Додик: Неопходно српско јединство

Срна
Додик: Неопходно српско јединство

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да представници Бошњака стално настоје да српском народу припишу геноцидно одређење, што је видљиво и из захтјева за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби против Србије, те да је због свега неопходно српско јединство.

"Због свега у Народној скупштини Републике Српске, у складу са нашим одговорностима морамо дефинисати јединствене политике. То мора бити урађено и због будућег времена", рекао је Додик на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске и навео да бошњачка политика мора бити одбачена јер се њоме мајоризује српски народ у БиХ.

Он је предложио да се у скупштинским закључцима јасно одбаце политике које спроводи бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и да буду подржане активности предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића.

Додик каже да је неопходно затражити и да се органи БиХ извине Србији због недопустивог геста мржње, затим закључити да је немогуће да неко представља БиХ ако нема Срба, као и да буде укинут OHR, а да Савјет за имплементацију мира престане са радом.

"Након што буде одбачен захтјев за ревизију пресуде, представници Републике Српске морају инсистирати да буде успостављен механизам координације у БиХ, затим усвојен закон о Уставном суду БиХ и одлазак страних судија. Осим овога, морају инсистирати на споразуму са Међународним монетарним фондом јер је Српска испунила све услове за аранжман са овом институцијом, за разлику од Федерације БиХ /ФБиХ/", додао је Додик.

Предсједник Српске нагласио је да тужба против Србије и Црне Горе није била легална ни 1993. године, када ју је поднио тадашњи лидер Бошњака Алија Изетбеговић.

Додик је истакао да је иницирањем захтјева за ревизију Изетбеговић дјеловао ванинституционално и у име једног народа, те да је изазвао озбиљну кризу.

"Било би добро и да Народна скупштина Републике Српске обавеже све нас да пошаљемо писма виђења ситуације свим важнијим међународним институцијама, високом представнику, европским парламентарцима, конгресменима, члановима руске Думе и свим важним факторима", рекао је Додик.

Он сматра да понашње српских представника у институцијама БиХ не смије ићи у правцу "распакивања" Дејтонског мировног споразума, односно да се не смије одустати од изворних надлежности које су предвиђене овим споразумом.

"Сједница скупштине данас је сазвана са најбољом намјером - да ће народни посланици, свјесни тренутка и одговорности, донијети одлуке у интерсу Републике Српске, и због тога позивам на једниство свих политичких представника. Не смијемо одустати од суштине, а то је позиција Српске у БиХ јер је за све што се ради у БиХ потребна сагласност Српске и ФБиХ", каже Додик.

Он је додао да се не смије заборавити шта је радила међународна заједница и високи представници када је ријеч о кршењу Дејтонског споразума.

"Ово је најбруталнији удар на функационисање институција БиХ јер је Изетбеговић са неформалном групом грађана донио одлуке без два конститутивна народа. Ово је кулминација стања у којој се БиХ налази од 1995. године до данас, гдје су вјерске и политичке гарнитуре бошњачког народа хтјеле да нам укину права", сматра Додик.

Предсједник Републике Српске оцијенио је да Бошњаци воде увијек исте политике, од Алије Изетбеговића, Хариса Силајџића, до Бакира Изетбеговића.

"Сјетимо се бутмирског процеса, реформе полиције, жеље за неком функционалном БиХ којој би Српска препустила сва права одлучивања на европском путу. Бошњачке представнике увијек окупи мржања према српском народу и Републици Српској", нагласио је Додик.

Он сматра да се не смије стећи утисак да Српска брани БиХ јер заправо брани процедуре.

Додик је истакао да мјера српске политике мора бити јединство Републике Српске и очувања Дејтонског споразума.

"Не смијемо заборавити чињеницу да је организована хајка правосудних институција БиХ на све из Српске. Може се очекивати да 11, 12, или 15. марта обуде подигнута оптужница за организовање референдума", рекао је Додик.

Он каже да се не може прихватити политика по којој су Срби геноцидни, а према којој је политика Бошњака "чиста и добра".

"Прича о европском путу прихватљива је за све нас, иако у вези са тим нисмо видјели уважавања, што је видљиво и из механизма координације којег сада нема, али и покушаја одузимања имовине Српске посредством институција БиХ. Како је могуће очекивати да неко у име БиХ пошаље попуњени упитник Бриселу о структури становништва без механизма координације?", пита Додик.

Додик је навео да је Република Српска за пут ка ЕУ, али да је упитна прича о атлантским интеграцијама.

"Нећемо више да одлучујемо у БиХ док не буду дефинисана важна питања за Републику Српску у Народњ скупштини Српске", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана