Додик: Нећу се повући под притиском запада

Срна
Додик: Нећу се повући под притиском запада

Београд - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се неће повући пред притиском Запада због одлуке о референдуму, јер се не плаши смјене нити санкција.

"Спреман сам да се жртвујем за Српску. Био предсједник Републике Српске или не, никада нећу престати да се борим против међународне неправде у БиХ", рекао је Додик поводом све отворенијих пријетњи које му упућују поједини представници међународне заједнице у БиХ због одлуке Народне скупштине Републике Српске о референдуму.

Он је за београдске "Вечерње новости" изјавио да референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, који "отворено раде против Срба и сију мржњу" јесте легитимно и неоспориво демократско право и поручио да су пријетње из међународне заједнице, које ових дана добија, бесмислене и недемократске.

"Не плашим се смјене, нити санкција! Мене може само да смијени народ Српске који ме је и изабрао на функцију предсједника. Сарајево сада тражи од високог представника у БиХ Валентина Инцка да ме разријеши због одлуке о референдуму", рекао је Додик.

Он је, међутим, објасно да Инцко не може да га смијени јер није изабран на функцију предсједника Српске његовом вољом него вољом народа, али, како је истакао, евидентно је да је притисак на Републику Српску сваког дана све јачи.

Додик је поручио да се неће повући и да ће се референдум одржати ако не буду испуњени захтјеви Републике Српске јер Устав гарантује грађанима Српске то право.

"Нећу се повући пред притиском Запада, који не може да побије демократску одлуку парламента Републике Српске. Разумијем да дијелу међународне заједнице не одговара наш захтјев за реформу правосуђа БиХ, која је под њиховом и контролом политичког Сарајева", рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске је напоменуо да је Бањалука спремна и на даље разговоре о реформи правосуђа БиХ, те да у случају да се испуне њени услови, нема ни потребе за референдумом.

"Рационалан сам и одговоран политичар и увијек ћу на првом мјесту водити рачуна о интересу Републике Српске. Отворени смо за разговоре, али ако не буде резултата и промјена у правосуђу БиХ, референдум је неминован", закључио је Додик.

На питање какав коначан став према референдуму очекује од Србије, Додик је одговорио да очекује конструктиван приступ Београда овом проблему.

"Највиши државници Србије су свјесни да Суд и Тужилаштво БиХ раде селективно и политички. Зато вјерујемо у њихову подршку нашим настојањима да правосуђе БиХ вратимо у дејтонски и уставни оквир", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана