Dodik: Nema negativnog uticaja Rusije u BiH i na Balkanu

Srna
Dodik: Nema negativnog uticaja Rusije u BiH i na Balkanu

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je danas tvrdnje o negativnom ruskom uticaju i istakao da je za Srpsku saradnja sa Rusijim korisna i veoma pozitivna.

“Poštujem i volim Rusiju, ali isto tako želim saradnju sa ostalim zemljama i nacijama u našem regionu, ali i svijetu”, rekao je Dodik odgovarajući na pitanje Srne nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovim u vezi sa tvrdnjama Zapada o ruskom uticaju na Balkanu, a posebno u BiH i Srpskoj, te da je “ruski čovjek”.


Dodik je naglasio da je čovjek koji pripada srpskom narodu i vode ga interesi ovog naroda.

“Imamo zajednički stav sa Rusijom da visoki predstavnik treba da ode iz BiH, zatim da odu sudije stranci iz Ustavnog suda BiH koje bira i postavlja zapad. Treba da prestane miješanje u unutrašnje stvari, ako BiH želi da u budućnosti bilo kako funkcioniše kao suverena zemlja”, kategoričan je Dodik.

On je naveo da je vještačka priča koja je nametnuta o opštoj zapadnoj antiruskoj histeriji, koju neki u BiH podržavaju i u službi su zapadnih interesa.

“Ovdje imate prisustvo zapadnih vojnih snaga i nema nijednog ruskog vojnika. Zato je beskorisno razgovarati o nekom ruskom uticaju koji oni vide ovdje”, dodao je Dodik.

On je podsjetio da Rusija u BiH ne podržava medije koji su u funkciji destabilizacije sistema, nego to rade zapadni izvori, a prije svega stara američka administracija i Vlada Velike Britanije koja je izdvojila više od 20 miliona dolara.

“Miješanje stare američke administracije u liku sadašnjeg ambasadora SAD u BiH Morin Kormak prevršilo je mjeru dobrog ukusa i ne doživljavamo to prijateljski”, kaže Dodik.

Na pitanje novinara ruskog lista “Komersant” da li je za glasače koji ga podržavaju važnije koliko ima bliske odnose sa nekim i ko dolazi u posjetu ili su značajnije unutrašnje političke teme, Dodik je istakao da nisu razgovarali ni o glasačima, niti o izborima.

“Poklapanje sa predizbornom kampanjom je posljedica termina koje je diktirala Srpska pravoslavna crkva u vezi sa izgradnjom temelja rusko-srpskog hrama. Sve ostalo su spekulacije”, istakao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana