Dodik: Nema odlučivanja bez jasnog stava iz Srpske

Srna
Dodik: Nema odlučivanja bez jasnog stava iz Srpske

Ozren - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na Ozrenu da nema odlučivanja u institucijama BiH bez jasnog stava iz Srpske.

"Očigledno je da se ovo počelo uvažavati i očekujem da ovakva praksa neće biti prekinuta. Ljudi iz Republike Srpske znaju šta su naši stavovi, koji se ne mogu kreirati u Sarajevu pod pritiskom stranaca ili neke atmosfere, a odluke od kapitalnog značaju su kao ove o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/", rekao je novinarima Dodik.


On smatra da bi na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH bila predložena adaptacija SSP-a da je mogla biti usvojena.

"Vidimo šta se dešava sa Evropom, a elementarna pamet nalaže da se stane malo i sagleda kuda ide Evropa da bismo mi mogli da znamo gdje ćemo. Sada se zna da Evropa nije ono što je bila prije pet godina i da neće biti, te bi zbog toga trebalo da sačekamo i vidimo njenu poziciju", dodao je Dodik.

On je podsjetio da je Republika Srpska u nedjelju, 26. juna, odbacila prdloženu adaptaciju SSP-a.

"Kao predsjednik sam okupio sve predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti, te različitih udruženja i svi su bili jedinstveni da je predložena adaptacija SSP-a pogubna za našu privredu i prerađivačku industriju. Kao političari to ne možemo da ignorišemo i zato imamo jedinstven stav", rekao je Dodik.

On je podsjetio da su na sastanak o SSP-u bili pozvani i predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH.

"Treba znati da je Savjet ministara BiH, saglasnošću naših ministara, glasao za adaptirani SSP i da je još bilo preostalo da se izjasni Predsjedništvo BiH", podsjetio je Dodik.

Samo narod na referendumu može da odluči o pristupanju NATO-u

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će u eri i kulturi održavanja referenduma vjerovatno i srpski narod dobiti priliku da održi referendum koji će odrediti njegove strateške pozicije, ne samo u pogledu pristupanja NATO-u.

Dodik je rekao novinarima da referendum o ulasku u NATO podrazumijeva obavezu za političare u Srpskoj i iz Srpske.

On je naglasio da srpski narod još nije zaliječio sve rane od NATO bombardovanja i ne može zaboraviti da se NATO svrstao protiv Srba u BiH i na Kosovu.

"Da li će se otići u NATO o tome će definitivno odlučiti narod u Srpskoj i to na referendumu", rekao je Dodik ističući da nisu u pravu oni koji govore da se takav referendum ne može održati.

On je naglasio da bez odluke Srpske ni BiH ne može ići ka NATO-u, a da se upravo to pitanje pokušava riješiti ustavnim promjenama.

"Pojedinačno, ne možemo da prihvatimo malverzacije oko knjiženja vojne imovine i rekli smo da gotovo nema problema sa lokacijama koje se nalaze u Republici Srpskoj, ali te vrste raznih ili sitnih i krupnih prevara koje smo doživljavali u prošlosti moramo da zaustavimo", rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je još 2013. godine rečeno da će se pitanje vojne imovine rješavati u okviru ukupne imovine, te da bi to bilo dovoljno da se krene u Akcioni plan o članstvu u NATO-u /MAP/, odnosno na put ka pridruživanju.

On je rekao da se NATO posljednjih nekoliko godina dodatno polarizovao u funkciji nečega što bi moglo da ima štetu ili izloži određenim problemima Republiku Srpsku i srpski narod.

"NATO koji ulazi u konfrontaciju, prije svega, sa Rusijom dovodi nas u poziciju da se svrstamo na jednu ili na drugu stranu, a mislim da mi ne bismo smjeli da se svrstavamo, posebno ne protiv Rusije u tom nekom eventualnom, hipotetički gledano, sukobu", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, sastanak u Varšavi, koji će biti održan za nekoliko dana, očigledno će poslužiti dodatnoj polarizaciji odnosa Zapad i NATO - Rusija.

Objava rezultata popisa učiniće situaciju u BiH još složenijom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će objava rezultata popisa stanovništva u BiH, najavljena za četvrtak, situaciju u BiH dodatno učiniti složenijom.
Dodik je danas na Ozrenu rekao da je Republika Srpska protiv usvojene metodologije za obradu popisnih podataka, istakavši da nije dobro ignorisanje volje Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici održanoj 21. juna, nije prihvatila nezakonitu i po interese Srpske štetnu odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH.

Poslanici iz političkih partija sa sjedištem u Srpskoj usvojili su zaključke u vezi sa informacijom o realizaciji aktivnosti na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Zaključkom se obavezuju Vlada i drugi organi i institucije u Srpskoj, kao i predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH da aktivno koriste sva pravna, politička i druga legalna sredstva da bi se nezakoniti jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine stavio van snage.

Do postizanja saglasnosti o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH organi i institucije Srpske neće priznati, niti objaviti rezultate popisa čiji sadržaj smatraju spornim i oni za Srpsku neće proizvoditi nikakva pravna dejstva.

Narodna skupština zadužila je Vladu Srpske da predloži zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova Republike Srpske, da bi Republički zavod za statistiku mogao objaviti rezultate popisa.

Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske nije prihvaćena metodologija za obradu podataka popisa zbog neslaganja o načinu tretiranja rezidentnih stanovnika.

U skupštinskim zaključcima je navedeno da organi i institucije Republike Srpske neće priznati, ni objaviti rezultate popisa, čiji sadržaj smatraju spornim i neće proizvoditi nikakva pravna dejstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana