Dodik: Neće biti smanjenja plata u javnom sektoru

Srna
Dodik: Neće biti smanjenja plata u javnom sektoru

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je opredjeljenje vlasti u Srpskoj da ne bude smanjenja plata u javnom sektoru, ali da će biti umanjenja javne potrošnje.

„To ćemo da obezbijedimo sinhronizacijom određenih mjera, odnosno restukturiranjem javnih preduzeća i dovođenjem njihove pozicije u optimalno stanje poslovanja“, rekao je Dodik nakon konsultacija o imenovanju mandatara za sastav Vlade Republike Srpske sa predstavnicima Saveza sindikata Srpske.

Dodik je istakao da pozicija Saveza sindikata Republike Srpske mora da bude uvažavana u svim razgovorima i strukturiranju Vlade Srpske, kao i u funkciji dodatnog uređenja rada u cjelini.

„Radnici u Republici Srpskoj neće biti prepušteni stihiji. Ima mnogo problema koje moramo riješiti, a konstruktivni prijedlozi Sindikata mogu da budu sastavni dio budućih rješenja“, dodao je Dodik.

Predsjednik Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić naglasila je da sindikat želi da bude konsultovan prilikom imenovanja ministra rada Srpske.

„Ne odustajemo od formiranja ministarstva rada, jer taj resor mora da bude zaseban. U ovom trenutku ima mnogo radnika u privatnom i javnom sektoru čija prava se ne poštuju, koji ne mogu da ovjere zdravstvenu knjižicu i da budu penzionisani“, rekla je Mišićeva.

Ona je napomenula da radnici u Srpskoj moraju da budu redovno plaćeni i da budu uplaćeni porezi i doprinosi.

„Ono što puni budžet Republike Srpske i što treba da održi potrošnju do sada je bilo u zapećku. Tako nešto novi mandatar ne smije dozvoliti, jer bi to bio preveliki luksuz“, dodala je Mišićeva.

Konsultacije o imenovanju mandatara za sastav Vlade Republike Srpske Dodik je danas obavio sa DNS-om, SRS-om, NS-om, SP-om, PUP-om i koalicijom „Domovina“, a juče sa delegacijom SNSD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana