Додик: Не смијемо из душа избрисати страдање у Доњој Градини

Срна
Додик: Не смијемо из душа избрисати страдање у Доњој Градини

Доња Градина - Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас у Доњој Градини да Срби никоме не пријете осветом, али да неће ни заборавити овај усташки злочин, нити о њему ћутати.

Додик је, у обраћању на обиљежавању Дана сјећања на жртве усташког злочина -геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина, истакао да се данас достојанствено обиљежава 70 година од пробоја логораша из логора смрти и система логора Јасеновац, у којем је убијено више од 700.000 људи, од којих највише Срба.

“Ово је мјесто туге које никада не може бити заборављено, јер овакав злочин који се десио овдје није никада виђен”, истакао је Додик.

Додик је рекао да је Доња Градина мјесто велике туге, лелека, плача и јаука, које не смије никада нестати из наших душа и које се не смије заборавити.

Он је нагласио да ово мјесто остаје као свједок времена да фашистичка творевина Независна Држава Хрватска /НДХ/ са својом идеологијом и настојањем да Србе склони са ових простора није оклијевала да то учини, чак и према више од 20.000 побијене дјеце само зато што су припадала српском народу.

“Важно је да се разумије да се овдје ријеч о слободи, да је она кључна ријеч нашег постојања. Слобода је слобода да се живи, да се преживи овај холокауст и да се преживи геноцид у Јасеновцу. Слобода је била и остала главна ријеч у нашем народу”, нагласио је Додик.

Предсједник Републике Српске нагласио је да је слобода данас и слобода за права српског народа.

“Слобода је данас једина жеља свих нас и слободу морају да разумију сви они који данас покушавају да креирају начин нашег живота овдје. Слобода је била на уснама оних који су страдали, јер су је жељели и нама су некако довикнули да бранимо наша национална обиљежја, наш језик, писмо и нашу крсну славу”, истакао је Додик.

Предсједник Српске рекао је да је од велике важности што су се данас највиши представници Републике Српске и Србије окупили у Доњој Градини мјесту српског страдања и да су одатле упутили поруке мира.

“Ми нисмо овдје дошли да пријетимо и никада нећемо никоме пријетити осветом, али је веома тешко заборавити и себе увјерити да треба да ћутимо о овом злочину”, рекао је предсједник Републике Српске.

Додик је навео да владе Србије и Републике Српске показују да у великим националним страдањима и великим плановима треба да буду заједно и то чине сада и чиниће и убудуће.

“За нас је важно да се Србија оспособи и да буде најјача земља региона, али ми не желимо велику моћ Србије да би неком била пријетња, већ да би нама била сигурно уточиште”, истакао је Додик.

Он је констатовао да су Срби највећи страдалници и четрдесетих и деведесетих година прошлог вијека на подручју бивше Југославије.

Додик је рекао да су Срби вјеровали у бившу Југославију, али да је то била заблуда, јер су бивша Југославија и њене комунистичке власти, због наводног помирења, сакриле чињеницу да се овдје десио највећи злочин.

Он је истакао да је са премијером Вучићем разговарао о реализацији мегафилмског пројекта о Јасеновцу који ће приближити историјске чињенице будућим генерацијама на најбољи могући начин.

“Српска себе доживљава као логичну посљедицу свега што се дешавало на овим просторима”, каже Додик.

Он је нагласио да је Република Српска добро мјесто за живот свих, те да је жеља Српске да буде поштована од свих.

“Република Српска неће изгубити своја права и наставиће да гради своју моћ заједно са Србијом, свидјело се то некоме или не”, поручио је предсједник Додик.

Он је рекао да БиХ представља оквир на који се пристало потписивањем Дејтонског споразума, наводећи да је тај споразум масовно кршио високи представник међународне заједнице отимајући Српској овлашћења и нарушавајући аутономију Републике Српске, желећи да направи од ње празну љуштуру.

“Ми желимо мир, али не желимо да изгубимо себе. Ако губимо Републику Српску, губимо себе. Ако нема Републике Српске, нема ни нас овдје. Ако нема Српске, нема ни сјећања на ово мјесто и ово страдање. Ако нема наше љубави према Србији, онда нема ни српског народа”, закључио је предсједник Додик.

Након обраћања званичника програм комеморативног скупа настављен је меморијалном академијом “Тражим помиловање”.

Обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина почело је Светом архијерејском литургијом у цркви Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици, коју је служио Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем.

Потом су у Спомен подручју Доња Градина бројне делегације положиле вијенце, а обављен је и вјерски обред.

На гробном пољу “Кошуте” владика Јефрем служио је парастос невиним жртвама, док су главни рабин Јеврејске заједнице у Србије Исак Асиел и предсједник Свјетског парламента Рома Драгољуб Ацковић прочитали молитве на јеврејском и ромском језику.

Дан сјећања на жртве Јасеновца обиљежава се поводом ослобађања усташког концлогора Јасеновац, једног од највећих и најстрашнијих логора смрти у Европи.

Као датум обиљежавања узет је 22. април - дан када је група од 1.075 преосталих логораша тог дана 1945. кренула у пробој из логора Јасеновац, а само њих 127 се домогло слободе.

Систем логора смрти такозване НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина као највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац формиран је августа 1941. године.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана