници су дио ширих напора да се ревидирају чињенице о прошлом рату, да се негира историја и политизује трагедија”, мишљења је портпарол Стејт департмента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана