Додик: Нема негативног утицаја Русије у БиХ и на Балкану

Срна
Додик: Нема негативног утицаја Русије у БиХ и на Балкану

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик одбацио је данас тврдње о негативном руском утицају и истакао да је за Српску сарадња са Русијим корисна и веома позитивна.

“Поштујем и волим Русију, али исто тако желим сарадњу са осталим земљама и нацијама у нашем региону, али и свијету”, рекао је Додик одговарајући на питање Срне након састанка са министром иностраних послова Русије Сергејом Лавровим у вези са тврдњама Запада о руском утицају на Балкану, а посебно у БиХ и Српској, те да је “руски човјек”.


Додик је нагласио да је човјек који припада српском народу и воде га интереси овог народа.

“Имамо заједнички став са Русијом да високи представник треба да оде из БиХ, затим да оду судије странци из Уставног суда БиХ које бира и поставља запад. Треба да престане мијешање у унутрашње ствари, ако БиХ жели да у будућности било како функционише као суверена земља”, категоричан је Додик.

Он је навео да је вјештачка прича која је наметнута о општој западној антируској хистерији, коју неки у БиХ подржавају и у служби су западних интереса.

“Овдје имате присуство западних војних снага и нема ниједног руског војника. Зато је бескорисно разговарати о неком руском утицају који они виде овдје”, додао је Додик.

Он је подсјетио да Русија у БиХ не подржава медије који су у функцији дестабилизације система, него то раде западни извори, а прије свега стара америчка администрација и Влада Велике Британије која је издвојила више од 20 милиона долара.

“Мијешање старе америчке администрације у лику садашњег амбасадора САД у БиХ Морин Кормак превршило је мјеру доброг укуса и не доживљавамо то пријатељски”, каже Додик.

На питање новинара руског листа “Комерсант” да ли је за гласаче који га подржавају важније колико има блиске односе са неким и ко долази у посјету или су значајније унутрашње политичке теме, Додик је истакао да нису разговарали ни о гласачима, нити о изборима.

“Поклапање са предизборном кампањом је посљедица термина које је диктирала Српска православна црква у вези са изградњом темеља руско-српског храма. Све остало су спекулације”, истакао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана