Додик: Недолазак на састанак била би издаја националних интереса

Додик: Недолазак на састанак била би издаја националних интереса 12.10.2017 19:06 | Срна

Теслић - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да би недолазак представника опозиције на састанак на којем би требало да буде разговарано о Суду и Тужилаштву БиХ представљао издају српских националних и државних интереса Срба на ових просторија.

"Позив је упућен. Сматрао сам да је то неопходно, јер ослобађајућа пресуда /ратном команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру/ Орићу говори о томе да је ријеч о инструисаном правосуђу", рекао је Додик новинарима у Теслићу.


Предсједник Српске је истакао да ће овај састанак сигурно одржати, без обзира да ли ће доћи представници опозиције или не.

"Позивам их још једном да дођу. Не молим никога, а поготову њих немам разлога да молим, али, ако не дођу, наћи ћу начина да људима објасним зашто не долазе", рекао је Додик.

Предсједник Српске каже да покушава да одржи добру атмосферу и да се бар разговара о овом важном питању.

"Вјерујем да они имају неки анимозитет према ономе што ја радим и то је разумљиво, али они морају са схвате да и ја имам анимозитет према њима, што је људски на крају крајева. Међутим, није људски ако пређете у сферу неке мржње и није политички исправно ако то пренесете на политички ниво о важним политичким, националним и народним питањима", истакао је Додик.

Наводећи да постоји милијарду људи са којима би желио радије да се сретне него са представницима опозиције, Додик каже да, као предсједник Републике, сматра да је његова обавеза да се одржи заједнички састанак о Суду и Тужилаштву БиХ, јер представници опозиционих странака имају одређени ресурс који им народ даје.

"Они то неће?! Кад не буду хтјели и када их не видим тамо, рећи ћу шта мислим о томе", рекао је Додик.

Говорећи о наводима да су Срби двоје судија у судском вијећу које је изрекло ослобађајућу пресуду Орићу, Додик каже да се говори да је један судија из Тузле, а други из Сарајева и да никада нису напустили Федерацију БиХ.

"Они су вјероватно били уцјењени и притиснути обавезама које имају у локалној средини у којој живе. Није довољно да се неко зове Србином. Имате, напримјер, тамо неког који се звао Мухамед па се прогласио Хрватом. Тако је и у овом случају. Нека је шовинизам милијарду пута и нека зову то како хоће", нагласио је Додик.

Предсједник Српске је истакао су Срби себи дозволили да им Муслимани суде и пресуђују и да их понижавају. "Ово је неподношљив однос", указао је Додик.

Федерална новинска агенција јавила је данас, позивају се на незванична сазнања да се представници Савеза за промјене неће одазвати на консултативни састанак, који је предсједник Републике најавио за суботу, 14. октобра, у вези с радом Суда и Тужилаштва БиХ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је јуче да је недопустива ослобађајућа пресуда Орићу и да се преко оваквог рада Суда и Тужилаштва БиХ не може прећи, те да се сви у Српској морају окупити у вези са овим питањем.
 

Служби за ревизију требају политички неутрални људи

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Главној служби за ревизију јавног сектора Српске требају политички неутрални људи и да ће ревизија бити стабилизована доласком стручњака.
"Поштујем ревизију и она ће се стабилизовати на начин да тамо дође стручњак, а не политичар", рекао је Додик новинарима у Теслићу.

Коментаришући чињеницу да је данас ступила на снагу одлука о разрјешењу главног ревизора Републике Српске Душка Шњеготе и његовог замјеника Дарка Пејића, Додик је истакао "да се свијет неће промијенити зато што нема ревизора".

"Зашто толико оплакивати једног човјека? Гробља су пуна незамјењивих људи, па ствари иду даље, и живот иде даље", истакао је Додик.

Предсједник Српске нагласио је да ће ово питање бити уређено у складу са процедурама.

"Мислим да сада изучавамо могућност да се именује вршилац дужности, а касније да се спроведе процедура. Али толики неки жал... Због чега жал, ако сте дошли у позицију да напросто постоје неподношљиве злоупотребе, и то се видјело", каже Додик.

Он је додао да је немогуће да Међународни монетарни фонд тврди једно, а домаћи стручњаци друго.

"Могуће и да су наши људи у праву, али је немогуће да се те праксе које су кориштене злоупотребљавају. На крају крајева, видимо да је та нека присност између опозиције и овог одлазећег главног ревизора већ успостављена", сматра Додик.

Додик тврди да се Шњегота, само два дана након што је отишао из Главне службе за ревизију, учланио у СДС.

"И хоћете да кажете да је он коректно радио свој посао?! А сјећате се оних галама око свега... Кад смо ми успоставили Владу 2001. године, он је за два мјесеца, замислите стручњака, направио консолидовану ревизију претходне три године, шта је Влада радила, на бази тога су кренуле тужбе и остало, а када је постао ревизор онда није могао за годину дана да заврши ревизију власти које су представљали ПДП и СДС", истакао је Додик.

Додик: Предузећа морају поштивати уговоре

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Теслићу да је упознат о проблему снабдијевања сировинама теслићке Хемијске индустрије "Дестилација" и најавио већ почетком идуће седмице састанак са субјектима који су директно одговорни за снабдијевање тог предузећа.
Додик је поручио да јавна предузећа морају да поштују уговоре које су склопила.

Он је нагласио да је Влада Републике Српске донијела закључке усмјерене на испоруку сировина прерађивачима, али да је видљиво да се то не поштује.

Додик је рекао да проблем снабдијевања дрвопрерађивача постоји широм Српске, те најавио да ће лично сагледати ситуацију и покушати да организује цијели процес истрага јер је немогуће да постоји довољна количина сировина, да постоји сјеча, а да не могу да буду покривене планиране и уговорене обавезе.

"Очигледно да постоје неке друге ствари, корупција, непоштивање уговора и лоповлук који се мора избити. Не занима ме ко је из СНСД-а, ДНС-а, али они који не буду поштивали закључке Владе могу да се пакују", поручио је Додик.

Директор "Дестилације" Теслић Ново Шкребић рекао је да залихе дрвних сортимената трају до осам дана, што угрожава рад ове хемијске индустрије која је извозно оријентисана.

Шкребић каже да предузеће бојкотују и уцјењују шумска газдинства, и да је са 11. октобром испоручено свега 44,5 одсто уговорених сировина.

"`Дестилација` извози 67 одсто производње угља, брикета 93 одсто и киселине 60 одсто, што је на годишњем нивоу око 11 милиона КМ", рекао је Шкребић.

Данашњем састанку присуствовали су и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић и предсједник Уније удружења послодаваца Српске Драгутин Шкребић.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица