Dodik: Ne smije se dozvoliti bilo kakvo razmatranje inicijative SDA

Glas Srpske
Dodik: Ne smije se dozvoliti bilo kakvo razmatranje inicijative SDA

Beograd - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da najavljena inicijativa SDA pred Ustavnim sudom BiH o preispitivanju naziva Republika Srpska nije u skladu sa Ustavom BiH i da se ne smije dozvoliti ni da bude upućena.

On je naglasio da Srpska ima negativno iskustvo sa Ustavnim sudom BiH i upozorio da su dvojica od devet sudija bivši potpredsjednici SDA.

"Odlučuje se većinom. Većina je pet. Bošnjaci i stranci u tom sudu uvijek su donosili nepravične i nepravne odluke. Zato ne smijemo dozvoliti da dođe do bilo kakvog upućivanja ili razmatranja te inicijative", rekao je Dodik novinarima u Beogradu nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je naglasio da Republika Srpska nema povjerenja u taj sud.

"Nemamo povjerenja u tu instancu u kojoj sjedi Makedonka kojoj je Ilinden državni praznik, a onda ona dođe u BiH i digne ruku da 9. januar nije praznik Republike Srpske. Kako vi možete vjerovati takvoj instituciji i takvom postupanju?", upitao je Dodik.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je ranije govorio povodom inicijative SDA, te ponovo da je to nemoguće i da nije u skladu sa Ustavom BiH.

Dodik je upitao da li ima egzaktnijeg primjera rušenja ustavnog poretka od inicijative kojom se traži ukidanje naziva Republika Srpska, koja je po Ustavu BiH sastavni dio BiH.

On je ocijenio da bi, u slučaju da je Srpska učinila ili rekla nešto slično kao SDA, vjerovatno uslijedila serija međunarodnih sastanaka "da se osudi Srpska i njeno antidejtonsko ponašanje".

"Član jedan stav tri Ustava BiH kaže: žBiH je sastavljena od Federacije BiH i Republike Srpskež i to piše punim nazivom u članu jedan tog Ustava BiH. Zar jednom pravniku da objašnjavate šta je to?", upitao je Dodik.

Ulazak BiH u NATO značio bi dalju razgradnju Republike Srpske

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas u Beogradu da je jedan od primarnih razloga zbog čega Republika Srpska smatra da nije dobro da BiH uđe u NATO taj što bi to značilo dalju razgradnju Srpske.

Dodik je nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da Republika Srpska konstantno živi pod raznim pritiscima, te da je tako i kada je riječ o NATO-u.

"Tako da je prisutan pritisak i u vezi s tim šta mi treba da radimo. Mi vrlo uspješno reagujemo na to", rekao je Dodik na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje da li će Srpska odoliti pritiscima da BiH postane članica NATO-a.

On je ukazao da je NATO proteklih godina uporno radio na tome da ojača funkciju visokog predstavnika u BiH koji je razgrađivao dejtonsku Srpsku, kao i da je NATO avijacija tokom ratnih dešavanja bombardovala srpske položaje.

"Nemamo povjerenja. To je osnovni razlog što smo protiv NATO-a", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila rezoluciju da će Srpska ostati neutralna i dodao da ne vidi nikakve benefite ako bi BiH prihvatila Akcioni plan za članstvo u NATO-u.

"NATO se nije potrudio da dođe u BiH i kaže - evo mi smo došli da gradimo fabrike koje će proizvoditi pertle za čizme i da to izvozimo za njihov program obučavanja i pripreme. NATO nam pokušava nanijeti samo još veće troškove. U ovom trenutku da bismo krenuli tamo moramo izdvojiti za vojsku 100 odsto više sredstava. Mi te pare nemamo i to je ključni razlog", rekao je Dodik. 

Nemoguće da se rješenje za Kosovo ne reflektuje na BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je nemoguće da se rješenje za Kosovo ne reflektuje na situaciju u BiH, te istakao da ljudima u BiH treba da bude jasno da je Srbija najvažniji i nezaobilazan faktor stabilnosti i bezbjednosti, ali i razvoja u cijelom regionu.

"Dobro je da to što prije shvate svi. Srbija ima dobre namjere", rekao je Dodik u Beogradu nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, te pozvao sve ljude u Srbiji da ojačaju pregovaračku poziciju srpskog tima, koji predvodi Vučić.

On je podsjetio da je Vučić rekao da je Srbija spremna da podrži sve najvažnije projekte koji se ponude iz FBiH, ali da je problem što takvih projekata nema i što se na neki način sistematski izbjegava ta vrsta saradnja.

"Ali, to nije krivica Srbije, nego onih koji misle da je to nešto što je za njih nedolično", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je u ime Predsjedništva BiH pozvao Vučića da posjeti BiH, u terminu o kojem se dogovore, i da se nastave razgovori o mogućim projektima, kao što je auto-put.

"Srbija ide ispred onoga što je interes i što pokazuje interes BiH", rekao je Dodik.

On je naveo da sastanci u Briselu Predsjedništva BiH sa evropskim zvaničnicima nisu mogli da prođu bez pitanja o regionalnoj situaciji, te napomenuo da njegove kolege iz Predsjedništva imaju različite stavove o tome od njega, pogotovo što se tiče Kosova.

"Moj pristup je da pratimo Srbiju u svemu tome. Mislim da je veoma važno da se okupe svi važni faktori, intelektualni, društveni, socijalni i da ojačaju pregovaračku poziciju Srbije i Vučića po tom pitanju", istakao je Dodik.

On je dodao da može da primijeti da su ogromni i unutrašnji i spoljni pritisci da se destabilizuje pregovaračka pozicija same Srbije po tom pitanju.

"Ja sam to gledao u Republici Srpskoj uvijek kada su dolazili neki važni pregovori, uvijek se udaralo na rukovodstvo Srpske", rekao je Dodik.

Dodik je pozvao sve ljude u Srbiji da se odmaknu od dnevno-političkih pitanja i da se posvete jednom strateški važnom pitanju za srpski narod i državu, a to je Kosovo, kao i da ojačaju pregovaračku poziciju tima Srbije koji predvodi Vučić, da bi se obezbijedio što bolji mogući rezultat.

"Moje nije da držim lekcije bilo kome, ali vjerujem u energiju koju vidim kod pregovarača iz Srbije i brigu koju pokazuju u detaljima po tom pitanju. Moje je samo da kažem da ne smijemo ostati naivni po ovim pitanjima", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Republika Srpska ostajala sama u mnogim situacijama, te da je razumjela da Srbija u ranijem vremenu i nije mogla mogla da bude sa Srpskom kada je rađeno na razgradnji Srpske.

Dodik je naveo da je danas pozicija Srbije prema BiH i Republici Srpskoj veoma jasna, odnosno da znači poštovanje Dejtonskog sporazuma, integriteta i BiH i poštovanja Srpske, što je dovoljan i dobar okvir da Srpska može da uspješno djeluje.

On je rekao da mnogi zaboravljaju da Srbija uvijek kaže da će prihvatiti ono što se dogovore tri naroda u BiH, bez intervencionizma.

Dodik je rekao da se u Srpskoj sa zebnjom prihvata priča o integraciji Albanije i navodnog Kosova, te da se zebnja odnosi na to da se ne smanji snaga same Srbije.

"Ali, isto tako ima i onih koji kažu - zašto mi to ne uradimo?", dodao je Dodik.

On je naveo da su svi razgovori članova Predsjedništva BiH u Briselu išli na to da se izbjegne uticaj rješenja za Kosovo, da se ne reflektuje na situaciju u BiH, te ocijenio da je to nemoguće.

"To javnost percipira na jasan način, a to je - ako neko ima ta prava, onda zašto ne bismo imali i mi. To je moj stav", rekao je Dodik.

On je naveo da hoće da obavijesti javnost u Srbiji da Republika Srpska smatra da u BiH nema neke vidljive koristi.

"Mi smo tu da živimo neke idealizme koji su nam sa strane nametnuti. Najbolji mogući okvir za razvoj multuetničkih stabilnih i perspektivno dobrih odnosa je bila Jugoslavija, ali ona je otišla, srušena je. Danas mi sa novim omrazama i podjelama, koje su se stekle u BiH i koje su vidljivije nego ranije, pokušavamo da izgradimo zemlju u kojoj nema kohezionih elemenata", rekao je Dodik.

On je dodao da se o tome mora početi govoriti i da je to pokušao da objasni u EU, odnosno da BiH ima za cilj EU, ali da se iz Unije ne može posmatrati BiH samo na bazi realizacije i podrške individualnim pravima, a da kolektivna prava ostanu u istoriji.

"Možda je to njihova ideologija, ali realna stvarnost u BiH je nešto drugo. Ako nema saradnje tri konstitutivna naroda, veoma je teško doći do bilo kakve institucionalne aktivnosti na nivou BiH", naglasio je Dodik.

On je dodao da je zahvalan Vučiću što pokazuje kontinuiranu pažnju za ova pitanja i što usmjerava aktivnost Srbije prema razvojnim projektima.

"Vjerujem da će se Vučić izboriti sa svim problemima i pritiscima koji dolaze, a koje, kada čovjek pokaže uspjeh iza sebe, multiplikuju oni koji to pokušavaju da omalovaže da nešto ne dozvole i ja to vidim i na svom primjeru", rekao je Dodik.

On je naveo da ga raduje razvoj ekonomske i budžetske situacije u Srbiji, te poručio da treba pokušati vidjeti nešto dobro, jer su činjenice ekzaktne i govore o boljem razvoju, a tako je i u Republici Srpskoj.

"Ima i u Beogradu dio javnosti koji Republiku Srpsku vidi kao žcrnu tačkuž. Ali, to je naše životno mjesto, mi živimo tu, to je ono što mi hoćemo. Može neko da to ne voli, ali to je vaš problem", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ono što je čuvalo Srpsku - u uslovima kada je sav svijet, provodeći koncept liberalizacije, smanjivao snagu država i naroda - je to što je Srpska odlučila da se bori za snagu naroda i da gradi državu.

"Mi smo to sve preživjeli. Naravno da nećemo propustiti vrijeme koje dolazi. Ja se ne obračunavam ni sa kakvim ideologijama, mišljenjima i razumijem da svako ima pravo, ali ono što smo mi do sada uradili pokazalo se uspješnim. I ono što Vučić radi danas ovdje, pokazuje se jednako dobrim i uspješnim i ja sam zahvalan za saradnju", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana